Partijen overdonderd door ‘overloop’ Mo Anfal

(Door Jim Postma)

Kennelijk geheel onverwachts is gemeenteraadslid Mo Anfal gisteren uit de gemeenteraadsfractie gestapt en daarna overgestapt met zijn zetel naar Nida, de door de Islam geïnspireerde gemeente partij. Bij Leefbaar is deze overstap als een ‘shock’ ervaren. Daarvoor verliest de coalitie van Leefbaar Rotterdam, CDA en D’66 voor het eerst de meerderheid. Voor de verkiezingen in het voorjaar van 2018 bezet de coalitie nu nog slechts 22 van de 45 zetels. Een minderheid dus.


Fractievoorzitter en wethouder Joost Eerdmans zegt ‘totaal overdonderd’ te zijn van dit gemeentelijke stuivertje-wisselen. Hij zegt hier onder meer over: ‘Door zijn overstap naar Nida, heeft hij bij ons in Leefbaar niets meer te zoeken.’

‘Excuusmoslim’

Mo Anfal reageerde hierover naar andere media: ‘Ik voel mij uiteindelijk door Leefbaar misbruikt als een soort van ‘excuusmoslim.’ Volgens zijn eigen zeggen raakte hij in het afgelopen jaar steeds meer teleurgesteld over Leefbaar dat de stad eerder verdeeld, dan bij elkaar brengt. In 2014 werd hij voor de partij in de raad gekozen. ‘Toen ben ik bij Leefbaar hoopvol begonnen. Maar raakte daarna steeds verder uit de koers. Vandaar nu mijn overstap naar Nida’, aldus Anfal.

Op de kandidatenlijst destijds bij Leefbaar de enige allochtoon op een verkiesbare plaats, namelijk nummer negen.

Bij Nida zijn zij bijzonder blij met de komst van Anfal. Fractievoorzitter Nourdin El Ouali zegt hierover onder meer: ‘Wij hebben hem hier met open armen ontvangen als een soort van verloren politieke zoon. Onze laatste ramadan heeft ons geholpen om juist daarin veel begrip te tonen, De afgelopen drie jaar stonden wij als oppositie vaak buitenspel, maar in aanloop naar de verkiezingen is dit nu zeker voorbij’, aldus El Ouali.

De andere politieke partijen in de coalitie, CDA en D’66 hebben tot nu toe nog niet gereageerd op deze verrassende stap.

jim postma :
Is het nou zo moeilijk in deze om op zowel gemeentelijk als landelijk niveau in een keer er een wetswijziging doorheen te 'jassen', waar zeer zeker meer dan driekwart van onze bevolking achter staat. Waar blijft de landelijke enquête in deze?! Waar blijft in deze het initiatief van een of meerdere landelijke politieke partijen om hiervoor een motie in te dienen. Dus tegen 'zetelroof' en voor de stemmenhandhaving in zetels van de op die partij uitgebrachte stemmen. Democratische kan het toch niet?!

En die zogenaamde weglopers in het begin, halverwege of driekwart, krijgen dus nooit meer hun zetel mee naar een andere partij. Wedden dat ze dan niet meer durven weg te lopen! Ze verliezen dan niet alleen hun zetel, hun politieke invloed en het daarbij behorende maandelijkse inkomsten.
'Kalt gestelt', so gesagd mit eine cigarette und eind glas wein im stehen'.
(Of zoiets. 'Und so weiter, so weiter).

woensdag 28 jun 2017

Hans Roodenburg :
Deze keer voor 100% eens met Jan Tak!

woensdag 28 jun 2017

Jan Tak :
Politiek gezeik (sorry) wie zit hier op te wachten? het is slechts een schoonheidsfoutje in onze wet.

Laten we eerlijk zijn, ik en velen met mij maken uit gewoonte veelal het eerste vakje op het stembiljet rood, ikzelf stem meestal op een partij en maak dan het bovenste vakje rood, afhankelijk van het aantal stemmen verdeelt de partij dan de zetels.
Die zetels behoren dus de partij en niet de pluche-zitter.

Echter zo ziet de wet het niet die zegt:
De kiezer mag zijn stem geven aan degene wiens opvattingen hem/haar het meest aanspreken en het best kan vertegenwoordigen. "Het volk" kan dus op een persoon ipv op de partij stemmen maar krijgt daar dan de partij bij. Echter is het dan vervolgens de vraag "wie komt de bijbehorende zetel toe?
Volgens de Grondwet stemt een volksvertegenwoordiger "zonder last" en de partij waar je voorkeur ligt doet er dan ineens niet meer toe? Vreemd

Ik zou zeggen maak ook een stemvakje voor de partij sec, de zetels behoren dan de partij en laat verdeling aan hen over

woensdag 28 jun 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

The funny side of the moon

Neil deGrasse Tyson @neiltyson

Turns out, there never was a Man on the Moon, only a Woman in the Moon. And her name is Wilma.
  • Nieuw

  • Reacties