Gewonde ooievaar op dak Stadhoudersweg


6638-gewonde-ooievaar-op-dak-stadhoudersweg (Door Marcella Deen)

Gewonde ooievaar op dak Stadhoudersweg

Bij thuiskomst roept mijn dochter: "Mam kom gauw, er ligt een gewonde ooievaar op het dak aan de overkant".

Vanaf mijn balkon heb ik uitzicht op de daken tegenover mij en zag het arme beest met uitgespreide vleugels liggen.

Al rennend naar beneden en tegelijk de dierenambulance bellend , deze staat standaard in mijn telefoon opgeslagen, begeef ik mij naar de overkant om via de buren het dak op te gaan.


Gelukkig had een oplettende buurman bij thuiskomst uit zijn ooghoek iets zien fladderen op het dak en tevens gebeld.Het geluk wil dat de dierenambulance in de buurt was, die binnen 10 minuten arriveerde, met twee wagens zelfs. Ik wist nog niet wat er aan de hand was. Via de telefoon werd er wel gezegd voorzichtig het dier te benaderen en de bek vast te pakken, en daarna onder de buik of vleugels verder te pakken.

De inmiddels gealarmeerde buren waren bang dat het dier in paniek zou raken en van de rand zou vallen, en stonden beneden al klaar om het op te vangen.

Kwetsbare poten

De gearriveerde ambulance-medewerkers konden de ooievaar met een vangnet in één keer pakken.Op mijn vraag of het goed zou komen werd er in eerste instantie gezegd dat ze bang waren van niet.Behalve die van hulpverlening hebben deze mensen ook de skills mij gerust te stellen, al wist ik bij het eerste antwoord genoeg." Nou mevrouw, wij kunnen nog niets met zekerheid zeggen", was het antwoord erna.

Wel konden zij vaststellen dat de poten waren gebroken en dat het om een jong dier ging van nog geen jaar oud. Zou het een jonkie kunnen zijn geweest uit Blijdorp of een van de jongen uit het nest op de spoorbaan bij Blijdorp? Met grote voorzichtigheid werd de ooievaar naar de auto gebracht op weg naar de vogelopvang. Ik had een buurvrouw gevraagd foto's te maken zodat ik later kon laten zien wat de dierenambulance allemaal voor de kiezen krijgt. En petje af! Terwijl ik met tranen in mijn ogen het dier afgevoerd zag worden met bloedende en gebroken poten, deden zijn hun werk.

Ik heb de dag erna gebeld om te vragen hoe het was afgelopen en kreeg direct een duidelijk antwoord:" Niet zo goed, wij hebben hem of haar moeten laten inslapen". Op mijn vraag waarom vertelde zij mij dat de poten van een ooievaar vergelijkbaar zijn met een bamboestok. Hol van binnen en moeilijk te genezen. Een ooievaar heeft zijn poten nodig om de vleugels te dragen en op te stijgen. Daar het om een jonge vogel ging was het waarschijnlijk een eerste poging om te vliegen en door wat voor reden dan ook is het dier verkeerd geland of ergens tegenaan beland en zodoende de poten gebroken, en dan is het einde verhaal.

Henk Beugeling (zie foto)

Ondanks de treurige afloop was ik blij met het directe antwoord op mijn vraag hoe het was vergaan met de ooievaar. Ik sprak met Henk Beugeling, coördinator Dierennoodhulp Dierenbescherming – regio Zuid-West, manager bij de dierenbescherming en hij wist mij te vertellen dat deze zomermaanden de tijd is van drukte bij de ambulance betreffende vogels.


Henk Beugeling met een door olie besmeurde zwaan (foto: Dierenbescherming)

Olie, een gevaar voor dieren

Olie is levensgevaarlijk voor dieren. Zwanen proberen hun besmeurde veren schoon te poetsen, waardoor ze zichzelf vergiftigen. De dierenambulance probeert daarom zo snel mogelijk alle besmeurde dieren te redden. Het vangen is echter niet eenvoudig, “de zwanen zien ons als belagers, waardoor ze hun vleugels krachtig uitslaan om te vluchten”, legt Henk Beugeling uit.

Omdat het een groot aantal zwanen betreft, werkt Dierenambulance Zuid-Holland Zuid samen met Vogelklas Karel Schot. Met behulp van een motorboot van de Rotterdamse Roeivereniging spoort het team de besmeurde vogels op. “Gisteravond vingen we ook een stel babygansjes van nog geen 2 weken oud, die worden in elk geval ook gewassen.”

Jonge vogels

Wat de dierenambulance in de zomer ook vaak meemaakt zijn oproepen voor jonge vogels die uit het nest zijn gevallen zegt Henk. De meesten vinden het zielig maar laat ze liggen zegt hij. De ouders komen in 9 van de 10 gevallen terug om hun jongen te redden. Dus als na 10 minuten de ouders nog niet zijn gekomen is dat meestal omdat wij mensen eromheen staan. Het komt vaak goed, de natuur doet zijn ding.

Waarom eendjes voeren verboden zou moeten worden.

Wie kent het niet, eendjes voeren in het park. Het lijkt zo leuk en onschuldig maar het tegendeel is waar.

De gezondheid van de eenden wordt er ook niet beter op als ze gevoerd worden. Doordat ze het eten als het ware voorgeschoteld krijgen hoeven eenden en andere watervogels geen moeite meer te doen om voedsel te krijgen. Ze zijn hierdoor weinig in beweging en vliegen veel minder dan goed voor ze is. Met als gevolg dat ze lui en vadsig worden en hartklachten krijgen. Ook komt vitamine- en kalkgebrek voor, hetgeen ontstaat door het eenzijdige en gekruide voedsel dat ze krijgen aangeboden. Parkeenden sterven daardoor vaak voor hun 5e levensjaar, terwijl ze gemakkelijk zo'n 30 jaar oud hadden kunnen worden. Soortgenoten die in buitengebieden hun kostje bij elkaar moeten zoeken vliegen veel meer, zijn fitter, gezonder en kleiner van bouw.

Verveling

In de broedtijd is het voeren van eenden al helemaal onverstandig. Want als eenden geen voedsel hoeven te zoeken gaan ze zich vervelen. En waar kun je je als (toch al hitsige) eend het beste mee vermaken in deze periode? Jazeker, met je meest geliefde spelletje en dat is ophitsen, verleiden, paren en ruzie maken. De vrouwtjes spelen de mannetjes tegen elkaar uit, hetgeen hevige gevechten oplevert en de felste paringen vinden aan de lopende band plaats. Niet elke eend komt hierbij ongeschonden uit de 'strijd'.

Door zelf voedsel te moeten zoeken worden de eenden afgeleid van de paringsdrift. Door in lente en zomer NIET te voeren slaat ook de verveling minder toe en zijn alle vervelende consequenties die dit heeft minder van toepassing.

Gun eenden dat ze in een goede gezondheid samen met hun familie op hun eigen stek mogen leven. Voer ze dus niet in die maanden dat er volop voedsel voor ze te vinden is.

Info : Dit artikel bevat passages afkomstig van Stichting Waterpartijen Mens en Dier te Limburg

Donatie

Mocht u een donatie willen doen kijkt u dan op de website van de dierenbescherming dierenambulance Zuid Holland Zuid. Zij kunnen onze steun goed gebruiken.


Foto: Amie Rieborn


Foto: Amie Rieborn

Medewerkers van de dierenambulance ontfermen zich aan de rand van het dak over de gewonde zwaan (Foto: Amie Rieborn)

jim postma :
Sorry, ben in deze natuurlijk ook 'onze struisvogels' vergeten.

(Met of zonder de koppen in het zand).

maandag 31 jul 2017

Jim Postma :
Overigens zitten er onder onze 'reaguurders', naast ooievaars, nog veel kameleons.
Ga in deze toch zeer ernstige zaak toch eens contact opnemen met de afdeling 'Opsporing Verzocht' van Diergaarde Blijdorp.

(Toen Bokito op het punt stond om te ontsnappen, vroeg hij aan de giraf:

'Hey, jôh, ga jij eens op de uitkijk staan!')...@@@

maandag 31 jul 2017

Jeroen Waardenburg. :
Zet hem op..... inderdaad Jim met een goed glas bier en een portie goede oude kaas in een leuke kroeg,en voor de rest laten wij ze in hun vuige sop gaar koken.

Zo nu maar een glas avondthee met wat sterks er in.

zondag 30 jul 2017

Jim Postma :
Met ons 'aller dominee', bedoelde ik natuurlijk onze 'broeder' Hans Roodenburg.

Zet hem op Rood, Jeroen, Ringeling en niet te vergeten natuurlijk wederom 'dominee in hart en nieren', óns aller dominee 'Van der Takkenbos!

zondag 30 jul 2017

Jim Postma :
Nog even een vraag en dan nog steeds in het kader van onze zeer 'ongelukkige ooievaar': (De vraag is aan onze Schriftegleerden, c.g. Jeroen Waardenburg, Hans Ringeling, Jan (v.d.) Tak en niet te vergeten ons 'aller dominee':

Hemel, hel en verdoemenis. 'Is Jezus nu God Almachtig geworden, of is God Almachtig nu Jezus geworden?!'

Het goede antwoord krijgen alle Schriftgeleerden van mij persoonlijk in de volgende ronde, met overtuigend en wettig bewijs!

zondag 30 jul 2017

Jeroen Waardenburg. :
Wie Wim nou weer is nou ja laat maar.Ach Hans je hebt het verstand van een garnaal en het niveau anders zou je een forumlid en een mens in het algemeen wel serieus nemen dat heet beschaving.Maar ja er worden dingen gezegd die jou niet bevallen en dan ga je maar trappen,je trapt maar een eind weg ,maar hou je buiten godsdienst en geloof want je lult weer uit je nek als je over de middeleeuwen begint,ook maar is geschiedenis gaan studeren voor dat je daar over begint.

O ja over dominees gesproken kom je wel is in zo,n kerk dan nee natuurlijk niet ;zeg dan geen dingen van horen zeggen dom heel dom.

zondag 30 jul 2017

Hans Roodenburg :
Och, Jeroen - vroeger laf Wim geheten - neem ik niet meer serieus. De gereformeerde tegelzetter deed bidden voor en danken na zijn middageten. Wij waren als ongelovigen gepast stil. Maar hij kon enorm relativeren over zijn geloof. Daarvan heeft Jeroen nog nooit gehoord. Jeroen moest eens weten hoe zijn dominee hel en verdoemenis predikte en na je dood was er - als je je goed gedroeg - de zevende hemel! Ik verwacht respect over en weer! Misschien dat Jeroen zich beter kan richten op de moslims en christenen in de middelweeuwen na hun kruistochten.

zondag 30 jul 2017

Jan Tak :
Natuurlijk weet ik wie er hier rondwaart Hans, incl. namen, adressen, hobbies, geloof en telefoonnummers niets blijft op internet geheim, alleen Hans Ringeling kwam ineens aus Blaue hinein.
Stel je eens voor beste kerel.

zondag 30 jul 2017

Jan Tak :
Ik zie het al, het is weer Zondag :-)

Miljoenen slachtoffers op deze wereld door natuurrampen, kinderen met hongerbuikjes, oorlogen en ongeneeslijke ziekten en de overige dagelijkse ongelukken en dit iedere dag weer maar de dames en heren geloven in een Hogere Macht en dus hun eigen onschuld.
Waarom? Omdat dit de makkelijkste verklaring is om zelf de handen in onschuld te wassen en vooral niets te doen. Domme Aardlingen.

Wij mensen zijn op deze bol de enigen die iets kunnen veranderen doe dat verdomme dan ook. Gebruik je hersenen en handen positief heb erbarmen voor ieder levend wezen, sloop kerk en moskee en bouw aan een wereld waar echt iedereen gelukkig kan zijn.
Het zal wel een ijdele wens zijn, maar toch een mooie zondag gewenst.

zondag 30 jul 2017

Jeroen Waardenburg. :
t Afgelopen week was er een badkamertegelzetter bij mij van zwaar gereformeerde huize. Bij de koffie met hem diepgaande (vrolijke) gesprekken gehad. CITAAT.

Je lult maar wat je weet niet waar je het over hebt.1.Christenen van de Gereformeerde Gezindte strenge Christenen geloven altijd in Hemel en hel.2.Die strenge Christenen kan je inderdaad vrolijke gesprekken mee hebben en er valt ook wat te lachen maar over het Geloof spreken zij altijd ernstig en maken daar geen grappen over.
3.Als je wat van het Christendom af zou weten en het Geloof zou je weten dat het Geloof niet te bewijzen is.Neen jij zal het wel even vertellen hoe het in elkaar zit.Begin eerst de Heilige Schrift is maar is te bestuderen nog nooit een letter in gelezen natuurlijk en ga is een theologisch studie volgen.Niet over zaken spreken waar je geen verstand van hebt.

Zo nu terug naar de Ooievaar met zijn ongelukkig benen.

zondag 30 jul 2017

Hans Roodenburg :
Als je abortussen en voortijdige geboortes meerekent, honderdduizenden per dag. Er is ook géén leven na de dood. Net zoals voor je geboorte (tot een jaar of twee). De 72 maagden na je heldhaftige dood kunnen de moslims (mannen) vergeten. Christenen denken nog steeds dat er een hemel is. Ook zij hebben het verkeerd. De eerste die mij met bewijzen kan overtuigen van een soort leven na de dood krijgt het voordeel van een bestaande religie. Overigens twijfelen strenge christenen ook of er nog wel een leven na de dood bestaat. Afgelopen week was er een badkamertegelzetter bij mij van zwaar gereformeerde huize. Bij de koffie met hem diepgaande (vrolijke) gesprekken gehad.

zondag 30 jul 2017

Jim Postma :
Zijn dieren mensen? Of zijn mensen dieren?

Waarom dan toch een dier uit alle liefde uit zijn/haar lijden te verlossen en die ó zo fragiele mens niet?!

Zie de wereldspraakmakende baby in Engeland, Vaticaan in het geweer, de hele wereld in het geweer, terwijl het arme kind (baby) geen enkele kans meer maakte op onze Moeder Aarde. (Dagelijks sterven er duizenden, tienduizenden baby's op onze planeet. Geen haan die daar naar kraait. Zelfs drie keer niet...
Hoe hypocriet is deze hele wereld geworden met absoluut valse sentimenten!
Als ons leven op is, 'op is op', gun het een ieder om op een fatsoenlijke manier zijn/haar leven te beëindigen, (geen herstel meer mogelijk, alleen de on eindige lijdensweg).

'Heeft U naaste lief' (SGP, CHU, CDA), leer in deze van Onze Heere! Zo niet... Inshalah!

zaterdag 29 jul 2017

Jeroen Waardenburg. :
maar ook een dier laat je niet onnodig lijden.CITAAT.

Geheel mee eens @Jan.

zaterdag 29 jul 2017

Marcella Deen :
Beste Jan Tak,

Kleine hartjes zijn ook een hart

zaterdag 29 jul 2017

Marcella Deen :
Hans Ringeling, een ooievaar behoort tot een beschermd diersoort. Los daarvan kunnen gebroken poten inderdaad niet gezet worden in deze. wel kan een mens een dier uit zijn lijden worden verlost. Dan maar drie dagen op een dak laten liggen totdat de natuur zijn werk doet? Wellicht moeten wij dat dan ook maar met mensen doen? Wij zijn ook tenslotte zoogdieren dus natuur!Deze vogel heeft geluk dat het bemerkt werd. Het onderwerp is niet alleen de ooievaar maar ook waar de dierenambulance zich allemaal voor inzet en daar kan geen aandacht genoeg voor zijn.

zaterdag 29 jul 2017

Marcella Deen :
van Emmeren, dank je wel

zaterdag 29 jul 2017

Jan Tak :
Mee eens Ringeling maar ook een dier laat je niet onnodig lijden.

Aan de overkant zwemmen koppels witte zwanen, schijnen best te eten zijn maar er naar kijken is ook genieten en dat elke dag weer.
Een stukje verder zit er één al 2 jaar zonder haar doodgereden partner, aandoenlijk om te zien dat zij zich niet bij de anderen aansluit maar wacht op zijn terugkeer.
Kijk dan heeft Jan met zijn grote mond ook een klein hartje.

zaterdag 29 jul 2017

van Emmeren :
Quote Marcella:
" Door zelf voedsel te moeten zoeken worden de eenden afgeleid van de paringsdrift. Door in lente en zomer NIET te voeren slaat ook de verveling minder toe en zijn alle vervelende consequenties die dit heeft minder van toepassing.

Gun eenden dat ze in een goede gezondheid samen met hun familie op hun eigen stek mogen leven. Voer ze dus niet in die maanden dat er volop voedsel voor ze te vinden is."

Wijze uitspraken welke zeker ook op de mens van toepassing zijn :-)

zaterdag 29 jul 2017

Hans Roodenburg :
In onze rubriek Rechten & Plichten geef ik nog steeds antwoorden aan belangstellenden met 'Geachte heer/mevrouw'. Je gelooft toch niet dat ik mij genderneutraal ga opstellen? Enkele ambtenaren die niks anders te doen hebben en sommige NS-personeelsleden doen kennelijk niet anders. Het waait binnen enkele weken wel weer over!

zaterdag 29 jul 2017

Jan Tak :
Jim's eerste baby?
Deze ooievaar had er de kracht niet meer voor teveel gezeik over de geslachten. Jongetjes mogen niet meer en ook meisjes zijn als tweede keus uit de tijd, piemels en gleufjes zijn door onze Ambtenarij afgeschaft en worden niet meer uitgedeeld.

We zijn allen officieel als "onzijdig" gekwalificeerd, "jongens en meisjes", "dames en heren" het is nu een belediging en ook onze allerhoogste wordt gezien als onzijdig, het Lieve Heer is vanaf heden vervangen door Lieve Onzijdigheid.

De Wereld is bijna af met dank aan de Mafklappers m/v.

zaterdag 29 jul 2017

Jim Postma :
'Ons arme ooievaartje, tsja, beide pootjes ongelukkig gebroken', ...@@@

En arme ik maar blijven wachten, op mijn eerste baby!' Love you baby!

Net, uit pure wanhoop, de 'Ooievaarslijn', gebeld. Blijkt die potverdomme nog aan toe gehacked door 'De Zwarte Raaf'...

Ook dat nog!

vrijdag 28 jul 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties