Rotterdammer rookt per dag bijna zeven sigaretten mee door vieze lucht

6183-rotterdammer-rookt-per-dag-bijna-zeven-sigaretten-mee-door-vieze-lucht

Ongemerkt roken inwoners van Zuid-Holland gemiddeld meer dan zes sigaretten per dag mee. Dat komt door de vervuilde lucht die ze inademen. Milieudefensie heeft dat uitgerekend op basis van wetenschappelijke modellen. De 'Meerookhoofdstad' van Nederland ligt ook in Zuid-Holland; Rotterdammers roken per dag bijna zeven, om precies te zijn 6,8 sigaretten mee.


Voor de berekening gebruikte Milieudefensie gegevens over de luchtkwaliteit van 393 Nederlandse gemeenten. Met een wetenschappelijk rekenmodel werden de gezondheidseffecten van het inademen van ongezonde lucht vergeleken met die van meeroken. Op basis van die vergelijking kwam de provincie Zuid-Holland met meer dan zes meegerookte sigaretten per dag op de eerste plaats terecht. Friesland is het schoonst, daar rookt men 'slechts' 3,6 sigaretten mee. De hele lijst met gemeenten en provincies is te vinden op de website van Milieudefensie.

Rookverbod

Het meeroken van sigaretten komt de laatste jaren steeds minder vaak voor door het rookverbod in openbare gelegenheden. Voor de gezondheid maakt het niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt. Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen komen in beide gevallen voor. Bram van Liere van Milieudefensie: “Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten.”

Aangeklaagd

Deze maand klaagde Milieudefensie de staat aan om het recht op gezonde lucht af te dwingen. “Terwijl er relatief eenvoudige maatregelen mogelijk zijn om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er de afgelopen jaren juist maatregelen genomen die de boel alleen verslechteren”, zegt Bram van Liere, doelend op bijvoorbeeld het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen naar 130 kilometer per uur.

Rekenmethode

Milieudefensie gebruikte voor de vergelijking tussen luchtvervuiling en meeroken een wetenschappelijke rekenmethode die ontwikkeld is door wetenschappers van de GGD Amsterdam, het RIVM en de Universiteit Utrecht. De gegevens over de gemeentelijke luchtkwaliteit komen van het RIVM.

Zie hier het volledige overzicht.

Bron: Milieu defensie.

Rob Timmer :
Blij dat je zo blij bent met je mening!

zaterdag 27 aug 2016

Johannes :
Jouw rol in deze is dat je met een domme opmerking de moord op Fortuyn probeert ridïcuul weg zet als een akkefietje.
Schaam je.

zaterdag 27 aug 2016

Rob Timmer :
Als Volkert van der Graaf via een oorspronkelijk akkefietje (aanvaring met Fortuin over nertsen) overgaat op moord met voorbedachte rade is Van der Graaf inderdaad heel extreem!

Ik zie mijn rol hierin niet Johannes! Jij wel?

vrijdag 26 aug 2016

Johannes :
Moord met voorbedachte rade heet bij Rob Timmer een "akkefietje"
Rob wordt steeds extremer.

vrijdag 26 aug 2016

Rob Timmer :
Nou Wim, volgens mij had Volkert van der Graaf een persoonlijk akkefietje met jouw Pim Fortuin. Iets over meer of minder nertsen in hokken ofzo...
En Rara was gewoon een criminele linkse organisatie die niets te maken had met Milieu Defensie.
Of heb jij bewijzen dat dat wel zo is?

woensdag 24 aug 2016

Wim. :
Als er een simpele ziel is ben jij dat Jimke met je petje achterstevoren als een jongen van 10 jaar en een kinder zonne bril op en een bierbuik,en als vent van in de 60 nog steeds het verstand heeft van een 8 jarige.

woensdag 24 aug 2016

Bernard :
Censuur? Turkse toestanden?

woensdag 24 aug 2016

Jim Peter Postma :
Mijn beste lieve Wimpke! Wat zijt gij tot op heden toch zo.n bovenste beste simpele ziel.

Wanneer leert gij (hopelijk alsnog) voordat gij uw laatste adem uitblaast?!

Met mijn lieve en beste Wimpke, altijd en voor immer met mijn bekende Knipoog,
niet alleen naar gij.

Maar naar deze hele (hopeloze) wereld.

Niettemin, gij, mijn beste en lieve Wimpke, 'I love you!'

Uwen Jimpke.

dinsdag 23 aug 2016

Wim. :
Milieu defensie is dat niet die criminele club van werkelozen en in hun gelederen de moordenaar van Pim Fortyn Volkert van der Graaf die op kosten van de belasting betaler weer vrolijk vrij rond loopt.

Voorts altijd wel lachen het liegen en bedriegen en overdrijven van deze boevenclub zogenaamd Milieu Defensie.( RARA)

donderdag 18 aug 2016

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties