Wandeling langs de Atlantikwall

6478-wandeling-langs-de-atlantikwall

Nieuwe Gids met wandelroutes langs de Atlantikwall in Zuid-Holland

Ontdek bunkers, loopgraven, tankmuren en ondergrondse gangen

Breda – Ontdek tijdens tien gevarieerde rondwandelingen langs de kust van Katwijk tot op Goeree bunkers, loopgraven, tankmuren en ondergrondse gangen van de verdedigingslinie Atlantikwall. De routes staan in de nieuwe gids Wandelen langs de Atlantikwall in Zuid-Holland. (Foto © Arthur van Beveren)


De Duitsers bouwden de linie tijdens de Tweede Wereldoorlog om een invasie van geallieerden aan de westzijde van hun 'Derde Rijk' te voorkomen. De 5000 km lange Atlantikwall liep van Noorwegen tot aan de grens van Frankrijk met Spanje. Een megalomaan militair project met honderden bunkers, duizenden mijnen en kilometers prikkeldraad.

Tegenwoordig worden de onder- en bovengrondse resten van de Atlantikwall als historisch erfgoed beschouwd.

Het idee voor de gids is van cultuurhistoricus Peter Sikma en ruimtelijk ontwerpster Merel van der Linden, zij ontmoetten elkaar aan de Erfgoedtafel Zuid-Holland. De routes zijn geschreven door drie experts en komen extra tot leven door persoonlijke verhalen, achtergronden en historisch beeldmateriaal gecombineerd met foto’s van nu. (Foto hieronder: Atlanticwall Route bij Hoek van Holland © Arthur van Beveren)

Grote variatie

De rondwandelingen zijn ieder gemiddeld 8 km lang. Een aantal loopt door prachtige natuurgebieden zoals het Hollands Duin bij Wassenaar. Andere routes voeren langs verdedigingswerken in meer stedelijke gebieden. Sommige bunkers, waarvan een aantal is ingericht als musea, zijn open voor bezoek.

Het landschap is niet altijd wat het lijkt. Heuvels blijken onder het zand gewerkte verdedigingswerken te zijn. Flauwe, zigzaggende sporen zijn resten van loopgraven.

Tijdens het wandelen worden ook de veranderingen in het landschap en de steden duidelijk. Met de aanleg van de Maasvlakte schoof niet alleen de kustlijn op. Door de containeroverslagbedrijven en chemische industrieën die zich hier vestigden, verdween ook het weidse uitzicht over zee. Plaatsen zoals Katwijk kregen een nieuw aanzien doordat de bebouwing werd gesloopt om plaats te maken voor stellingen.

(Voor een impressie van de gids zie: www.gegarandeerdonregelmatig.nl.)

Over de auteurs

Militair-historisch onderzoeker Jeroen Rijpsma houdt zich sinds zijn jeugd bezig met de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hij is kenner van de Atlantikwall en de Duitse bezetting op de Wadden en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Archeoloog Nick Warmerdam heeft een eigen cultuurhistorisch onderzoeksbureau. Hij heeft zich gespecialiseerd in militair erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog en Tachtigjarige Oorlog. 'Zachte resten' zoals loopgraven hebben zijn bijzondere belangstelling. Onderzoeksjournalist en fotograaf Arthur van Beveren werkte onder meer mee aan National Geographic tv-serie Nazi Megastructures en reist sinds zijn jeugd door Europa op zoek naar restanten van de Tweede Wereldoorlog.

Deze publicatie is mede tot stand gekomen met bijdragen van: Provincie Zuid-Holland Erfgoedtafel Zuid-Holland, Prins Bernard Cultuurfonds.

Uitgegeven door en bestellen bij:

Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, Arnhem
Formaat: 12,6 x 21,0 cm
Omvang: 144 pagina's
ISBN: 978-90-78641-58-2
Bindwijze: paperback

www.gegarandeerdonregelmatig.nl


Foto hierboven: Atlantic Wall Route bij Scheveningen © Arthur van Beveren)

Hans Roodenburg :
We zijn vorig jaar in het Atlantic Wall Museum in Scheveningen geweest. Bedompt! Het wordt gerund door vrijwilligers. Toch wel een ervaring hoe Duitse militairen hun leven hebben doorgebracht voor zolang zij niet zijn doodgegaan. Afschuwelijk!

zaterdag 15 apr 2017

Jan Tak :
Nog meer van hetzelfde:

Atlanticwall Museum Scheveningen
http://atlantikwallmuseum.nl

En op 10 juni a.s. is het weer bunkerdag
https://bunkerdag.nl/nl


zaterdag 15 apr 2017

Jan Tak :
Bekijk dit en u heeft genoeg bunkers voor een jaar :-)Knip en plak

https://www.tracesofwar.nl/themes/4660/Overzicht-bunkers-Atlantikwall.htm?page=1

Maar niets slaat natuurlijk de beleving, als jochie van een jaar of 10 was ik in de schoolvakanties veel bij een neef in Hoek van Holland te vinden, oom en tante hadden een huisje op "het Kamp"
En dan gingen we heel spannend op bunker onderzoek de openingen uitgraven en dan met een lantaarn naar binnen. Spannend maar meestal merkte je al aan de strontlucht dat je niet de eerste was ;-(

En wie kent nog "onze" schnellboot bunker aan de Waalhaven, in de oorlog nog gebombardeerd met de zwaarste bom die de geallieerden hadden de Tall Boy maar meer dan een luchtgaatje kregen ze er niet in. Zodoende kon onze marine er na de oorlog nog met haar duikboten terecht.
In '64-'65 is de bunker geruimd.

vrijdag 14 apr 2017

Ronald Sörensen :
Het is slimmer even naar Frankrijk te rijden. De Fransen hebben hem - vinden Engelsen niet echt lief - vrijwel helemaal laten staan.
Overigens, waarom beginnen op Goeree?

http://www.fortress-books.com/nl/catalogus/cf-moderne-vestingbouw-20e-eeuw/de-atlantikwall-op-schouwen-duiveland-planning-en-realisatie-1940-1945

vrijdag 14 apr 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties