Bijna 20 ton afval opgeruimd tijdens Boskalis Beach Cleanup Tour

6180-bijna-20-ton-afval-opgeruimd-tijdens-boskalis-beach-cleanup-tour


Stichting De Noordzee krijgt hulp van 2.320 vrijwilligers bij strandschoonmaak


In aanwezigheid van Tweede Kamerlid Fatma Koşer Kaya en burgemeester van Zandvoort Niek Meijer maakte Stichting De Noordzee zondag 14 augustus tijdens een feestelijke afsluiting de eindresultaten van de Boskalis Beach Cleanup Tour bekend.


In veertien dagen haalde Stichting De Noordzee samen met 2.320 deelnemers 19.203 kilo afval van de Nederlandse stranden. De opruimactie startte op 1 augustus in Cadzand en op Schiermonnikoog, waarna de vrijwilligers richting Zandvoort trokken en in totaal 350 kilometer kust schoonmaakten. Het resultaat van de Boskalis Beach Cleanup Tour ligt aanzienlijk hoger dan tijdens de editie in 2015, toen haalde Stichting De Noordzee 11.555 kilo afval van het strand.

Finish in Zandvoort (fotograaf: Mart Smit).

Hoeveelheid afval neemt niet af

Hoewel deze resultaten doen vermoeden dat de hoeveelheid afval in zee stijgt, blijkt uit een onlangs gepubliceerd rapport van Stichting De Noordzee dat de hoeveelheid gelijk blijft. "We hebben tijdens de Beach Cleanup Tour 2016 meer afval opgehaald dan een jaar geleden. Dat is een momentopname die afhankelijk is van onder meer de weersomstandigheden. De tour heeft weer zichtbaar gemaakt dat er heel veel afval in zee zwerft dat daar niet thuis hoort. Wij roepen iedereen op zich te blijven inzetten voor een schone Noordzee.” aldus directeur van Stichting De Noordzee Floris van Hest.

Toiletbril, koeienhuid, BH en bruinvis

Het overgrote merendeel van het gevonden afval is afkomstig uit de maritieme sector, maar er zijn ook opvallende vondsten gedaan. Zo stuitten deelnemers op flessenpost uit Engeland, een wc-bril, een koeienhuid, een Zwitsers zakmes, een BH en een wervel van een volwassen bruinvis.

Vierde editie Boskalis Beach Cleanup Tour

Dit jaar is de Boskalis Beach Cleanup Tour voor de vierde keer georganiseerd door Stichting De Noordzee. Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 6.335 vrijwilligers in totaal 57.426 kilo afval van de Nederlandse stranden gehaald.

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is de natuur- en milieuorganisatie die zich inzet voor een duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie streeft naar een gezonde zee vol vis en ander leven. Stichting De Noordzee is actief op de thema’s: beschermde natuur, schone zee, duurzame visserij en natuurvriendelijke energie.

www.beachcleanuptour.nl

www.noordzee.nl

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Reïncarnatie


(door Ronald G)

Olivia Laing doet in haar boek ‘’Crudo’’ uit 2018 alsof ze Kathy Acker is. Olivia Laing schrijft fictie die over haarzelf gaat. Anderen noemen een dergelijke manier van schrijven wel autofictie. Ze schrijft in de derde persoon over zichzelf en noemt zichzelf naar de in 1997 overleden schrijfster Kathy Acker.

Laing schrijft als Kathy over de periode die vooraf gaat aan haar, Laing’s, huwelijk. Dat is geen fictie maar allemaal ''echte'' biografie in dagboek vorm, waarover ze doet of het fictie is. Ze mengt er observaties uit boeken van Acker doorheen. Ze schrijft bovendien in de traditie van John dos Passos en Döblin, met veel nieuwberichten – die nu twitterberichten zijn- tussendoor. Trump komt aan het woord, direct via Twitter, later in het boek Jacob Rees Mogg die op de Britse ontbijttelevisie verklaart dat hij van mening is dat abortus illegaal moet zijn ook na verkrachting.

Intussen vertelt de schrijfster ‘’Kathy, by which I mean I, was getting married. Kathy by which I mean I, had just got off a plane from New York. It was 19.45 on 13 May 2017”. Olivia Laing laat dus Kathy Acker reïncarneren in haar boek en in het literaire deel van haar leven. Dichterbij kan haast niet.


  • Nieuw

  • Reacties