Haven richt zich op olie én energietransitie

6447-haven-richt-zich-op-olie-n-energietransitie

(Door Hans Roodenburg)

De Rotterdamse haven richt zich op de oliewereld én de energietransitie. De laatste speelt een belangrijke rol als het gaat om de nieuwe regeringscoalitie in de komende tijd. Immers welke regering dan ook is gebonden aan het klimaatakkoord in Parijs van 195 landen.

Daarin is overeengekomen dat de gezamenlijke CO2-uitstoot in het jaar 2100 ervoor zorgt dat de opwarming van de aarde tot ruim onder de 2 graden Celsius blijft beperkt. Het streven is zelfs maximaal 1,5 graad gemiddelde temperatuurstijging. De nieuwe president Donald Trump van de VS, een grote speler in de terugdringing in het wereldwijde voornemen, begint hieraan al te knabbelen.


De haven van Rotterdam speelt wereldwijd een kleine rol, maar die is als grootste haven van Europa voor de kabinetsformatie van belang.

Immers Groen Links, met in zijn kielzog D66, wil zo snel mogelijk voldoen aan de milieueisen voor Nederland. Terwijl VVD en CDA er een wat langere termijn voor willen uittrekken. Lobbyist Ed Nijpels, voorzitter van de bijzondere commissie borging energieakkoord van de Sociaal-Economische Raad (SER) en in een vroeger leven politiek leider van de VVD (1982-1986), heeft zelfs een keer gezegd dat er 50 miljard op tafel moet komen voor aanpak van het milieu. Handig genoeg heeft hij niet gezegd welke periode het moet beslaan. Dus daarin staat de nieuwe regeringscoalitie behoorlijk vrij. Ik schat in dat er hiervoor hooguit 0,5 miljard tot 1 miljard per jaar op tafel gaat komen de komende vier jaar.

Daarom verwachten we wél dat de beoogde coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en Groen Links er op dit punt wel uitkomen omdat het milieu rekbaar is. Een beetje toegeven van Groen Links en D66 en anderzijds van VVD en CDA. Er liggen overigens nog andere te nemen grote drempels zoals Europa en de inkomensverschillen.

De Rotterdamse haven is geleidelijk al behoorlijk bezig om binnen 30 jaar de economie en de samenleving vrijwel CO2-neutraal te maken. Waarschijnlijk wordt de haven dan ook, zeker in Europa, koploper in het ontwikkelen en het toepassen van technieken om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Voor het nieuwe kabinet is uiteraard Rotterdam een belangrijk klimaatgegeven. Immers, we kunnen ons geen andere gebieden in Nederland voorstellen die zoveel aan klimaatbeheersing doen. Een discussiepunt wordt wél wanneer de (betrekkelijke nieuwe) kolencentrale op de Maasvlakte moet worden gesloten. Groen Links wil dat zo snel mogelijk, maar voor mij duurt het zeker nog enkele tientallen jaren omdat de transitie naar nul overslag kolen in het hele wereldbeeld lang zal duren. Je kunt moeilijk van de haven van Rotterdam verwachten dat zij géén kolen meer overslaat. De overslag zal wel geleidelijk teruglopen. Groen Links is daarin té ongeduldig.

Intussen richt Rotterdam zich terecht op de nog steeds bestaande en belangrijke oliestromen die doorgaan. HES International ontwikkelt een tankterminal voor de op- en overslag van olieproducten en biobrandstoffen op de Hartelstrook, aan de zuidzijde van de Mississippihaven op Maasvlakte 1. Het internationaal opererende energieconcern BP - eigenaar van een grote raffinaderij in Rotterdam - heeft zich gecommitteerd aan het project, inclusief plannen voor pijpleidingverbindingen tussen deze raffinaderij en de terminal.

De HES Hartel Tank Terminal wordt een onafhankelijke opslagterminal waar klanten olieproducten op- en over kunnen slaan. BP heeft een meerjarig contract waarmee zij haar activiteiten in Rotterdam vergroot.

Allard Castelein CEO van het Havenbedrijf: ,,De investering van HES International past in de trend dat grote internationale spelers Rotterdam zien als een strategische locatie en daarom hier investeren en hun activiteiten concentreren. Daar zijn we blij mee, want die concentratie van activiteiten zorgt voor meer efficiency. Tegelijkertijd versterkt dit de concurrentiepositie van Rotterdam,’’ zegt hij.

,,Deze nieuwe terminal past in onze strategie om tijdens de energietransitie zowel de bestaande sectoren in onze haven te blijven ondersteunen als ook nieuwe industrie tot ontwikkeling te brengen.”

De afgelopen jaren is de overslag van olieproducten in Rotterdam sterk toegenomen. In twintig jaar tijd is het volume bijna vervijfvoudigd tot ongeveer 90 miljoen ton. Ontwikkelingen als de HES Hartel Tank Terminal laten zien dat deze trend, zeker voor ‘clean petroleum products’, nog niet ten einde is. Hier liggen onder andere de toenemende wereldwijde handel in olieproducten en verschillen tussen vraag en aanbod van olieproducten op de diverse continenten aan ten grondslag.

De investeringen in de terminal en de nautische infrastructuur bedragen samen enkele honderden miljoenen euro’s.

Dus Groen Links kan hoog of laag springen, de ontwikkelingen gaan gewoon door naar energietransitie. Een meerderheid van de bevolking wil dat ook, zij het wat langzamer dan deze politieke partij dat wenst.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

‘Turkendam’

Het is me weer een weekje wel geweest, met als ‘toppunt’ ons Heilige Paasweekeinde. Eerst gooit vorige week Donald Trump met keiharde spierballentaal ‘de moeder van alle bommen’ op een terroristenkamp in Afghanistan. Nu sterft het in dat land van dergelijke kampen En dan moet je dus wel donders goed geïnformeerd zijn of je de goede of de kwade te pakken hebt!

In Afghanistan heeft nog nooit iemand gewonnen. De Engelsen niet, de Russen niet en de Amerikanen niet. En dat moet je rustig zo blijven houden, in plaats voor de zoveelste keer de vlam in de pan te laten slaan. Nederlandse en andere Europese militairen hebben er helemaal niets te zoeken. De Afghanen vechten al eeuwenlang hun onderlinge stammenstrijden uit. En nogmaals dat moet je zo blijven houden.

Dan daarvoor nog gooit Donald Trump nog eens zo’n vijftig cruisemissiles op het vliegveld van Assad in Syrië. Maar daarvoor was Trump wel zo netjes om zijn nieuwe Russische ‘vrienden’ te bellen met de mededeling ‘wij gaan bombarderen!’. De Russen vertelden dit vanzelfsprekend door aan Assad en zijn kameraden. En dus…

Ooit de beelden gezien van dat vliegveld na de manhaftige aanval van Trump? Er zijn hooguit een aantal vliegtuigjes geraakt, maar die waren allemaal van karton!

En als klap op de vuurpijl zoekt Trump ook nog eens welbewust ruzie met de grootste gek in Azië, namelijk de ‘Grote Leider’ Kim Il-sun van Noord-Korea. ‘Als deze Kim niet onmiddellijk ophoudt met zijn speeltjes van het lanceren van ballistische raketten met of zonder dummy-kenrkoppen… Dan gaan wij bombarderen zo meteen met echte atoombommen.’

De hele wereld zodoende in grote spanning achterlatend in dit afgelopen Paasweekeinde. Maar er gebeurde dus totaal niets! Behalve dan die ene zogenaamde mislukte raket die Noord-Korea lanceerde net voor de Pasen. Jawel, volledig mislukt, op instigatie van ‘grote broer China.’ Dank zij hun grote wijsheid is de ‘koude’ weer even uit de lucht gehaald.

Maar vanwaar opeens deze buitensporige spierballentaal van ‘bullebak’ Trump? Het is de eeuwenoude truc om buiten je grenzen oorlogsvoerende taal te ‘trompetten’, als je in je eigen binnenland onder vuur ligt. Zoals met de CIA en FBI, afluisterschandalen, beweerde illegale gesprekken met de Russen, Obamacare en ga zo maar door.

Niets in deze is nieuw onder de zon. Tegelijkertijd kunnen deze laatste volkomen agressieve stappen van Trump ook levensgevaarlijk zijn. Niet alleen voor de USA zelf, maar zeker ook voor de rest van onze toeschouwers op onze planeet. Voor je het weet zitten wij met zijn allen in een grote nachtmerrie van een nog slechts beginnende atoomoorlog.

En, o ja, dan hadden wij in dit weekeinde nog de grote triomf van de absolute verliezer Erdogan in Turkije. Dat hij zijn referendum verloren heeft, weet hij als geen ander. Maar hij doet dus net of hij gewonnen heeft. Zoals de honderden Turken hier in Rotterdam die nog geen idee hebben wat hun allemaal te wachten staat. Die in massa toeterend door onze stad rijden met honderden Turkse vlaggen of zij wereldkampioen voetbal zijn geworden…

Erdogan in zijn toespraken: ‘Wij gaan door. Ook met een nieuw referendum over de doodstraf. En wij zijn een volk, een staat met een vlag!’ (Waar hebben wij deze retoriek eerder gehoord?!).

Laat Erdogan nu precies het omgekeerde hebben bereikt. Zijn land volkomen in tweeën gesplitst! En dat moet je dan uitvoerig hier in Rotterdam gaan vieren.

Of zoals die ene Rotterdamse terrasgast het verwoordde in de Zwartjanstraat.

‘Het lijkt hier op eens wel ‘Turkendam!’

Jim Postma.


  • Nieuw

  • Reacties