Rotterdam draagt locaties windmolens aan voor regionale opgave

6468-rotterdam-draagt-locaties-windmolens-aan-voor-regionale-opgave

Onderstaand persbericht van de Gemeente Rotterdam in zake de 5 jaar geleden gemaakte afspraken van het Rijk en de provincies om, uiterlijk in 2020, voor 6.000 megawatt aan windenergie op te wekken spreekt van 150 megawatt voor de regio Rotterdam.

Uitgaande van een gemiddeld vermogen van 3 megawatt voor een op land geplaatste molen, betekent dit dus 50 stuks erbij in deze regio.

Dit los van de 100 stuks in het havengebied en 75 stuks op Goeree-Overflakkee, vlak ten zuiden van Rotterdam. Al met al een forse concentratie van windmolens in de regio Rotterdam en omgeving op het totaal van 250 stuks in de gehele provincie Zuid-Holland.


Het Rotterdamse college heeft de provincie Zuid-Holland vier locaties aangedragen voor de plaatsing van windturbines. Naar aanleiding van het in augustus 2016 verschenen conceptplan, heeft de gemeente samen met de voormalige stadsregio Rotterdam in kaart gebracht waar en hoeveel windmolens kunnen worden geplaatst. Tien nieuwe locaties werden onderzocht, acht ervan sneuvelden al eerder. Twee locaties waren al in studie. In totaal resteren er dus vier locaties met de mogelijkheid voor acht windturbines in totaal, waar het college een positief advies op afgeeft.

Voor potentiele locaties op Rotterdams grondgebied gaat om het Beneluxplein in Rotterdam-Hoogvliet (1 turbine), de Charloissepoort in Zuid (1 turbine), de Verlengde Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland (2 turbines) en Landtong Rozenburg (4 turbines). Rotterdam spreekt zich ook uit over de eventuele plaatsingslocaties in buurgemeenten. Het college is van mening dat het Distripark in de gemeente Albrandswaard, Hartel Oost in Nissewaard en de Stormpolder in Krimpen aan den IJssel kunnen voldoen als plekken voor windmolens.

“Rotterdam gaat voor een duurzame samenleving, maar het is van belang dat er bij windenergie zorgvuldig wordt gekeken naar de geschiktheid van de locaties. Belangrijk in dit kader is dat toekomstige windturbines op voldoende afstand van kwetsbare objecten worden geplaatst en niet conflicteren met belangrijke recreatieve of economische ontwikkelingen”, laat wethouder Pex Langenberg (duurzaamheid) weten.

De taakstelling is om regionaal te komen tot 150 Megawatt aan extra windvermogen in 2020. Alle gemeenten moeten gezamenlijk komen tot de regionale taakstelling: lukt dit niet dan is de provincie als bevoegd gezag in staat om gebieden aan te wijzen waar alsnog windturbines moeten verrijzen. Gezien de grootte van de gemeente is berekend dat Rotterdam circa zeven turbines moet leveren om een gelijkwaardig aandeel te leveren in de regionale taakstelling.

De provincie Zuid-Holland behandelt alle ingebrachte zienswijzen in de periode mei-juli. Na de zomervakantie wordt er een voorstel gestuurd naar de Provinciale Staten. In het najaar van 2017 wordt er een definitief besluit genomen. Op dat moment staat vast op welke locaties er windturbines komen er hoeveel dat er zijn.

jim postma :
Blijven dromen met de 'Klap van de malle molen', blijft voor mij altijd als 'koren op de molen!'

'Oh, oh, what a beautifull world!'

Gelukzalig zijn de gelukzaligen die blijven geloven in de gelukzalige mens in deze onovertrefbare 'droomwereld.' Zo naïef, zo onschuldig, als in de embryohouding in de schoot van onze God Almachtig.

'Ashes to ashes, finally back home!', wat een geweldig vooruitzicht! 'Nothing to worry about, no never no more!'. M.a.w.: 'Back in Paradise!'

Maar ja, dan moet je dat maar geloven, in plaats van dromen. Amen.

vrijdag 07 apr 2017

Jan Tak :
De juiste term is "een klap van de MALLE molen"

Windmolenparken zijn een hoax bedoelt om ons centjes uit de zak te kloppen.
Maar erger is de theorie waarvan er al de eerste bewijzen zijn nl. dat luchtverstoring achter de molens hogere luchtlagen naar beneden trekken, luchtlagen die een hogere potentiële temperatuur hebben. Wanneer die lucht zich mengt met de lucht uit de lagere luchtlagen, resulteert dat in een temperatuurstijging (kinetische energie wordt omgezet in warmte).
De klein-kinderen zullen ons vervloeken maar ja dan zitten de centjes al weer in de pot van het groot-kapitaal.
Droom verder Jim.

Ach lees het zelf maar:
http://www.nature.com/nclimate/journal/v2/n7/full/nclimate1505.html

donderdag 06 apr 2017

jim postma :
Hoe noem je zoiets ook al weer?

Oh, ja: 'Klap van de molen!'

Beslist niet bedoelende: 'De Klap Van der Tak!'

donderdag 06 apr 2017

Jan Tak :
Quote: "Rotterdam draagt locaties windmolens aan"
Ad 1.Beneluxplein in Rotterdam-Hoogvliet (1 turbine), de Charloissepoort in Zuid (1 turbine), de Verlengde Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland (2 turbines) en Landtong Rozenburg (4 turbines).
Ad 2.Rotterdam spreekt zich ook uit over de eventuele plaatsingslocaties in buurgemeenten

Wrijf me de tranen uit de ogen maar niet van het lachen. Wat een arrogantie daar op de Coolsingel, er staat geen enkele locatie binnen de van oudsher geldende stadsgrens bij, alle overlast en ellende mag naarde buren. Waarom ??

Mag ik voorstellen om een paar molentjes te plaatsen langs bijvoorbeeld de Vierhavenstraat, de Spaansepolder, Kralingse Plas, Eiland Brienenoord, de Nieuwe Kuip, bouw de Euromast om en een klein model op het Hofplein zou de betrokkenheid van de Raad met het milieu ook uitstekend demonstreren.

Gekke gedachten? Wellicht maar dat is dit plan ook, toch?

woensdag 05 apr 2017

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties