In memoriam: Lida Iburg (69)

5103-in-memoriam-lida-iburg-69

Lida was ‘bevlogen’ programmamaakster

Bekend landelijk en regionaal programmamaakster Lida Kombrink-Iburg is in haar woonplaats Rotterdam op 69-jarige leeftijd overleden, afgelopen zondag 10 augustus. Zij leed aan longkanker.
In de overlijdensadvertentie in De Volkskrant schrijftechtgenoot Hans Kombrink over haar: ‘Zij was een regisseur en registrator van het leven. Ze had een groot gevoel voor humor, een innerlijke kracht en heeft beide tot het eind behouden. Human interest, vriendschap en brede interesses waren kenmerkend voor haar. Ze heeft van het leven genoten’. Hans Kombrink was jarenlang wethouder (PvdA) in Rotterdam en later staatssecretaris.


Betrokkenheid
In Rotterdam stond Lida Iburg bekend vanwege haar sterke maatschappelijke betrokkenheid onder meer als lid en later voorzitter van de Commissie van Toezicht van FPC de Kijvelanden. Daarna werd zij voorzitter van 'de vrouwenhuizen' van Arosa. Ze heeft zich in die laatste functie ingezet voor de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld.
Bij Radio Rijnmond wordt zij herinnerd als ‘zeer bevlogen programmamaakster met een uitverkoren radiostem.’ Zo maakte zij voor de regionale radiozender vele afleveringen voor ‘Standplaats’ en voor ‘Muziek en Emoties’ met bekende Rijnmonders. Samen met Saskia Stuiveling trok Iburg als jurylid mede de kar bij de jaarlijkse uitreiking van de Rotterdamse Persprijs.

Voor Radio Rijnmond maakte Lida Iburg vanaf eind jaren negentig lange tijd het programma Muziek en Emoties. Foto: Anja Iburg

Lida Iburg werd vooral landelijk bekend als redacteur en producer in de VARA’s ‘Goed Nieuws Show’ van Sonja Barend. In 1984 maakte zij in Hilversum de overstap naar de VPRO-radio voor de programma’s ‘Het Spoor’ en ‘Het Spoor Terug’. Vooral historische documentaires over onder meer de Watersnoodramp, de Korea-oorlog en de Hongerwinter. Met een documentaire over zelfdoding bij jongeren won zij samen met Katrien de Klein de J.B. Broeksz-prijs met het programma ‘De Verloren Toekomst’.

Documentaires
Bij de VPRO gaf zij samen met nieuwe collega’s gestalte aan de groei van het radio- en tv-station van C- naar B-omroep. Lida Iburg heeft vanaf het begin van de tachtiger jaren haar hart en ziel gewijd aan diepgravende documentaires. Daarnaast was zij altijd inzetbaar in de meest brede zin als algemeen radiomaakster. Zoals de vele interviews en reportages die zij met veel liefde maakte voor het legendarische programma ‘Het Gebouw’. Verder deed zij Marathoninterviews met onder meer Wijnie Jabaay en Hans Galjaard. Andere radiosuccessen behaalde Lida Iburg met programma’s als ‘Aardse Zaken’ en ‘Madiwodo’. In 2002 verliet zij de VPRO.
In het Rotterdamse journalisten- en culturele wereldje zal zij node worden gemist wegens haar jarenlange stralende aanwezigheid bij onder meer Film International en Poetry International. Voor vele jonge radio- en programmamakers was Lida Iburg een boegbeeld.

Vriendschap
Net als vele oudere collega’s van haar generatie hield zij vooral van gezelligheid met een goed glas wijn en bijbehorende sigaret.
In een rouwadvertentie eveneens in de Volkskrant schrijven haar talloze Rotterdamse vrienden: ‘Ze was de verpersoonlijking van onvoorwaardelijke vriendschap. Wij voelen ons bevoorrecht dat we allen zo lang in haar nabijheid mochten zijn. We bewonderen haar partner Hans Kombrink, haar trouwe metgezel, voor alle zorg en toewijding’.

Op vrijdag 15 augustus om 13.30 uur zal Lida Iburg worden begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk, Kerkhoflaan 1 in Rotterdam.

Jim Postma
voorzitter Rotterdamse Journalisten Vereniging (RJV).

Ines kombrink :
Mooi! De warme reacties zijn zo ontroerend! Het is mooi dat ze in het hart van zovelen doorleeft! Bedankt!
Liefs ines kombrink

dinsdag 26 aug 2014

Jim P. Postma :
Sorry Anja!

Natuurlijk Iburg en geen Liburg..., maar zoiets krijg je dan weer na borreltijd...

Proost,
Jim.

maandag 18 aug 2014

Jim P. Postma :
Beste Anja Liburg, Hans Kombrink en alle betrokkenen.

Haar verhaal (ons verhaal) staat nu ook op de site van ons journalistenvakblad 'Villa Media'. Op dus: www.villamedia.nl

Ook nog hopelijk in het papieren weekblad 'Dichtbij' aanstaande woensdag/donderdag in een oplage van 600.000 huis-aan-huisbrievenbussen in de regio Rijnmond.
Lida heeft dit alles meer dan verdiend.
Lida heeft dit alles meer dan verdiend!

maandag 18 aug 2014

Joop van der Hor :
Lida is aangekomen bij haar laatste standplaats waar haar lichaam uitrust maar waar haar geest nu helemaal vrij is om verder te gaan met datgene te doen wat Lida altijd al heeft gedaan: mensen inspireren!

Joop van der Hor

zondag 17 aug 2014

Anja iburg :
Dank voor het mooie In memoriam. Ik ben trots op haar.
De begrafenis was prachtig.
Met vriendelijke groet
Anja Iburg, haar zus

zaterdag 16 aug 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties