De vos, de komeet en de wetenschap

5559-de-vos-de-komeet-en-de-wetenschap (Door Ronald Glasbergen)
Er komt voor de Europese politiek een nieuw adviessysteem voor wetenschap. Niets bijzonders wellicht, ware het niet dat de voorgeschiedenis ervan goed laat zien wat een sluwe politieke vos de huidige EU-president Jean-Claude Juncker is.


November 2014 werd de functie van Anne Glover, ‘Wetenschappelijke Adviseur van de President van de Europese Commissie’ beeindigd. Tegen haar zin. Of werd ze beentje gelicht? In de NRC (niet gratis) van 3 juni suggereert Louis Fresco, professor in Amsterdam en Stanford, het laatste.

Greenpeace
Wat is er gebeurd? In juli 2014 deed een aantal actiegroepen waaronder het machtige Greenpeace, in een brief hun beklag bij Juncker. Ze waren het niet eens met haar advies omtrent genetisch gemodificeerde gewassen. Ze schreven dat wetenschappelijk adviseur Glover ondoorzichtig en onverantwoordelijk handelde. De actiegroepen wilden niet dat de functie van Chief Scientific Advisor geprolongeerd werd.

November 2014 werd de functie van Anne Glover, ‘Wetenschappelijke Adviseur van de President van de Europese Commissie’ beeindigd. Tegen haar zin. Of werd ze beentje gelicht?Volgens Fresco was de eigenlijke reden dat Anne Glover een voor Greenpeace onaanvaardbaar advies had gegeven over het selectief toestaan van gemodificeerde gewassen. Zodra het G-woord klinkt, komen Greenpeace en soortgelijke groepen met vaak populistisch en dogmatisch activisme in actie. Als het moet willen ze ook het beleid bepalen ook al denkt een flink deel van de wetenschappelijke gemeenschap daar anders over.

Neuzen
Zoals bij veel wetenschappelijke onderwerpen wijzen niet alle professorale neuzen dezelfde kant uit. Maar zegt Fresco – terecht - wetenschap is anders dan democratie. In democratie gelden de meeste stemmen, in wetenschap geldt de best onderbouwde stem. Dat zou die van Anne Glover moeten zijn, vindt Fresco en zij niet alleen.
In reactie op de brief van Greenpeace cum suis bepleitten een veertigtal wetenschappelijke organisaties en meer dan 700 individuele onderzoekers de zaak van Glover. Ze vroegen Juncker de functie van ‘Chief Scientific Advisor’ te behouden.
Bovendien werd heel stiekem gedaan over het ontslag van Anne Glover. De Engelse krant The Guardian schreef hoe het ontslag bekend werd gemaakt aan de vooravond van de landing van de Rosetta op komeet 67P. Dat was nieuws dat alle aandacht in beslag nam. Zo groot dat het andere nieuws ondersneeuwde.
Een bericht dat je liever niet te veel aandacht wil laten krijgen op dergelijk tijdstip bekend maken is nu eenmaal een beproefde maar wel vaak cynische methode van sommige PR adviseurs.

Vervolg
Maar nu is er dus een vervolg. Mei 2015 maakte het kabinet van EU-President Juncker bekend dat er in de nabije toekomst een nieuw adviessysteem komt voor onafhankelijk wetenschap. Vanaf de herfst van 2015 moet een groep ‘eminente’ wetenschappers (klik op 'attachments' onder het geopende artikel) als verbindingsschakel tussen enerzijds de wetenschappelijke gemeenschap en anderzijds de Europese Commissie en President Juncker gaan fungeren.

Het is een beproefde oplossing van de ervaren politieke vos Juncker: de actiegroepen waaronder Greenpeace krijgen gelijk, maar de wetenschap krijgt het ook.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties