Graden verschil in gemeente Rotterdam

6622-graden-verschil-in-gemeente-rotterdam

(Door Hans Roodenburg)

Daar waar er géén groen, water en luchtstromingen zijn, zijn plekken het heetst in de gemeente Rotterdam. Het kan vaak zelfs enkele graden in Rotterdam schelen. Het hangt ervan af waar men woont of verblijft. Soms kan er zelfs 7 graden verschil zijn.

Al lang is bekend dat stedelijk groen een positief effect heeft op de klimaatbeheersing in de stad en op de gezondheid van de bevolking.


Het bijgaande (recente) kaartje van de gemeente Rotterdam geeft dat goed weer. De kleurenverschillen geven aan dat tussen het hardste blauw en vol oranje het bijna 3 graden in de gemiddelde luchttemperatuur kan verschillen.

In de hete zomermaanden kan het in binnensteden door het zogenaamde ‘hitte eiland-effect' tot zeven graden warmer zijn dan het omliggende landelijke gebied.

De belangrijkste oorzaken zijn:

•de hogere absorptie van zonlicht door donkere materialen, zoals asfalt en beton

•lage windsnelheden die de hitte minder snel af kunnen voeren

•minder natuurlijke verdamping door verharde oppervlakten

•warmte die vrijkomt door menselijke activiteiten zoals gemotoriseerd vervoer, airconditioning en de uitstoot van fabrieken.

Bij hittegolven krijgen veel mensen last van gezondheidsklachten. Volgens de www.atlasnatuurlijkkapitaal.nl (kies kaarten ‘verkoeling in de stad’) sterven er per week in heel Nederland circa dertig mensen meer voor elke graad dat de temperatuur stijgt boven het langjarig gemiddelde.

Door verkoelende effecten van groen, water en/of luchtstroming te gebruiken bij stads–inrichting, kan de warmte in de stad sterk worden teruggedrongen. Het klimaatverdrag van Parijs is dan op lange termijn gezien geen loze kreet.

De gemeente Rotterdammer schijnt daarin een voorloper te zijn om het ‘hitte-eiland-effect’ deels teniet te doen. Het gaat daarbij om slechts enkele graden want uiteraard is de stad erg afhankelijk van de totale buitentemperatuur.

Aangezien een steeds groter aandeel van de bevolking in stedelijk gebied is gaan wonen, komen meer mensen in aanraking met de warmte in de stad. Samen met de vergrijzing van Nederland zorgt dit ervoor dat de gezondheidsklachten tijdens de zomer toenemen, tenzij voor verkoelende groene maatregelen worden gezorgd in steden.

Stedelijk groen heeft zowel een positief effect op de klimaatbeheersing van een stad als op de gezondheid van de bevolking. In het ontwerp van nieuwbouwwijken en steden kan rekening gehouden worden met de aanleg van groen- en waterpartijen en de aanvoerroutes van koelere lucht.

Groene daken, tuinen, stadsparken en bomen zijn voorbeelden van maatregelen die een verkoelend effect hebben. Is daarom Tuindorp Vreewijk in Rotterdam koeler dan de rest van de stad? Volgens het gemiddelde op het kaartje wél! In de nabijheid (noordelijker) is het warmer.

Ook hoe minder bebouwing er is, hoe warmer het wordt. Dat is logisch want hoe meer huizen en gebouwen, hoe minder de wind vrij spel heeft en dus kan de luchttemperatuur graden verschillen.

In het havengebied van Rotterdam zijn op de oever ook plekken waar het warmer is dan in de omgeving. Dat komt door raffinaderijen en chemische industrieën.

Overigens blijkt de gemiddelde jaartemperatuur in het centrum van Den Haag met de Schilderwijk, Transvaal kwartier en de Zuidwal een van de warmste plekken van Nederland in de steden te zijn.

Op zelfs postcode en straatadres is het op de digitale kaart van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) terug te vinden, maar mensen moeten het niet al te letterlijk nemen. De kleuren op de kaart geven een indicatie van een stad.

Foto hieronder, en uitsnede boven: Een prachtige tuin in de Rotterdamse wijk Vreewijk gedaan (Bron foto: eigen archief)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 2: Oscar Wilde (1854 – 1900)


(Door Kees Versteeg)

Oscar Wilde was een schrijver van Ierse afkomst, die aan het eind van de negentiende eeuw de leider werd van een esthetische cultus; zijn credo luidde l'art pour l'art – kunst om de kunst. In zijn werk wemelt het van de aforismen. Voordat hij als toneelschrijver doorbrak strooide hij al met geestige aforismen op bijeenkomsten van de Londense society. Na een succesvolle reis naar Amerika in 1882 werd hij volgens sommigen de eerste popster uit de wereldgeschiedenis. Maar de geaffecteerde dandy riep ook veel weerstand op. Na een beroemd geworden proces in 1895 werd hij gevangen gezet voor het in de praktijk brengen van zijn homoseksualiteit. In 1900 stierf hij totaal verarmd in Parijs. Hij ligt naast tal van andere beroemdheden begraven op het Cimetière du Père-Lachaise, de grootste begraafplaats van Parijs.

Men moet altijd een tikje onwaarschijnlijk zijn.

De prettigste mensen zijn mannen met een toekomst en vrouwen met een verleden.

Het is monsterachtig hoe mensen tegenwoordig allerlei dingen achter iemands rug zeggen die volkomen waar zijn.

Een cynicus is iemand die overal de prijs, en nergens de waarde van kent.

  • Nieuw

  • Reacties