Weg met ‘Tsaar Poetin’ uit de stad!

5082-weg-met-tsaar-poetin-uit-de-stad (Door Manuel Kneepkens)

Afgelopen donderdag hield de redactie van 'Rotterdam, Vandaag & Morgen' haar maandelijkse redactievergadering. Die geschiedde als meestal in het Maritime Hotel.
In verband met de warmte ditmaal op het terras.


Natuurlijk kwam de vorige dag, de Dag van Nationale Rouw, uitgebreid ter sprake. Zij werd indrukwekkend bevonden.
Zo ook de witte tocht in Rotterdam o.l.v. burgemeester Aboutaleb, alsook de bloemenzee voor het restaurant Asian Glories, waarvan het geliefde eigenaarsechtpaar bij de vliegramp boven de Oekraïne omgekomen is.

Compassie
Al deze manifestaties getuigen van grote compassie met de slachtoffers en hun nabestaanden. De verontwaardiging die in Nederland zeer groot is over ‘het neerschieten van een burgerluchtvaartuig vol weerloze mensen’ kon daar begrijpelijkerwijs niet aan de orde komen.
Een protestmanifestatie tegen deze gruwelijke daad mag echter niet ontbreken, zo vond de redactie.
En wel een protest gericht tegen de persoon die wereldwijd door vrijwel iedereen verantwoordelijk wordt gehouden, namelijk de president van Rusland, Vladimir Poetin.

Bij ons op de Veerkade stond zowaar een standbeeld van tsaar Peter de Grote, een geschenk van Rusland aan Nederland, dat Amsterdam weigerde. Rotterdam durfde dat niet.

Immers dank zij het door Rusland geleverde, hoogst geavanceerde Buk-raket -systeem kon het vliegtuig door de Oekraïense opstandelingen worden neergeschoten. Zonder Poetin geen vliegramp.

Peter de Grote
Nu is het algemeen bekend dat Poetin zich identificeert met Peter de Grote, de tsaar, die in zijn tijd Rusland in de vaart der volkeren trachtte op te stuwen. Daarom reisde de tsaar af naar Nederland om daartoe bij ons de nodige kennis op te doen. Zo verbleef hij in Zaandam voor ‘een cursus Scheepstimmerman’.
Zijn toenmalige verblijf, het Tsaar Peterhuisje, is heden aldaar een toeristische attractie. Daarna verbleef hij in Amsterdam in een huis van burgemeeste Nicolaas Witsen, dat hij, zo bleek na zijn vertrek, geheel heeft uitgewoond. Al de (kostbare) schilderijen van Witsen vertoonden reeksen kogelgaten. De tsaar placht er in dronken buien op te schieten. Een lombo, die Tsaar Peter! Geen wonder dat Poetin…

Standbeeld
Bij ons op de Veerkade prijkt zowaar een standbeeld van tsaar Peter de Grote, een geschenk van Rusland aan Nederland, dat Amsterdam weigerde. Rotterdam durfde dat niet. Economische belangen, de haven…. U kent de riedel.
Het beeld is al eens eerder onderwerp van protest geweest en wel ten tijde van de Winterspelen in Sotsji. Als protest tegen de notoir homovijandige wetgeving van Poetin werd toen het beeld geheel roze geverfd.
De redactie besloot na afloop van de vergadering zich naar het beeld van tsaar Peter de Grote te begeven.
Het zou in het water worden gedonderd !
Niet écht natuurlijk, de redactie bestaat, zoals u heel wel weet, uit achtenswaardige lieden, wars van geweld.
Maar… we zouden ons zodanig laten fotograferen, dat het leek alsof wij het beeld in het water donderden… Zo'n foto zou ongetwijfeld hard aankomen in het Kremlin!

Weg
Maar bij de Veerkade gearriveerd, bleek het beeld van Tsaar Peter… er niet meer te staan!
Wel was er een groot hek en een bord, dat meldde, dat i.v.m. kadewerkzaamheden de Veerkade aldaar afgesloten was. Van enige werkzaamheid aan de kade viel overigens niets te bespeuren.
Voor sommigen onder ons was dit al te toevallig. Had B en W van Rotterdam het politiek protest bij het beeld voor willen zijn en daarom het beeld met een smoes verwijderd? Liet men hier ten tweede male angsthazerij t.o.v. Rusland zien?
Wie het weet mag het zeggen.
Het enige wat nog restte, was ons met gebalde vuist bij het hek laten fotograferen!

Weg met Vladimir Poetin!

Naschrift MKN:

De gemeente verplaatste
Tsaar Peter heimelijk

300 meter richting zee


Ook Tsaar Poetin,

ooit geheim agent KGB

wil graag westwaarts

Eerst pikt hij de Krim in;
straks heel de Oekraïne

De redactie zou zich zodanig laten fotograferen, dat het leek alsof zij het beeld in het water donderden… Zo'n foto zou ongetwijfeld hard aankomen in het Kremlin!

Wim :
En laat het standbeeld van Peter de Grote er gewoon staan ongeschonden en al.Gewoon aan de kade op zijn vaste plaats.Wel laakbaar om deze slecht gelezen internetkrant de lezers ook nog is voor te liegen.Tja nog maar een keer als ze dit standbeeld van de despoot Tsaar Peter de Grote weg zouden halen zou dat geen verlies zijn;in de tuin van de Russische Ambassade zou het mooi staan als beeldportier.

woensdag 30 jul 2014

R.Sörensen :
Natuurlijk zijn ironie en cynisme toegestane en "leuk" bevonden stijl figuren, maar zijn ze toepasbaar in relatie tot een vliegtuigramp?
Manuel, de zelfbenoemde meester van de pen, heeft het zo te zien enorm naar zijn zin c.q. met zichzelf getroffen.

maandag 28 jul 2014

Jan de winter :
Kennelijk begrijpen @johannes en @wim niet de ironie van het verhaal. Een kenmerk van rechtse ballen.

zaterdag 26 jul 2014

Johannes :
Als je een beeld van een historisch figuur als Peter de Grote verwart met de hedendaagse problemen ben je goed bezopen. Met dezelfde insteek kan je de statue van Piet Heyn (en vele anderen) dan ook wel omsmelten.
Ik hoop dat jullie hoofdpijn inmiddels gezakt is :-)

Oja de echte Rotterdammer weet natuurlijk wel dat het beeld van tsaar Peter al jaren geleden in westelijke richting was verplaatst om ruimte te maken voor het (nog steeds niet geplaatste) Kooren paviljoen van architectenbureau Quist.

vrijdag 25 jul 2014

Wim :
Wat een geestelijke armoede om je woede uit te leven op een of ander beeld.Voorts wie schoot de raket af op het vliegtuig waar vele onschuldigen Hollanders om kwamen.Dit alles zal bewezen moeten worden of dat de Russen waren.Het zullen eerder de rebellen zijn.

Voorts wat Rotterdam toch moet met een beeld van despoot Peter de Grote is een raadsel ;en als het echt weggenomen is is het geen verlies maar ook dat zal bezien moeten worden of dat echt zo is dat is nog maar de vraag. En de kreet === weg met Tsaar Poetin uit de stad=== is een wat knullige onvolwassen kreet.Daarbij laat hij wezen wat hij wil Poetin; het is wel een vent en niet bang kunnen velen een voorbeeld aan nemen in Den Haag.Want angst is een slechte raadgever daar heeft de Baas van Rusland Poetin geen last van.Tel uit je winst.

vrijdag 25 jul 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties