Monument weggevoerde kinderen

4493-monument-weggevoerde-kinderen (Door Geert-Jan Laan)

Bij de onthulling van het monument voor de 686 joodse kinderen, die op 10 april zeventig jaar geleden door de nazi’s (en een deel van de Rotterdamse politie) werden weggevoerd naar Westerbork en uiteindelijk de gaskamers sprak burgemeester Aboutaleb enkele toepasselijke woorden. ,,Er is nog steeds anti- semitisme en nog steeds onverdraagzaamheid.” Op het monument, bij wat Loods 24 heette, aan de Stieltjesstraat nu de kop van Zuid, staan alle namen van de kinderen gegraveerd. Er is ook een project op lagere scholen om duidelijk te maken wat er precies is gebeurd.


Over hoeveel joden uit Rotterdam zijn weggevoerd verschillen de getallen. Sommige bronnen spreken van 15.000. Andere noemen een getal van 8.000.

Onze fotograaf Rinus Vuik maakte de volgende fotoreportage.Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Geert-Jan Laan

Geert-Jan Laan (1943, Delfzijl) is mede-oprichter van de nieuwe weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen.
Laan begon zijn journalistieke carrière bij Het Vrije Volk en het Rotterdams Parool, werkte van 1970 tot 1975 als sociaal economisch redacteur bij Het Vrije Volk en bedreef tussen 1975 en 1982 samen met Rien Robijns onderzoeksjournalistiek, o.a. naar Lockheed/Northrop, OGEM, etc. Ze wonnen de persprijs 1980 en publiceerden samen vijf boeken.

Daarna werkte Laan tot 1990 als plaatsvervangend hoofdredacteur/directeur van Het Vrije Volk te Rotterdam. Via zijn eigen PR- en journalistiek productiebureau deed hij in 1991 ,in opdracht van Robert Maxwel, onderzoek naar de eerste Nederlandse tabloid.

Hij was tot 2003 hoofdredacteur van Nieuwsblad/Dagblad van het Noorden en was onder meer voorzitter van het Nederlands Persmuseum te Amsterdam. Tevens was hij voorzitter van de Commissie Dag van de Persvrijheid.

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties