Effectieve handhaving bijstandsuitkeringen levert ruim 19 miljoen op

6482-effectieve-handhaving-bijstandsuitkeringen-levert-ruim-19-miljoen-op

In totaal werd van 1.746 Rotterdammers de uitkering beëindigd omdat zij daar geen recht meer op hadden. Met als resultaat: een besparing van 19,6 miljoen euro voor de gemeente. Het project heronderzoeken leverde hier een belangrijk aandeel in.

Het project heronderzoeken houdt in dat gedurende deze collegeperiode (2014-2018) bij 12.000 werkzoekenden wordt onderzocht of zij nog recht hebben op een bijstandsuitkering. Het gaat om werkzoekenden die al langere tijd geen contact meer met de gemeente hebben gehad.


Van 498 werkzoekenden werd dit jaar de uitkering beëindigd. Wethouder Struivenberg: "Uit onderzoek blijkt dat de meesten van deze groep ook niet meer terugkeren in de uitkering. Dat is natuurlijk de echte winst.”

Boetes en maatregelen
Naast de 19,6 miljoen euro die de gemeente bespaart omdat 1.746 uitkeringen minder uitgekeerd hoeven worden, heeft de gemeente nog voor 1 miljoen aan boetes uitstaan bij 1.649 Rotterdammers die zich niet aan de informatieplicht hebben gehouden. Zij verzwegen bijvoorbeeld dat zij samenwonen of inkomsten hadden. Behalve de boete moeten zij ook het teveel aan onterecht ontvangen bijstand terugbetalen. In het besparingsbedrag is ook een bedrag van 1,7 miljoen euro opgenomen aan maatregelen. Maatregelen zijn kortingen van 30 of 100% op de uitkering omdat een werkzoekende zich niet houdt aan de afspraken met de gemeente over werk of re-integratie. Zoals niet solliciteren of niet komen opdagen bij een banenmarkt of sollicitatiegesprek. De gemeente legde 3.386 keer een maatregel op bij 2.513 werkzoekenden.

Kinderen uit huis
Om onrechtmatigheden met uitkeringen op te sporen werkt de gemeente nauw samen met diverse overheidsorganisaties zoals de politie en de Belastingdienst. Een speciale politieafdeling brengt ongebruikelijke geldtransacties in kaart. Als hier Rotterdammers met een bijstandsuitkering bij zijn betrokken, wisselt de politie die gegevens uit met de gemeente. De gemeente onderzoekt of de werkzoekende alle informatie heeft doorgegeven. Struijvenberg: “Mensen vinden het heel logisch om aan de gemeente grote veranderingen in je leven door te geven, zoals trouwen of verhuizen. Als je een uitkering krijgt moet je alle veranderingen doorgeven die van belang zijn voor je uitkering, grote én kleine veranderingen. Dus ook als je maar een paar uur betaald krijgt voor werkzaamheden, een huis in het buitenland hebt of als je kinderen hebt die niet meer bij jou wonen. Als je veranderingen niet doorgeeft en de gemeente komt er zelf achter, riskeer je een boete. Daarom benadruk ik: wijzigingen altijd melden.”

Jan Tak :
Die 16 jaar had ik van de website van het Rotterdamse Jongerenloket:
https://www.rotterdam.nl/werken-leren/jongerenloket/

Maar i.d.d. stelt de bijstandswet 18 jaar als ondergrens, echter Rotterdam laat -terecht- jongeren niet in de kou staan, maar misbruik ligt voor de hand. Meestal gaat het dan om Antillianen of vluchtelingen, soms zelfs zijn het zwangere meisjes die de vader niet kunnen of durven noemen.

donderdag 20 apr 2017

Hans Roodenburg :
Je hebt voor een groot deel gelijk! Het is ook geen bezuiniging maar aanpak van misbruik. Overigens betwijfel ik of je al vanaf je 16de bijstand kunt krijgen. Ik denk dat de praktijk is dat als je pas zelfstandig woont. En dat zijn er niet zoveel! Je heb wel tot je 16de de leerplicht. Maar dat we het jongeren niet te gemakkelijk moeten maken, is een feit. Onder de bijstand moet ook niet 'luxe' vallen (zoals mobieltjes, scooters, enz. maar alleen eten en drinken). Net genoeg bijstand om daarin prioriteit te geven.

donderdag 20 apr 2017

Jan Tak :
Vragen, vragen.....
Ben ik nu de enige die het verhaal van de wethouder niet kan volgen? Een onterechte uitkering beëindigen is toch geen besparing? Kom eens met achtergrond verhalen.

Rotterdam is NL's ‘bijstandshoofdstad’ en Feijenoord dé bijstandswijk: bijna 14 procent van de beroepsbevolking ontvangt hier maandelijks een bijstandsuitkering en alle inzet ten spijt zien we het aantal bijstandtrekker nauwelijks dalen.

Tegenwoordig krijg je vanaf 16 jaar al bijstand, het wordt ze veel te makkelijk gemaakt, je kan vanaf 8.30 uur bij het loket Westblaak terecht maar logisch komt de drukte daar pas in de middag.Met de slaap nog in de ogen snel je aanvraag indien en eb je geluk dan komt het geld vanzelf binnen.

donderdag 20 apr 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties