De oorsprong van Vaderdag

6557-de-oorsprong-van-vaderdag

Zondag 18 juni is het Vaderdag. Anders dan Moederdag, is Vaderdag niet zo spontaan en uit liefde ontstaan. Er lag eerder een slimme commerciële reden aan ten grondslag.

Vaderdag is ontstaan in Amerika, met als simpele onderbouwing "als er een Moederdag is, moet er ook een Vaderdag zijn". In Nederland kwam Vaderdag niet zo makkelijk van de grond, omdat er tot de jaren '50-'60 niet echt een reden was om vader één dag per jaar in het zonnetje te zetten. Vader had namelijk al het hele jaar door een dominante plek in het gezinsleven, als 'leider' van het gezin. Bedrijven hadden echter wel door dat Moederdag een succesvolle formule was om mensen over te halen iets speciaals te kopen... dat er nog zo'n dag kon bestaan voor vader, kwam maar wat goed uit.


Vaderdag - Sigarendag
In 1936 nam de Nederlandsche Bond van Sigarenwinkeliers-Vereenigingen daarom het initiatief om Vaderdag te introduceren op een zondag in oktober. Het motto: Vaderdag - Sigarendag. Bij wijze van publiciteitsstunt werd burgemeesters en de jongste of oudste vader in de stad sigaren aangeboden en hiermee werd volop geadverteerd. Bij de viering van Vaderdag ging het lange tijd niet om liefde of waardering van de vaderrol, maar sigaren zorgden voor 'een tevreden vader', wat 'het familiegeluk en de gezelligheid in het gezin ten goede kwam'.

Juni
Sigarenwinkeliers waren niet de enige die om vaders aandacht streden, ook ambachtelijke kleermakers wilden hier een slaatje uit slaan. Zij organiseerden een Vaderdag in juni, wat resulteerde in de viering van twee keer Vaderdag per jaar. Dat werd toch wat te gortig, en uiteindelijk werd de definitieve maand juni, zoals het nu nog altijd is.

"Commerciële onzin"
Wie nu zegt dat hij niet mee wil doen aan die "commerciële onzin" met Vaderdag, is zeker niet de eerste. Omdat Vaderdag in Nederland is ontstaan uit een commerciële kans, heeft dit tegengeluid altijd bestaan. Toch geldt waarschijnlijk voor elke vader dat hij die ene dag extra aandacht en een beetje verwennerij goed kan waarderen, en sinds hij zich meer en meer bemoeit met de opvoeding van zijn kinderen, is het net zo welverdiend als Moederdag.

Vaders erotisch gekleed op ‘Vaderdag!’

Erotische verkleedkleding populair in aanloop naar Vaderdag
16 juni 2017 - In de aanloop naar Vaderdag neemt de verkoop van erotische verkleedkleding aanzienlijk toe. Dit blijkt uit verkoopcijfers van online verkleedwinkel Feestkleding365.nl, die een opvallende stijging waarneemt bij de verkoop van ‘erotisch getinte verkleedkostuums’.

Sexy pakjes als Vaderdagcadeau
Waar de meeste mensen op Vaderdag hun vader blij maken met een paar nieuwe pantoffels of een fles whiskey, zien veel dames Vaderdag als een mooie kans om hun slaapkamerrituelen wat spannender te maken.

Rondom Vaderdag valt op dat een aantal sexy getinte outfits het bijzonder goed doen. Zo is het kamermeisjeskostuum, bestaande uit een klassiek kort jurkje, hoofddekseltje en een bijbehorende afstoffer, één van de best verkopende items in de gehele winkel. Hetzelfde geldt voor de ‘stoute’ verpleegster-outfits, waarvan de verkoop in aanloop naar Vaderdag zelfs verdrievoudigde.

Accessoires
Andere outfits die veelal worden aangeschaft rondom Vaderdag zijn luipaard bodysuits en het Burlesque kostuum. Ook is er een stijging te vinden in de verkoop van accessoires als handboeien, zwepen en kousenbanden, die veelal aan de ‘sexy’ bestellingen worden toegevoegd.

Verbaasd
José Cabrera, eigenaar van de winkel, is verbaasd over de plotselinge stijging: “Het is niet eerder voorgekomen dat de verkoop van sexy pakjes zo sterk toenam rondom Vaderdag. Bovendien zijn we een winkel die zich vooral specialiseert in evenementen als carnaval en bedrijfsfeestjes. Daarom is het zo opmerkelijk dat mensen ons kennelijk ook weten te vinden voor cadeaus voor in de slaapkamer.”

jim postma :
Als het maar geen druipende 'feestneuzen' zijn!

vrijdag 16 jun 2017

Jan Tak :
Maak je een keer een "doppie" heb je er gelijk 2 feestdagen bij.

vrijdag 16 jun 2017

Jim Postma :
Moederdag? Vaderdag?!

Vader(s) gaat op stap. Zit mijn jasje goed, mijn dasje goed...@@@,

Vaders gaat op stap!

vrijdag 16 jun 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Van een hele klas keerden vier leerlingen terug

(Door Hans Roodenburg)

De Stichting Loods24 en Joods Kindermonument kunnen nog wel even doorgaan met het plaatsen in Rotterdam van zogenoemde Stolpersteine. Dat gebeurt op verzoek. In de Tweede Wereldoorlog zijn er ruim 100.000 Joden in Nederland door de nazi’s vermoord. Vandaag en morgen worden er weer 35 Stolpersteinen geplaatst in Rotterdam.

Na Amsterdam en Den Haag was Rotterdam met circa 13.000 Joodse inwoners de derde stad met de meeste Joodse inwoners aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van hen zijn er bijna 10.500 Rotterdammers vermoord in de nazikampen. Het merendeel woonde in het oude gebombardeerde centrum.

Vanaf het uitbreken van de oorlog werd de Joodse gemeenschap geconfronteerd met allerlei maatregelen. Volgens de site van de Stichting Loods24 moet men denken aan Joodse kinderen die naar eigen scholen moesten, het dragen van de Davidsster en borden met opschriften als ‘Joden niet gewenscht’ of ‘Voor Joden verboden’, die de Joodse inwoners van de stad steeds verder uitsloten.

De in totaal 35 Stolpersteine worden in deze dagen geplaatst in het trottoir voor huizen waar ooit Joodse Rotterdammers hebben gewoond. Het was hun laatste officiële woonadres. Iedere plaatsing is bijzonder want het gaat over mensen die ergens in Rotterdam hebben geleefd.

Inmiddels liggen er in Rotterdam meer dan 300 Stolpersteine. De kosten ervan zijn bijeengebracht vaak door kleine donaties van bezoekers aan het Museum 40 – 45 NU aan de Coolhaven.

Op de site http://www.yadvashem.org/ zijn namen van Rotterdammers terug te vinden.

Bijschrift foto: Van deze klas keerden vier leerlingen terug........


  • Nieuw

  • Reacties