Schaatsbaan zet poorten weer open

5244-schaatsbaan-zet-poorten-weer-open (Door Zettie Leeuwenburgh)
Rotterdam - Schaatsbaan Rotterdam op het Toepad Sportcomplex heeft haar poorten weer wagenwijd open gezet na een voor velen onverwacht bezoek van schaatsicoon Kees Verkerk (72), die in vroeger gouden ijskoude wintertijden trainde op de Kralingse Plas en op de oude IJsclub - nu een tennisclub - aan de Kralingse Plaslaan.


Na een goedkeurende blik op het ijs loste Kees Verkerk meteen maar het verlossende startschot en vanaf nu kunnen jong en oud uit Rotterdam en wijde omgeving weer drie maanden schaatsen in Rotterdam.

Na een goedkeurende blik op het ijs loste schaatsgrootheid Kees Verkerk het startschot waarna jong en oud uit Rotterdam en wijde omgeving zich weer drie maanden kunnen uitleven op de schaatsbaan. Foto: Bert van DrongelenStadsinitiatief 2013
Schaatsbaan Rotterdam was in 2013 het winnende Stadsinitiatief van de Stichting Sportland, die daarmee twee miljoen euro 'verdiende' en er één miljoen euro bij moest lenen.
Moest de schaatsbaan vorig jaar nog wat 'kinderziektes' overwinnen bij de aanleg en opbouw op twee hockeyvelden van R.H.V. Leonidas, dit jaar is de schaatsbaan binnen drie weken opnieuw opgebouwd. ,,Zo hoort dat bij een goede schaatsbaan en zo doen we dat in Rotterdam,’’ vertelde onbezoldigd directeur Robbert Wever nog voor de aanvang van de voorbereidingen.

Lessen geleerd
,,Natuurlijk hebben we vorig jaar een paar belangrijke lessen geleerd en daar hebben we nu gelukkig een oplossing voor kunnen vinden. Zo kunnen schaatsers nu overdekt de schaatsen onderbinden en we hebben ook gezorgd voor meer kraampjes en rustpunten op het binnenterrein, ook voor toekijkende niet-schaatsers. Bovendien hebben we een nieuwe loopbrug, waardoor toeschouwers makkelijker op het binnenterrein kunnen komen.’’

Zo'n 1500 schaatsers reden er hun rondjes op de officiële 400 meter wedstrijdbaan en de allerkleinsten zetten hun eerste stapjes op de ‘Fun-baan’. Foto: Rinus Vuik‘Fun-baan’
Bij Schaatsbaan Rotterdam was het het afgelopen weekeinde al weer heel gezellig. Zo'n 1500 schaatsers reden er hun rondjes op de officiële 400 meter wedstrijdbaan en de allerkleinsten zetten hun eerste stapjes op de ‘Fun-baan’. Je zou kunnen spreken van een rustig weekeinde, maar het zijn toch meer bezoekers dan vorig jaar rond dezelfde tijd.
Daar komt uiteraard nog bij dat het Sinterklaasfeest voor de deur staat. Robbert Wever, tijdelijk door ziekte uitgeschakeld, zal er niet wakker van liggen. Hij weet als geen ander hoeveel bezoekers Schaatsbaan Rotterdam vorig jaar trok en hij richt zich qua cijfers voorlopig op de kerstvakantie.

Hoogtepunten
Eén ding is zeker. Schaatsbaan Rotterdam blijft tot eind februari open en in die drie maanden worden er weer allerlei hoogtepunten gevierd. Zo wordt de legendarische Marathon van Kralingen, vorig jaar een gigantisch succes, al herhaald op 14 december en er worden ook weer officiële schaatslessen door goede leermeesters gegeven.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties