Ruud en Louisa ‘Faas’ naar Portugal

5458-ruud-en-louisa-faas-naar-portugal (Door Jim Postma)
Zo’n 35 jaar lang waren Louisa (65) en Ruud Munnik (70) de graag geziene gastvrouw en gastheer van historisch café Faas aan het Zwaanshals. Honderden trouwe klanten namen afgelopen week afscheid van het populaire duo, nadat de zaak verkocht was. Wie nu zou denken dat dit horeca-echtpaar van een welverdiend pensioen gaat genieten, heeft het mis. Ruud en Louisa gaan binnenkort in de Portugese Algarve een nieuw café-restaurant beginnen, hun laatste harte- en levenswens.


Deze wens verbaasden de vele stamgasten niet, omdat de ‘Munnikken’ al jaren geleden in Portugal een stuk grond hadden gekocht nabij het plaatsje Monchique. ‘Wel moet je veel lef en durf hebben om in deze crisistijd, zeker in zo’n zuidelijk land, nog een nieuw eetcafé te beginnen’, zei een van de klanten tijdens hun afscheid. Café Faas zelf was het thuishonk van veel kunstenaars en van hier wonende Kaapverdianen, vaak zeevarenden. De zaak is inmiddels per begin april overgenomen door Willem ‘de Ridder’, van het gelijknamige café aan de Mauritsweg.

Na 35 jaar houden Louisa en Ruud Munnik het in café Faas in het Zwaanshals voor gezien. Stralend kijken zij achter de bar aan om na hun pensionering een nieuwe toekomst te beginnen met een café-restaurant in Portugal. Foto's: Rinus Vuik.‘Keukenprinses’
Wie voor de eerste keer dit oude horeca-etablissement aan het Zwaanshals van binnen zag, werd meteen verliefd op dit bijzondere typische bruine café. Met talrijke planten, gebrandschilderde ramen en ouderwets meubilair ademde café Faas nog de tijd van de vijftiger en zestiger jaren. De stamgasten die elkaar daar leerden kennen kregen er na jaren een ‘familiegevoel’ bij, vooral als de uit Kaapverdië afkomstige Louisa voor keukenprinses speelde.
‘Zij kookte de sterren van de hemel’, hoorde je vaak, als zij wederom haar dagschotels uit de keuken toverde. Dit gebeurde elke woensdag in de week en dan zaten de eettafels vol met ‘Louisá’s lekkerbekken.’ Voor slechts 6,50 euro en dan nog met een kopje koffie toe.
Dat gaan de stamgasten nu als eerste missen, evenals de immer humorvolle en soms cynische barman Ruud Munnik. In haar afscheidsspeech afgelopen week tijdens de afgeladen zaak met de eetfamilie sprak Louisa bijzonder oprecht: ‘Ik zal jullie écht allen gaan missen!’ Het extra lang feest duurde vanaf drie uur ’s middags tot in de vroege ochtenduurtjes.

Voor de oude klanten is er overigens nog een troost. Zij kunnen altijd eens per jaar naar Portugal vertrekken. Om aldaar in het nieuwe café-restaurant ‘Monchique’ hun onvergetelijk herinneringen op te halen uit het Zwaanshals, samen met hun trouwe jarenlange gastvrouw Louisa en gastheer Ruud.

Voor de oude klanten is er overigens nog een troost. Zij kunnen altijd eens per jaar naar Portugal vertrekken.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties