Weer uitbreiding van Bokito-familie

5521-weer-uitbreiding-van-bokito-familie (Door Zettie Leeuwenburgh)
Gorillamoeder Tamani en haar zesde jong, dat onlangs in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp werd geboren, vermaken zich prima in de warme zon. De vader van al haar kinderen is de bekende Bokito. Zijn familieclan bestaat nu uit drie vrouwen, vijf dochters, twee zonen en een aangenomen zoon.


Bokito houdt zich niet bezig met de opvoeding van zijn kinderen. De Zilverrug laat alleen duidelijk zijn indrukwekkende verschijning gelden en zorgt op die manier voor rust en veiligheid binnen de groep. Dat is wel eens anders geweest. Bokito was geen heilig boontje.

Verliefd
Hij heeft het zelfs eens gepresteerd om een bezoekster aan Blijdorp die tot over haar oren 'verliefd' op de mooie Zilverrug was geworden en hem bijna dagelijks kwam bezoeken én - 'een beetje dom' - oogcontact met hem maakte, dwars door Blijdorp achterna te zitten en danig toe te takelen. Als straf werd Bokito tijdelijk naar het buitenland gestuurd voor een heropvoeding.

 Moeder Tamani met gorillababy Thabo. Foto: Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard.Terug nu naar de gelukkige Tamani, die een zorgzame moeder blijkt te zijn en zich met volle overgave op haar moederrol heeft gestort. Zij laat haar nieuwe boreling goed drinken en wiegt hem liefdevol in slaap. Moeder Tamani heeft ook een jongere dochter van twee jaar, Tonka. Die moet nog wel wennen aan haar nieuwe babybroertje, die alle aandacht van Tamani opeist. Zij krijgt gelukkig veel steun en afleiding van haar grote zus Thirza.

Buitenverblijf
Met mooi weer is de hele gorillafamilie in het buitenverblijf in Blijdorp te bewonderen. Alleen als het gaat regenen of kouder wordt gaan zij naar binnen. Diergaarde Blijdorp is uiteraard heel gelukkig met de uitbreiding van de gorillafamilie. In het wild wordt hun voortbestaan ernstig bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied, het tropisch regenwoud. Vooral de mijnbouw en winning van het metaalerts Coltan heeft een verwoestende invloed op de biotoop. Coltanerts is een onmisbaar onderdeel in mobiele telefoons en laptops.

Blijdorp doet daarom een beroep op iedereen, die op kraamvisite komt: ,,Wie heeft nog een oud mobieltje ergens in een la zwerven of een oude laptop op zolder opgeslagen. Die kunnen worden ingeleverd in een bak naast het buitenverblijf van de gorillafamilie in Rotterdam Zoo. Ze worden recycled en vormen meteen een leuk kraamcadeautje voor Tamani en haar zoon.''

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties