RIF010 wint laatste Stadsinitiatief


5068-rif010-wint-laatste-stadsinitiatief (Door Zettie Leeuwenburgh)
Rotterdam - Oh, oh... Dat Stadsinitiatief in Rotterdam! Iedereen heeft er de afgelopen drie jaar wel eens iets over gelezen of gehoord. Dit jaar zou het misschien wel het laatste stadinitiatief zijn dat kon worden ingediend. De gemeenteraad van Rotterdam heeft kort geleden besloten dat het Stadsinitiatief 2014 definitief het laatste is! Te weinig belangstelling en teveel achterklap zijn de oorzaak van het definitieve 'Nee, nooit meer' van de gemeente Rotterdam.


Paradepaardje D66

Zelfs D'66 raadslid Jos Verveen kon de handen binnen de gemeente niet meer op elkaar krijgen, terwijl het stadsinitiatief juist een paradepaardje van D'66 is. ,,Er had veel meer geld aan de communicatie naar de bevolking, moeten worden besteed,’’ meent hij. ,,Sommige politieke partijen hebben moeite met het uit handen geven van de macht. Wellicht kan er een nieuwe vorm voor het stadinitiatief worden gevonden.’’
De Rotterdamse bevolking vanaf 12 jaar tot ouder heeft inmiddels nagedacht en gestemd. Het uitverkoren Stadsinitiatief Rotterdam 2014 is RIF010 geworden, ondanks de ophef via de sociale media over het ronselen van stemmen. Het omstreden plan De Hef eindigde op de tweede plaats.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft de uitslag van de Stadsinitiatief verkiezing donderdagavond 10 juli in BIRD Rotterdam bekendgemaakt.

De Rechtbank in Rotterdam heeft woensdagmiddag op de valreep het verzoek van de vereniging 'Handen af van De Hef' en de stichting 'Hotspot Hutspot' om het stadsinitiatief ongeldig te verklaren, afgewezen. Dit gebeurde op grond van het feit, dat zij geen van beiden voldoende konden aantonen welk belang zij hadden bij een ongeldig verklaring.

Beetje dom
Een 'beetje dom' op zijn zachts gezegd. Wie een kort geding aanspant, hoort te weten dat hij voor bewijsmateriaal moet zorgen. De vereniging 'Handen af van De Hef' was bang dat de initiatiefnemers met hun plan voor een grote lift, een restaurant én een museum de specifieke sfeer van het Noordereiland zou verzieken en er een soort Disneyland van zou maken.
Dan breng je toch foto's mee om bijvoorbeeld te laten zien, dat er geen plaats is om zo'n plan uit te voeren, of dat er geen ruimte voor veel parkeerplaatsen is. Meer dan de helft van de Noordereiland bewoners zou bovendien fel tegen het plan gekant zijn. Dan is het toch een koud kunstje om die mensen op een of andere manier te verzamelen in een handtekeningenactie of iets dergelijks.
Enfin, nu De Hef op de tweede plaats is geëindigd blijft de gemeente Rotterdam in elk gevalstrijd met 'Den Haag' bespaard. Die zou ongetwijfeld zijn gevolgd omdat De Hef een officieel Rijksmonument is. Dat houdt in dat gemeente moet zorgen dat De Hef wordt onderhouden om in goede staat te blijven. En dat er niets wezenlijks aan veranderd mag worden.

Vergeten gracht
Terug naar RIF010. Dit uitverkoren plan moet het 'Hart van Rotterdam' extra leven en nieuwe energie schenken. Parkeerplaatsen zijn er nauwelijks, dus ook het openbaar vervoer krijgt er een nieuwe taak bij. De Steigersgracht is een vergeten stukje water tussen de Hoogstraat en de Blaak. ,,Een kansrijk gebied, waar op dit moment niets valt te beleven en waar het water stinkt,’’ volgens de initiatiefnemers, die er een uniek watersportgebied van willen maken. ,,Het water van de Rotte is smerig en wordt nauwelijks gebruikt. Doodzonde,’’ menen zij.
Nu staan zij voor de uitdaging in de Steigersgracht golven van 1,5 meter hoog door gezuiverd water te laten rollen. Daar moet een installatie voor zorgen. Hoe die werkt en of het een 'groene' installatie is, blijft onbekend. De initiatiefnemers roepen alleen enthousiast: ,,Hier gaan we surfen, raften, kanoën, zwemmen, waterpoloën, scuba duiken, noem maar op.’’

De initiatiefnemers Edwin van Viegen (r.) en Ruud Boel. Het uitverkoren plan RIF010 moet het 'Hart van Rotterdam' extra leven en nieuwe energie schenken.

RIF010 neemt het op zich om van april tot oktober een programma te organiseren, dat iedereen van jong tot oud stimuleert om te gaan watersporten. Jongeren kunnen er tijdens de schoolse gymles of op de sportdag kennis maken met sporten, die doorgaans niet voor iedereen bereikbaar zijn. Een aardig filmpje laat zien hoe Rotterdam en de Rotte worden veranderd om weer een waterknooppunt van het riviertje te maken. ,,Vanaf een gezellig terras in de gracht - in het filmpje is sprake van een strandtent - perfect uitzicht op het waterspektakel. Met een lekkere cappucino, een hapje of een drankje, een eersterangs plek terwijl je kind, vriend of geliefde voorbij surft.’’

Evenementen
Oh ja... Surfen, daar zijn surfplanken voor nodig. Of die zelf moeten worden gekocht, of te huur of te leen zijn, wordt nergens vermeld. Hetzelfde geldt voor scuba- en duikmateriaal. Wel is er sprake van diverse spectaculaire evenementen in de zomer, te beginnen in juni 2015, zoals surfwedstrijden op de mooiste golf van Europa, 'Surfen met Sterren', wedstrijdzwemmen in een 50 meter bad, waterpolowedstrijden, schoonspringen en natuurlijk een kampioenschap 'Bommetje'!
De bevolking van Rotterdam heeft nagedacht, gestemd en gekozen. RIF010 krijgt 3 miljoen euro om haar mooie, ambitieuze plannen waar te maken. De werkzaamheden starten in augustus. En, als alles volgens plan verloopt, wordt het unieke watersportgebied in de Steigersgracht in juni 2015 geopend.

Bekijk hier het filmpje over het plan RIF010.Wim :
Zo als eindelijk de oranje gekte voorbij is is ook deze gekte voorbij het zogenaamde stadsinitiatief een liefhebberij van D66 gekkies.Een jaar of twee en ook worden dan het surfen op de golfjes stilgezet wegen te hoge kosten.Nou Leefbaar Rotterdam nu het echte stadsinitiatief heropening van de Musea,s uitbreiding van het Metronet nu al het grootste van de Benelux en nog wat nieuwe musea,s er bij en zorg ook dat Oud Delfshaven de moeite waard gaat worden voor toerist en Rotterdammer.
Tel uit je winst.

vrijdag 11 jul 2014

Johannes :
Beste Zettie je noemt jezelf journalist maar bij een journalistieke pennenvrucht behoren zeker ook de kritische vragen, alleen een stukje tikken brengt ons niet veel verder.Dan kan je beter voor de Allerhande gaan schrijven

Drie miljoen euro is veel geld zeker als het in ons Steiger wordt geflikkerd (excuus voor het Rotterdams:-)Een drie met zes nullen voor een onduidelijk plan dat niet gaat worden (wedden om een goed glas?)
Scuba-diving in nog geen 2 meter water hoe kom je er op.

Die 3.000.000 zijn de Rotterdammers mooi kwijt dat heeft D66 mooi voor elkaar :-(
Maar gelukkig wordt er wel 13 miljoen bezuinigen op het armoedebeleid. Maar die keuze is de Rotterdammer niet geboden.

vrijdag 11 jul 2014

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties