Stieltjesmonument

6657-stieltjesmonument Voor het eerst in de geschiedenis zal het Stieltjesmonument op het Rotterdamse Noordereiland er uitzien zoals het is ontworpen. Op 9 september, om 15:30 uur wordt het onlangs gerestaureerde Stieltjesmonument feestelijk onthuld. Het monument werd in 1884 geplaatst ter nagedachtenis aan T.J. Stieltjes, de ‘architect van de Rotterdamse havens’. Bij zowel de plaatsing van het monument in de 19e eeuw als bij de recente restauratie speelde het initiatief van burgers een belangrijke rol.

Rondom de onthulling wordt een uitgebreid publieksprogramma georganiseerd dat zich uitspreidt over Ons Park op het Noordereiland. Met de oplevering van het Stieltjesmonument, een initiatief van Stichting Montmartre aan de Maas, worden ook het Burgemeester Hoffmannplein en Ons Park aan het heftalud op het Noordereiland onder de aandacht gebracht: beide locaties ondergingen een make-over – het plein in 2017 en het park in 2015 – in gang gezet door betrokken bewoners.

Het Stieltjesmonument
Het Stieltjesmonument werd in 1884 aan het Burgemeester Hoffmannplein op het Noordereiland onthuld. Het beeld van de Duitse architect Eugen Gugel werd ontworpen ter nagedachtenis aan de waterstaatkundige ingenieur Thomas Joannes Stieltjes, die leefde van 1819 tot 1878. Stieltjes wordt gezien als de architect van de aanleg van de havens in Feijenoord ten zuiden van de Nieuwe Maas, die de grote bloei van Rotterdam als havenstad mogelijk maakte, en daarmee ook verantwoordelijk was voor het ontstaan van het Noordereiland. Het originele portretmedaillon van ingenieur Stieltjes werd ontworpen door beeldhouwer Eugène Lacomblé.

Terug naar de oorspronkelijke grandeur
De restauratie van het Stieltjesmonument werd ingezet door Stichting Montmartre aan de Maas, met de bedoeling het monument in zijn oorspronkelijke grandeur te herstellen. Zij zochten samenwerking met de gemeente Rotterdam en de Rijksdienst Monumentenzorg. BKOR – bij CBK Rotterdam verantwoordelijk voor kunst in de openbare ruimte van de wijken – was betrokken bij de restauratie.In 2015 begon men met het verwijderen van rode verflagen van de rode zandstenen zuil, of de naald. Dankzij fondswerving door Montmartre aan de Maas kon in 2015 het originele hekwerk opnieuw vervaardigd worden. Het oorspronkelijke medaillon, in depot bij Museum Boijmans Van Beuningen, is gekopieerd. De versie van wit marmer vervangton het huidige bronzen exemplaar.

Het medaillon: van brons naar marmer
Bij de plaatsing van het oorspronkelijke monument werd een bronzen medaillon ingezet. De bronzen kopie is echter artistiek van een matige kwaliteit, in tegenstelling tot het veel verfijndere wit marmeren origineel. Het origineel werd nooit geplaatst, omdat men dit te kwetsbaar achtte. In 1930 vroegen omwonenden om een opknapbeurt van het monument, en dat gebeurde ook. Ook vroegen zij om plaatsing van het originele medaillon, wat niet gebeurde. 85 jaar later hebben omwonenden eenzelfde verlangen geuit. CBK Rotterdam pakte dit verzoek samen met Museum Boijmans Van Beuningen op. MeestersIn voerde in het depot van het museum een 3D scan van het originele medaillon uit. Een beeldhouwer werkte het portret verder uit. Deze zomer zal als voltooiing van de restauratie eindelijk een marmeren kopie van het medaillon in het monument worden geplaatst.


Feestelijke viering
Op zaterdag 9 september wordt het volledig gerestaureerde monument onthuld. De plaatsing van het medaillon wordt gezien als de bijzondere finale van de restauratiewerkzaamheden. Het monument komt nu prachtig tot zijn recht op het vernieuwde Burgemeester Hoffmannplein, dat met de plantsoen-achtige aanleg weer een romantische sfeer heeft gekregen.
Er zijn rondom de onthulling verschillende activiteiten in Ons Park aan het Heftalud met speciale aandacht voor het in 2015 geplaatste kunstwerk Giraffen van Kees Timmer (1903-1978).

De officiële onthulling van het Stieltjesmonument vindt plaats om 15.30 uur. Voorafgaand aan en na de opening vindt een workshop voor kinderen plaats in Ons Park, verzorgd door Villa Zebra. Vanaf 16.00 start het programma in Ons Park met o.a. een hapje en een drankje en verschillende tours rondom kunst, erfgoed en groen. Het volledige programma wordt later bekend gemaakt.

Bron foto's: BKOR

Jan Tak :
Geheel mee eens Jeroen, "Montmartre a/d Maas" het vergelijk gaat geheel mank, als dit het hoogst haalbare is dat een kunstenaarscollectief kan bedenken dan zou ik mijn geld er niet insteken.
Hetzelfde met "Ons Park" Rotterdam heeft al sinds 1853 "Het Park" een naam officieel reeds in 1853 gegeven aan de, door vader en zoon Zocher ontworpen, heerlijkheid aan de Maas. Ik begrijp deze ontwikkeling wel maar kom op zeg noem het dan maar het Pincoff's of desnoods het Stieltjespark.

Iemand bedacht ooit de term "het Schip" voor het Noordereiland, kijk dat vond ik een origineel idee waarom hoor ik daar niets meer van?

Maar een opgeknapte naald voor Thomas Joannes Stieltjes, de man die ooit bedacht om dit deel van Feijenoord door het graven van de Noorderhaven (nu Koningshaven) tot eiland te transformeren, is wel weer mooi meegenomen.
Nog beter, verplaats het monument naar het Stieltjesplein en demp de nu zinloze Koningshaven dan hebben we er een mooi stukje grond bij en zijn de eilandbewoners uit hun isolement.

vrijdag 11 aug 2017

Jeroen Waardenburg. :
Montmartre aan de Maas ,wat een flauwekul er is maar een Montmartre en dat is in Parijs.Wij zouden zeggen ontwikkeld is een eigen wijk met eigen gezicht en doe niet zo provinciaals.

Maar afgezien van dit alles PROFICIAT dat het Stieltjes monument er weer bij staat in alle pracht en glorie op de juiste plek het Noordereiland.

Dat het een feestelijke dag mag worden.

woensdag 09 aug 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over: