Pas op voor oplichters op internet

5485-pas-op-voor-oplichters-op-internet (Door Hans Roodenburg)
Oplichters blijven het proberen om mensen via internetsites, smartphones en spelletjes geld uit de zakken te troggelen. Een beruchte truc is dat allerlei onverlaten het telefoonnummer van je smartphone vragen onder het mom dat men een prijs kan winnen.
Vaak staat dan in een volgende fase of vraag erbij dat je toestemming geeft om bepaalde periode quizvragen te krijgen om de prijs te ontvangen. Maar dan gaat wel per keer een bedrag van je smartphone-tegoed.Oplichterij
Pure oplichterij dus. Daarom al nu één advies: geef nooit aan onbekenden je telefoonnummer. Wees ook zeer terughoudend met het openbaar maken van je emailadres. Gooi bedelmails en andere reclames meteen weg zonder ze te openen. U moest eens weten hoeveel ‘melkers’ er op internet ronddwalen die naïeve mensen bestoken met soms de mooiste verhalen. Heel vaak wordt je ook gevraagd antwoord te geven of een malafide site te openen.
Een zogenoemde firewall, een spamfilter en een antivirusprogramma kunnen al aardig helpen, maar niet helemaal voorkomen.

Internetoplichting is een groeiende en vaak goed georganiseerde criminele bezigheid.Op deze site hebben we al eerder gewaarschuwd voor deze oplichtingspraktijken. We hebben zelfs wettelijk toegestane potentiële aanbieders al met naam en toenaam genoemd omdat zij alleen maar als doel hebben geld uit de zakken van naïeve mensen te kloppen.

Waardebonnen
Zij reageren uiteraard nergens op. Bonafide grootwinkelbedrijven waarschuwen hiervoor regelmatig omdat hun naam wordt misbruikt, bijvoorbeeld omdat smartphone- of pc-gebruikers een boodschappenpakket of waardebon kunnen winnen.
Andere mogelijkheden zijn om mensen te verleiden iets aan te klikken en zich onbewust vast te laten leggen voor een contract.
Vandaag & Morgen heeft uitgezocht wie de oplichters zijn. Vaak zijn het duistere instellingen (veelal gevestigd in Amsterdam) die even snel verdwijnen als zij worden opgericht. Zij reageren nooit op onze vragen over wederhoor.
Het nieuwste wat we hebben ervaren is dat bij een nieuwe smartphone u wordt gefeliciteerd en dat u bent uitgezocht om een grote prijs te winnen. Ga er nooit op in! Wie regelmatig naar de tv-programma’s ‘Opsporing Verzocht’ of ‘Opgelicht’ (op dinsdagavond) kijkt, is al deels gewaarschuwd.

Ouderen
Een andere ‘doelgroep’ die erg vatbaar is voor oplichtingspraktijken zijn de ouderen die nog gewend zijn om bijna alle vriendelijke mensen te vertrouwen. Zij hebben het soms zelfs eerst niet in de gaten. Het bekendste voorbeeld is het meekijken bij het afrekenen in de supermarkt om te ontdekken welke pincode de oudere intikt en daarna later de pinpas te ontvreemden.
Soms gebeurt dat met behoorlijk geweld en door overvallen. In het programma ‘Opsporing Verzocht’ gaat het vaak om mensen met een ‘Noord-Afrikaans’ uiterlijk en accent of om Oost-Europeanen (vaak Roemenen, Bulgaren en Albaniërs).
Ouderen zijn vaak slachtoffer van oplichtingspraktijken aan de deur. Vele 60-plussers zijn opgegroeid met het vertrouwen hebben in teveel vele andere (onbekende) mensen. Zelfs in redelijk beschermde zorgcentra komt het voor.
Oplichters en fraudeurs weten dat zij de meeste kans maken bij naïeve ouderen en zeker in de grote steden waar mensen elkaar nauwelijks nog controleren of weten wie naast hen woont. Het valt af te raden om de deur te openen voor onbekenden. Zelfs als zij betrouwbaar lijken – bijvoorbeeld nep-postbodes, meteropnemers, zogenoemde vertegenwoordigers van ziektekostenverzekeraars, enz. - moet men heel voorzichtig zijn.

Een andere ‘doelgroep’ die erg vatbaar is voor oplichtingspraktijken zijn de ouderen.Aangekondigd
De échte vertegenwoordigers worden meestal in een brief van tevoren aangekondigd op een bepaalde dag of zelfs tijdstip of u hebt ze zelf gevraagd om langs te komen. Bij telefoontjes van zogenoemde instellingen vooraf moet men erg oppassen.
Het nieuwste van het nieuwste zijn (valse) pakketdiensten die zeggen iets te willen afleveren voor de niet thuis zijnde buren. Vervolgens proberen ze in uw huis te komen om te bekijken of er wat van hun gading mee te jatten valt. Soms opereren ze met zijn tweeën.
De één houdt u aan de praat terwijl de ander binnenglipt. Het pakket afleveren is tot daaraan toe, maar laat hen nooit in uw huis toe. Houdt ook niet thuis geld en juwelen van grote waarde. Het lijkt wel of overvallers ruiken dat er een kluis is.
Een oplossing zou kunnen zijn door eerst informatie in te winnen via een spionnetje, raampje of tegenwoordig zelfs een eenvoudig te installeren camerasysteem en pas open te doen als u ervan overtuigd bent dat het goed zit. Maar hoedt u voor de zogenaamd vriendelijke mensen.

Bekenden
Pas als u ervan overtuigd bent dat het wel goed zit – uw kinderen, uw betrouwbare buurman of buurvrouw en de thuishulp of een postbode die u bekend voorkomt – kunt u open doen. Nieuwe thuishulpen moeten zich trouwens eerst legitimeren met naam, toenaam en thuiszorginstelling waarvoor ze komen.
Erg belangrijk: ga nooit in op het telefoonnummer dat de oplichter u geeft. Steeds meer werken dat soort lieden in teamverband. Zelfs op het eerste gezicht overkomende betrouwbare echtparen.
In een heel enkel geval zijn soms zelfs je eigen (klein-)kinderen of bekenden niet te accepteren. Wees altijd alert of laat uw zaken behandelen door iemand die u wél voor 100 procent vertrouwt. De trucs zijn ontelbaar. U kunt altijd de politie bellen indien u vermoedt dat er sprake is van oplichting, fraude of onoorbare bedelarij.

Johannes :
Nee Roberto ik zit hier, in mijn caravan en met een dikke trui aan, te vermaken met de rake opmerking van Wim. Deze foto is natuurlijk op een wat domme wijze in scene gezet en dat de man linkshandig is lijkt mij puur toeval.
Maar toch, pas op voor potloodventers met een mutsje :-)

woensdag 22 apr 2015

roberto timero :
Ja Johannes, die jas staat een beetje open, maar denk jij echt dat eeeh...

woensdag 22 apr 2015

Johannes :
:-):-)Leuk gezien :-)
Maar waar kijkt die dame zo vreemd naar?

woensdag 22 apr 2015

Wim :
Is Jim Postma nu zo diep gezonken dat hij langs de deuren gaat voor een centje. :):) Wil Jim wel van een maaltijd voorzien Hollandsche pot Jim.

Maar zonder flauwe kul;Mensen kunnen niet genoeg gewaarschuwd worden tegen oplichterij.

dinsdag 21 apr 2015

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties