Discovery brengt serie over ‘havenhelden’ van Rotterdam

6491-discovery-brengt-serie-over-havenhelden-van-rotterdam

(Door Hans Roodenburg)

De gewone werkers in de Rotterdamse haven komen eindelijk in een televisieserie aan bod. Bijna alle media hebben alleen maar aandacht voor de ‘coryfeeën’, de belangrijke leidinggevende mensen. Discovery Channel zendt de televisieserie ‘De Haven van Rotterdam’ uit elke zondag vanaf 30 april tot en met zondag 4 juni om 21.00 uur. Foto boven © Karel-Rachid: Sjorders in actie in tv-serie Foto Discovery


In boekvorm zijn al diverse banen geportretteerd, evenals in het vakblad voor de haven MainPort. Een aantal boeken (in totaal vijf) is verkrijgbaar bij Coolegem Media via www.mooieschepenenbanen.nl of in de boekhandel. Daarin worden zij (anderen dan op Discovery Channel) over hun werkzaamheden geïnterviewd. Een douanier die met honden verboden drugstransporten in containers opspoort, een commerciële duiker, een kapitein van een sleepboot, sjorders, een werknemer die gasconcentraties meet in containers en vele anderen. Allemaal havenwerkers die zoals een Rotterdamse uitdrukking aangeeft ‘hun klauwen laten wapperen’.

Maar het is mooier videobeelden van hen te maken in hun werkzaamheden. Dat doet dus Discovery Channel. Er zijn ruim 90.000 banen in de Rotterdamse haven, veruit de grootste van Europa en een van de grootste van de wereld. Jaarlijks komen er ruim 29.000 zeeschepen aan en vertrekken ook weer. Er liggen ruim 100.000 binnenvaartschepen jaarlijks aan in de haven. Met zijn allen behandelen de havenwerkers ruim 461 miljoen ton goederen.

Het havengebied strekt zich uit over 45 kilometer (vanuit het centrum van Rotterdam) met de nieuwe Maasvlakte 2 als nieuwste gebied in de Noordzee. De werkgelegenheid, direct en indirect omdat ook banen buiten Rotterdam worden meegerekend, is in totaliteit 175.000 arbeidsplaatsen. De toegevoegde waarde is ruim 20 miljard euro en bedraagt 3 procent van het bruto nationaal product.

Foto zakkendragers enz.:In het begin van de vorige eeuw waren zakkendragers aan de orde van de dag in de haven. (Archieffoto Rotterdam)

Nog een feit: over het hele jaar 2015 waren er 76.527 scheepsbewegingen. Beduidend meer dan de optelsom van erin en eruit. Dat komt omdat ook veel schepen van de ene naar de andere ligplaats verhalen en door een flink aantal ’zeezwaaiers’ die heel even op zee omkeren. Met name met feeders in de containervaart is dat nogal eens het geval.

De tv-serie volgt de mannen en vrouwen die dit allemaal mogelijk maken. De stoere sjorders Rachid en Karel die zeecontainers vastzetten tot Albert en Jeanet van de ‘Zwarte Bende’ die de schepen controleren op de mogelijke aanwezigheid van drugs. Klaas en Han vormen met hun sleepboot een onmisbare schakel in de haven. Tomas spoort de opgehoopte gassen op in containers die worden toegevoegd om ongedierte te bestrijden. Hij verwijdert die ook voordat ‘strippers en stuffers’ de containers betreden.

Discovery Channel noemt hen ‘de helden van de haven’. Daarmee is niks verkeerds gezegd. Ze zijn over het algemeen wél bescheiden en voeren hun werkzaamheden uit om aan inkomen te komen. Scholing (minstens mbo-opleiding) is tegenwoordig een vereiste in de haven. De tijd dat ongeschoolden nog in de haven als ‘zakkendragers’ werk konden vinden is al lang voorbij. Zij werden nog geronseld en waren afhankelijk van de drukte in de haven.

Uit de diverse arbeidsmarktverkenningen van de ondernemersorganisatie Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam blijkt dat het met de werkgelegenheid in de Rotterdamse haven de komende jaren goed zit. Economisch slechte omstandigheden voorbehouden groeit het werk gestaag. Verrassend groeide de containeroverslag in 2017 met 8 procent in het eerste kwartaal van 2017. Gemeten naar standaardcontainers van 20 voet in aantallen. In tonnen overslag zelfs met 10,8 procent.

Het is goed dat Discovery Channel aandacht besteed aan de gewone havenwerkers. Er zijn nog vele Rotterdamse burgers die hun hart aan de maritieme wereld en de haven hebben verpand. Het is dan ook jammer dat de vrije en onafhankelijke pers veel te weinig het belang ziet van de haven voor de stad Rotterdam. Klachten hebben de havenwerkers nauwelijks over hun werkgever. Hooguit over hun arbeidsvoorwaarden in het algemeen. Vooral de beloning.

Foto uit boek:Twee werknemers die containers controleren op foute gassen. Foto Ries van Wendel De Joode uit boek Mooie Schepen en Banen

Jan Tak :
Alsof de duvel er mee speelt krijg ik zojuist een mail van Canal Digital dat Discovery m.i.v. 1 mei op zwart gaat (scheelt wel zoeken) Dan toch maar vertrouwen op Ziggo dan zie ik het later wel.
Maar degenen die op de schotel aangewezen zijn, vette pech.

Trouwens die zakkendragers op de foto staan voor de pakhuizen van "De Nederlanden" nu een monument. Op jenevergebied kent Zwart Nazareth, Schiedam veel monumenten

donderdag 27 apr 2017

Jan Tak :
Bedankt voor de tip Hans, Discovery waar zit dit op Canal Digitaal?
Anders kan ik natuurlijk altijd mijn mediabox thuis programmeren.

Trouwens een mooi plaatje van die zakkendragers aan de Schiedamse Nieuwe Haven, tenminste ik denk op de achtergrond de in 1969 gesloopte Frankelandse kerk te herkennen.
Maar zo ging het, natuurlijk allemaal los werk. Ooit heb ik het domme idee gehad ook in de haven te gaan werken die school vond ik maar saai en van het bezorgen van de Havenloods voor 10 gulden werd je niet dronken, vrienden van mij verdienden in de haven 25 guldens per dag. Ik naar mijn vader die had ervaring, hij zei moet je doen joh.
Kwam ik in de Merwedehaven om fruit te lossen, 's ochtends ging het nog wel maar 's middags had ik geen schouder meer over.
De ander dag dus maar weer naar school tja ik ben voor het mooi geboren :-)

donderdag 27 apr 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Trouwringen bij caféruzie

(Door Jim Postma)

Tijdens mijn inmiddels duizenden cafébezoeken in deze stad maakte ik heel wat caféruzies mee. Koning Alcohol was en is daarin meestal de boosdoener. Zo was ik ooit getuige dat in ons bekend café ‘De Schouw’ aan de Witte de Withstraat een barbaarse ruzie ontstond over een gokautomaat. Een toen nog jonge collega van mij, Piet Koster van Het Vrije Volk, werd in het conflict door een brute dronkenman neergeslagen. Met een bloedend gezicht lag hij op de grond.

Pas later bleek dat die lafhartige klap (onze Piet kon zich amper of niet verdedigen) zijn grootste geluk ter wereld werd. Op de gokkast zelf won hij namelijk - zoals zo velen - amper wat of niets. Toen hij op dat moment uitgestrekt lag, ontfermde zich een onbekende schone jonge dame over hem. Zij hielp hem overeind en verzorgde zijn wonden. Het werd liefde op het eerste gezicht. Piet en Vera trouwden later met elkaar, kregen kinderen en het werd tot in de lengte van dagen één groot stralend huwelijk…

Na die gemene rot klap heeft Piet overigens nooit meer op een gokkast gespeeld. Zo wijs was hij wel. Liefde en geluk zijn namelijk nooit te winnen op zo’n duivelse, vaak verslavende, kast. Inmiddels is mijn goede collega van destijds, dus Piet Koster, al weer enkele jaren geleden overleden.

Kemphanen
Recent was ik weer getuige, nu in café Centraal aan de Zwartjanstraat, van zo’n onbenullige caféruzie. Toevallig zat ik met mijn barkruk tussen de twee kemphanen in. Het ging om een gepensioneerde zwaarlijvige slager en een gesjeesde filosoof met een grote grijze bromsnor. De aanleiding van de barruzie was de leesbril van de overigens homofiele slager. Vervolgens gingen zij elkaar uitmaken voor ‘rotte vis’, zoals je ziet in de strips van Astrix en Obelix.

In hun scheldkanonnade werd zelfs God meerdere malen vervloekt. Totdat barkeepster Yvonne de boel probeerde te sussen door te zeggen: ‘God bestaat helemaal niet!’

De beide kemphanen werd hierdoor even de mond gesnoerd. Toen zei Yvonne: ‘God zit in jezelf..’ De filosoof dacht even na en zei toen aarzelend: ‘O, Die zit dus in je hersenen.’

Waarop de slager opnieuw begon met: ‘Dan zit Die zeker niet in jou. Want jij hebt helemaal geen hersenen!’

Nu ontplofte de filosoof tegen de slager, met: ‘Weet je wat jij bent hè. Een vuile vieze ruige varkenspoot.’

Op dat moment stond ‘Ruud de glazenwasser’ op. Een krachtpatser met het figuur van Jerommeke uit Suske en Wiske.

Onderweg naar de café-uitgang sprak hij vredelievend met zijn bekende gulle lach:

‘Heren, heren toch! Ben zo weer terug. Ik ga even twee trouwringen voor jullie halen!’


  • Nieuw

  • Reacties