Tuschinski geëerd met Rotterdamse straatnaam

6720-tuschinski-ge-erd-met-rotterdamse-straatnaam

Ook vernoeming joodse ondernemers Weisbard en Soesman

De joodse bioscoopondernemer Abraham Tuschinski (1886 - 1942) krijgt een straatnaam in Rotterdam. Hiermee komt Tuschinski terug in het straatbeeld van Rotterdam. Zijn bioscoopimperium in de Maasstad is bij het bombardement van 14 mei 1940 geheel verloren gegaan. Tuschinski heeft zelf ook de oorlog niet overleefd. Hij is op 12 september 1942 op transport gesteld naar Westerbork en op 17 september 1942 in Auschwitz vergast, zondag 75 jaar geleden. Naast Tuschinski krijgen ook twee andere joodse ondernemers een straatnaam: Karl Weisbard (1877-1942) en Samuel Soesman (1853-1911).


Tuschinski, de Rotterdammer
Bij Tuschinski denken de meeste mensen automatisch aan Amsterdam. Dat komt omdat zijn prachtige bioscoop in de Reguliersbreestraat bij iedereen bekend is. Maar veel mensen weten niet dat Tuschinski in Rotterdam begon en er als eerste een bioscoopimperium opbouwde. Abraham Tuschinski is in Polen geboren en vestigde zich in 1904 in Rotterdam als kleermaker en als pensionhouder voor landgenoten. In 1911 opende hij de eerste van zijn vier bioscopen: Thalia. Later kwamen daar nog bij: Cinema Royal, Scala en Olympia. Het meest luxe was het Grand Thèâtre aan het Pompenburg, die in 1923 werd geopend. Intussen had Tuschinski de sprong naar Amsterdam gewaagd en er in 1921 Theater Tuschinkski geopend. Tijdens het bombardement van 14 mei 1940, Tuschinkski’s verjaardag, verloor hij al zijn bioscopen in de stad Rotterdam.

Weisbard en Soesman
Twee andere joodse theatergiganten waren Karl Weisbard en Samuel Soesman. Weisbard is geboren in het huidige Oekraïne en in 1905 in Rotterdam aangekomen. Hij werd eigenaar van de Wester Bioscoop (WB Theater), dat bij de opening in 1919 de grootste bioscoop van Nederland was. Weisbard werd rond 28 september 1942 in Auschwitz vermoord.

Soesman stamde uit een joodse theaterfamilie in Rotterdam. Soesman begon met variété in de Bagijnenstraat dat hij de chique naam ‘Salon des Variétés’ gaf. Later vertrok hij met zijn variété naar de Coolsingel, waar hij uiteindelijk een eigen theater opende: het Casino-Variété. Vele bekende artiesten traden er op. Na zijn dood in 1911 nam zijn broer het bedrijf over. Het gebouw ging bij het bombardement van 14 mei 1940 verloren.

Nieuwe namen verwijzen naar bloeiend vooroorlogs uitgaansleven
Aangezien Tuschinski, Weisbard en Soesman grote betekenis hebben gehad voor het uitgaansleven van de stad verdienen zij een straatnaam. Hun namen zullen vereeuwigd worden in een nieuw te bouwen buurt tussen de G.J. de Jonghweg en de ’s-Gravendijkwal, in de buurt van de Rochussenstraat. In deze laatste straat bracht Tuschinski de laatste jaren van zijn leven door. Met het bouwen van de nieuwe buurt zal vermoedelijk begin 2018 gestart worden.

Foto's:
Portret van Abraham Tuschinski +/- 1935
Pompenburgsingel met het Grand Theatre 1935
(beide collectie Stadsarchief Rotterdam)

Jan Tak :
Nog even wat feitjes; die genoemde Wester Bioscoop van Karl Weisbard kennen wij ouderen nog als boscoop Capitol op de Nw. Binnenweg welke later werd gesplitst in Grand en Studio 92. Toen het bioscoopbezoek (jammer genoeg) afnam werd het Evangelisch Centrum "De Kandelaar" van de Jehova's

Het wat goedkope cabaret van Sousman in de Bagijnenstraat was zo'n succes dat Sousman later het Komedie-theater aan de Coolsingel kon overnemen en liet ombouwen tot de Groote Schouwburg waar alle bekende artiesten van die tijd optraden. Dat veel van die artiesten joods waren en rond de Kruiskade woonden laat zich raden.

zaterdag 16 sep 2017

Jan Tak :
Alle respect voor een Abraham Tuschinski maar als we toch nieuwe straatnamen moeten genereren vergeet dan niet de geboren Rotterdammers, bijvoorbeeld een horeca-ondernemer als Dirk Reese, artiesten als Louis Davids en zijn zus Heintje of ondernemers als C.Jamin en R.S. Stokvis keus genoeg denk ik.

zaterdag 16 sep 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Stem Vee’

(Stemvee: zelfstandig naamwoord. Politiek pejoratief kiezers die in de visie van de waarnemer zich door gewetenloze politici in hun stemgedrag laten beïnvloeden).

Elke stem met rood potlood

binnen een afgebakend hokje

getuigt in hoge mate

van hokjesgeest


Elke stem buiten alle afgebakende

hokjes getuigt van inzicht


Stem geen vee, stemvee

als stemveelemmingen

torenhoog, torendiep

de afgrond in


Stemadvies


Stem allen op Stephen Hawking

(1942 – 2018, wetenschappelijk

en medisch wereldwonder)


Met thans zijn vele aardse

wetenschappelijke volgelingen


Stem op zijn Universele licht

in deze duisternis op aarde

vol van zwarte (oorlogs)gaten


Stem op Stephen HawKING

onze enige wetenschappelijke

hoop in deze bange dagen


Jim Postma


  • Nieuw

  • Reacties