Winkeliers de dupe van vertragingen

4531-winkeliers-de-dupe-van-vertragingen

Eindeloze wegwerkzaamheden aan achterkant CS Rotterdam

(Door Jim Postma)
Winkeliers aan de achterkant van het nieuwe Centraal Station klagen steen en been over sterke omzetvermindering als gevolg van ‘eindeloze wegwerkzaamheden’.


De beide kanten van de Spoorsingel liggen al maandenlang open en het einde is nog lang niet in zicht. ,,Soms werken ze eraan met hele ploegen en daarna zie je dagenlang hier niemand aan de slag. Onnodige overlast dus door deze nodeloze vertragingen,’’ zo zegt supermarkthouder Sahin Eskikiliç verbolgen.
Samen met zijn broer begon hij in 2003 de supermarkt Centraal met daarnaast een aparte slijterij op de hoek van de Spoorsingel en de Stationssingel. In de oude situatie, toen het tunneltje voor fietsers en voetgangers in het oude Centraal Station nog was geopend floreerde de supermarkt door de vele treinreizigers. Daar is aan het begin van dit jaar de klad ingekomen.

Door de bouwwerkzaamheden is de winkel in een onneembare vesting veranderd met metershoge hekken en betonblokken. Foto's: Rinus VuikDoor de bouwwerkzaamheden is de winkel in een onneembare vesting veranderd met metershoge hekken en betonblokken.

‘Zee van fietsen’
Afgezien daarvan is het aan de achterkant van het CS een grote chaos door een ‘zee’ van duizenden gestalde fietsen. ,,Niet door de bomen, maar door de batterijen van tweewielers zie je het bos niet meer,’’ zegt Sahin Eskikiliç lachend op zijn variatie van het bekende spreekwoord.
Hij vervolgt: ,,Onlangs is wel een vertegenwoordiger van de deelgemeente Noord langs gekomen om excuses aan te bieden voor de vertragingen, maar wat kopen wij daarvoor? Onze schade wordt daarmee niet gedekt.’’
Volgens een woordvoerder van de deelgemeente is het oponthoud veroorzaakt doordat leidingen van het Centraal Station moeten worden doorgetrokken naar de Provenierswijk.

Restaurant
Behalve dat de hele buurt nu een groot doolhof is geworden klagen de omliggende winkeliers over hevige stank van openliggende rioleringen. Zo zegt Ali Resa Madan van het nabijgelegen restaurant annex snackbar Konak op de kop van de Spoorsingel: ,,Er zijn door de bouw van het CS scheuren in de vloertegels en aan de fundamenten van ons gebouw ontstaan.

 ,,Niet door de bomen, maar door de batterijen van tweewielers zie je het bos niet meer,’’ zegt Sahin Eskikiliç lachend op zijn variatie van het bekende spreekwoord.Ons restaurant staat af en toe te trillen op zijn grondvesten. Laatst hadden wij hierdoor een stroomstoring. De deuren van onze zaak moesten wij toen urenlang sluiten. Wie gaat al deze schade betalen?’’ vraagt hij zich verontwaardigd af.

Kanne & Kruike
Aan de andere kant, op de hoek van de Spoorsingel en de Walenburgerweg, is het voor de kunst- en antiekwinkel Kanne & Kruike eveneens al lange tijd een puinhoop. De eigenaar ziet veel te weinig activiteit van de wegwerkers. Ook hier is de omzet hard achteruit gelopen. Auto’s kunnen nergens parkeren en daardoor is de winkel noodgedwongen soms dagenlang gesloten.
De enige die hier nog genuanceerd over blijft is Hans bijgenaamd ‘De Platenboef’ van de bekende platenzaak en boekhandel op de hoek van de Spoorsingel en de Provenierssingel. Hij zegt: ,,Ja, wij weten al lang dat er hier gewerkt moet worden. Zolang dit maar gaat in goed overleg hier met de wegwerkers. Ik heb een aardig contact met deze mannen en zij houden ten minste rekening met mij. Al kost het mij ook aardig wat poen.’’

Volgens een woordvoerder van de deelgemeente Noord zal de ellende voor de winkeliers medio juni zijn afgelopen.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties