De oBike in opspraak

6649-de-obike-in-opspraak

PvdA vraagt debat aan over de oBike: “Gebruiken is betalen!”

De Partij van de Arbeid heeft een raadsdebat aangevraagd over de oBikes die sinds enkele weken overal in het Rotterdamse straatbeeld te zien zijn. De partij wil opheldering over of, en welke afspraken het college heeft gemaakt met de exploitant over de komst van duizenden fietsen in Rotterdam.

De oBike werd gepresenteerd als een mooi initiatief uit naam van de deeleconomie. Daar heeft de partij ernstige twijfels over: “De oBike is een eenvoudig commercieel concept dat gebruik maakt en derhalve profiteert van de Rotterdamse buitenruimte, aldus fractievoorzitter Leo de Bruijn.


Als blijkt dat de oBike inderdaad geen deelsysteem is maar een commerciële operatie die zonder te betalen gebruik maakt van de openbare ruimte, dan wil de PvdA weten welke maatregelen het college gaat nemen om de commerciële exploitatie van deze fietsen te reguleren. Ook vraagt de partij zich af wat de plaatsing van de oBikes betekent voor Gobike, de onderneming die eerder na een aanbestedingsprocedure de aanbesteding voor elektrische deelfietsen gegund heeft verkregen.

Veel Rotterdammers ondervinden overlast van de tweewielers doordat fietspartkeerplekken, bekostigd door belastingbetalers, worden bezet. Het feit dat de “strooifietsen” overal kunnen worden geplaatst leidt tevens tot een slordig straatbeeld. Veel burgers zijn de oBikes dan ook zat: “De klachten stromen bij ons dagelijks binnen”, aldus de fractievoorzitter.

De PvdA is een groot voorstander van het aantrekkelijker maken van de stad en meer mensen te bewegen naar de fiets. “Dit moet echter wel op een dusdanige manier gebeuren dat iedereen daarvan in wederkerigheid profiteert en niet voor overlast zorgt.”

Bron gebruikte foto's hieronder: oBike

Zie hieronder voor de schriftelijke vragen hieromtrent, gesteld aan Burgemeester en Wethouders van Rotterdam door PvdA-raadslid Leo Bruijn

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Schriftelijke vragen cf. art. 30 van het Reglement van Orde
Betreft: Aanvullende vragen t.b.v. debat over de oBike

Rotterdam, 2 augustus 2017

Geacht college,

1. Wat betekent de plaatsing van de circa 800 fietsen van O-bike voor Gobike, de onderneming die eerder na een aanbestedingsprocedure deze aanbesteding voor elektrische deelfietsen gegund heeft verkregen?

2. Is er contact geweest met Gobike over de plaatsing van de fietsen van O-bike?

3. In hoeverre verhoudt de plaatsing van de rijwielen van O-bike zich tot de eerder gedane aanbesteding?

4. Was het college op de hoogte van de komst van de 800 tweewielers van O-bike in Rotterdam. Zo ja, zijn er ook afspraken gemaakt? Indien nee, welke maatregelen neemt het college dan om de commerciële exploitatie van deze fietsen ofwel te reguleren, ofwel deze fietsen uit het straatbeeld te verwijderen.

De Partij van de Arbeid staat positief tegenover het gebruik en de uitrol van deelfietsen. Echter vinden wij wel dat elke partij ook de mogelijkheid moet hebben om middels een uitvraag door de gemeente aan deze gunning deel te nemen. Aspecten die daarin zouden kunnen worden meegenomen zijn o.a. de kwaliteit van de fietsen, de wijze van verspreiding, inzameling en verdeling in de stad en de stalling in daarvoor geëigende voorzieningen.

5. Is met O-bike over soortgelijke aspecten überhaupt gesproken. Zo ja, kunt u dan aangeven welke aspecten besproken zijn?

6. In hoeverre kunnen andere aanbieders van deelfietsen die ook op deze markt zouden willen opereren alsnog opteren voor de uitrol van deelfietsen in Rotterdam?

Leo Bruijn / P.v.d.A.Jan Tak :
Studenten met een eigen fiets bestaan die nog?

woensdag 30 aug 2017

Jeroen Waardenburg. :
Vanaf volgende week begin ik ze in het buizengat te gooien als ze niet worden weg gehaald ben er klaar mee.CITAAT.

Je bent niet de enige die dat gaat doen het vindt al plaats dat mensen deze gele strooi fietsen in het water gooien,of ze tot schroot verwerken.

En volgens de berichten zijn het nog rot fietsen ook te klein en niet vooruit te krijgen dus zwaar trappen.

Voorts lijkt het of er steeds meer bij komen men ziet ze soms bij een tiental of meer bij elkaar staan of liggen enz enz.

Tja dan toch maar de heerlijk licht trappende en snelle eigen fiets.

woensdag 30 aug 2017

Anita Le noble :
Die verdomde fietsen worden overal neergegooid, bij ons achter staan er al 5 ,bij de winkels geen plaats voor andere fietsen staat ook vol.woon namelijk in een studenten buurt en die gebruiken ze het meest. Vanaf volgende week begin ik ze in het buizengat te gooien als ze niet worden weg gehaald ben er klaar mee.Ik krijg een bekeuring omdat mijn fietskarretje bij de boom staat,en die fietsen staan gewoon midden op de stoep. En niks deel fiets gewoon duur voor de gewone mens met 80 euro borg.

dinsdag 29 aug 2017

Jeroen Waardenburg. :
Vergeet ik nog te vragen:
Waarom maakt die knul op de eerste foto het "grijze wolven" gebaar?CITAAT.

Welnee, dat is het gebaar ik hou van het hertje Bambi.... soort witstaart

dinsdag 08 aug 2017

Kevin Wien :
Help oBike liever een succes hiervan te maken dan ze dwars te liggen. Want als oBike een succes wordt dan heb je een groot aantal voordelen. Ik noem er een paar:
* Schonere lucht. De fiets is een schoon vervoersmiddel, en de electriciteit van de oBike voor het slot en GPS komt volledig van zonne-energie. Totaal geen vervuiling dus.
* Minder zwerffietsen; iemand die een paar keer per maand wilt fietsen kan beter een oBike nemen dan investeren in een eigen fiets en onderhoud daarvan. Dus op den duur minder fietsen die amper/niet gebruikt worden in de openbare ruimte.
* Gezondere burgers; fietsen is gezond en oBike is laagdrempelig. Minder zorgkosten dus.

Natuurlijk is oBike een commercieel initiatief, maar is dat per definitie slecht? Als ze niet commercieel zijn en dus minder geld verdienen, kunnen ze onderhoud en reparatie van de fietsen niet betalen. Dan heb je al snel nog meer fietswrakken in je stad.

En natuurlijk moeten er afspraken gemaakt worden, maar wel met een positieve insteek.

maandag 07 aug 2017

Jan Tak :
Vergeet ik nog te vragen:
Waarom maakt die knul op de eerste foto het "grijze wolven" gebaar?

maandag 07 aug 2017

Jan Tak :
Tja die PvdA, jaren lang kankeren op vervuilend verkeer, initiator van de originele kreet "Schone lucht, geen gebakken lucht" en nu komt er een bedrijf die bereid is er een paar miljoen in te investeren gaan ze weer dwars liggen.

Ja Leo Bruin, oBike is een commercieel bedrijf en inderdaad fietsen doe je in de buitenruimte maar die fietsen mag niet overal neerkwakken dat mag je met je eigen fiets ook niet. Maar we moeten niet alles willen voorschrijven.
Wees blij dat er een onderneming is die hier brood in ziet want als we het van de PvdA moeten hebben staat straks het land vol met miljarden verslindende windparken waarvan we nu al weten dat die op subsidie draaien.
Omarm dit initiatief ipv altijd maar weer dwars liggen

zondag 06 aug 2017

Jeroen Waardenburg. :
De linkse PvdA fascisten zullen is niet wat te zeiken hebben .De burger in Rotterdam heeft eerder last al die fietsen van burgers die als oud schroot in de straten liggen weken soms maanden lang,laat men daar maar is wat aan doen.

vrijdag 04 aug 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties