Schaaktoernooi een dag in Rotterdam

5249-schaaktoernooi-een-dag-in-rotterdam (Door onze verslaggever)
De deelnemers aan de Tata Steel Challenge zijn bekendgemaakt. Vijf van de veertien schakers in deze groep komen uit Nederland, waaronder Jan Timman en Anne Haast, Nederlands kampioen bij de vrouwen. Zij zullen het in januari tijdens het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee onder meer opnemen tegen David Navara (Tsjechië) en Wei Yi (China).

De winnaar van deze groep mag tijdens het Tata Steel Chess Tournament van 2016 meedoen in de Tata Steel Masters. Het Tata Steel Chess Tournament vindt plaats van 9 tot en met 25 januari in Wijk aan Zee. Op 15 januari zal de vijfde ronde in Rotterdam worden gespeeld.

Bijzondere mix
Het deelnemersveld van de Tata Steel Challengers is een bijzondere mix van jonge en meer ervaren schakers. Twee vrouwelijke schakers maken deel uit van de groep: Nederlands kampioene Anne Haast en Valentina Gunina uit Rusland. De jongste speler is de Amerikaan Samuel Sevian, die op 26 december a.s. 14 jaar wordt. Hij wordt binnenkort tot grootmeester benoemd. Sevian is de eerste schaker geboren in het nieuwe millennium die deelneemt aan het Tata Steel Chess Tournament.
Ook de Poolse grootmeester Radoslaw Wojtaszek heeft vandaag (maandag 8 december) de uitnodiging aanvaard om als 14e speler aan de Tata Steel Masters deel te nemen.

 Jan Timman in een onderonsje met oud-wereldkampioen Gary Kasparov tijdens het Tata Steel Chess Tournament in januari 2014. Foto: Vincent BloothoofdDe Tata Steel Challengers kent zeven nieuwe gezichten: Ari Dale (promovendus uit de Toptienkamp 2014), Samuel Sevian, Valentina Gunina, Bart Michiels, Salem Saleh, Sam Shankland en Wei Yi. Deze zeven schakers waren nooit eerder actief in één van de grootmeestergroepen in Wijk aan Zee.

Timman opnieuw van de partij
Jan Timman doet voor de vierde maal op rij mee in de Tata Steel Challengers. De nestor van het gezelschap (Timman wordt op 14 december 63 jaar) is de op twee na hoogst gekwalificeerde Nederlander in deze groep. Op de ratinglijst van 1 december moet Timman landgenoten Erwin l’ Ami en Robin van Kampen voor laten gaan. David Klein, opgegroeid in de IJmond en in het najaar van 2014 benoemd tot grootmeester, is de vierde Nederlandse deelnemer. Het vijftal wordt gecompleteerd door Anne Haast, Nederlands kampioen bij de vrouwen en uitblinkster voor Oranje tijdens de Schaakolympiade in Noorwegen eerder dit jaar. Zowel Haast als Klein deden eerder mee aan het Tata Steel Chess Tournament.

Rotterdam
Alle partijen van de Tata Steel Challengers worden gespeeld in De Moriaan in Wijk aan Zee. De Tata Steel Masters maken op 15 januari (5e ronde) en 21 januari (10e ronde) uitstapjes naar respectievelijk Rotterdam en Den Haag.
Elk jaar in januari meten de allerbeste schakers ter wereld op het Tata Steel Chess Tournament hun krachten. Dat doen ze in één en dezelfde ruimte als honderden deelnemers aan de amateurtoernooien. Dat creëert een unieke sfeer. Ook op diverse andere locaties in het dorp vinden schaakwedstrijden plaats. Wijk aan Zee is twee weken lang het Mekka van de schaaksport. Tijdens het toernooi trekt de website 1,3 miljoen bezoekers.
Informatie over het Tata Steel Chess Tournament is te vinden op www.tatasteelchess.com.

Schrijf uw reactie
Type de code over: