Groots afscheid huisarts Anky Erlings

4489-groots-afscheid-huisarts-anky-erlings (Door Jim Postma)

Huisarts Anky Erlings heeft er lang tegenop gezien, maar na zo’n 40 jaar praktijkwerk is zij er eindelijk klaar voor om met pensioen te gaan. Hoeveel patiënten zij gedurende al die tijd heeft behandeld is nooit door haar bijgehouden, maar het moeten er tienduizenden zijn geweest.


Enkele honderden van hen, voornamelijk uit het Oude Westen, namen onlangs afscheid van haar in de wijkaccommodatie Odeon in de Gouvernestraat. Met veel muziek, zang en gedichten. Zij wordt opgevolgd door huisarts Maaike Visser.
Johanna Maria Pieternella Erlings werd in 1950 in Dordrecht geboren als dochter van een glas-in-loodspecialist. Zij volgde haar artsenopleiding vanaf 1967 bij de Medische Faculteit van Dijkzigt in Rotterdam en studeerde daar in 1973 af. Vervolgens deed zij praktijkervaring op bij een experimentele huisartsenopleiding in Goes in Zeeland.
,,Dat was hard werken in die tijd,’’ zo herinnert zij zich, ,,ik was constant op stap met de plaatselijke huisarts. In de weekeinden, alle uren van de dag met werkzaamheden zoals bevallingen, Eerste Hulp bij Ongelukken, in verpleeghuizen, noem maar op.’’

Eigen praktijk
Daarna volgde een korte periode als huisartsenwaarnemer in Rotterdam-Zuid en Den Haag. Zij vestigde zich voor het eerst met een eigen praktijk in de Zoutmanstraat bij de Korte Lijnbaan waar Anky Erlings tien jaar lang als solist opereerde.
Vanaf 1983 vestigde zij zich met collega-artsen in het Gezondheidscentrum in de St. Mariastraat in het Oude Westen. Daar werd twee jaar geleden de stichting GCOW opgericht, ‘Eerstelijns Samenwerkingsverband Oude Westen-Cool (SESOC)’. Erlings voelt zich daar ook nauw betrokken bij de kwaliteit van zorg en welzijn in de dagelijkse praktijk.

Enkele honderden van de mensen die bij de huisarts onder controle waren, voornamelijk uit het Oude Westen, namen onlangs afscheid van haar in de wijkaccommodatie Odeon (Bij de inleiding huisarts Anky Erlings met haar man). Foto's Rinus Vuik

Zorgen
Zo maakt zij zich al tijden ernstig zorgen over de steeds groter wordende bureaucratie in de gezondheidszorg met in haar ogen allerlei nodeloze briefjes en verklaringen voor verbandmiddelen of andere kleine medische voorzieningen.
,,Sommige van die middelen,’’ zo zegt zij, ,,zijn inmiddels al uit het zorgpakket verdwenen en mensen moeten die zelf gaan betalen. Dit levert vooral in achterstandswijken financiële problemen op.’’
Inmiddels heeft Anky Erlings samen met haar collega’s een stichting opgericht voor patiënten met een kleine beurs. Zo kunnen zij tegen een laag tarief bijvoorbeeld toch fysiotherapie krijgen. ,,Het is belangrijk,’’ zo benadrukt zij, ,,dat deze mensen in beweging blijven.’’

Levensloop
,,Een goede huisarts,’’ zegt zij, ,,levert primaire en preventieve medische zorg. Je volgt de levensloop van de mensen in je praktijk en treedt tevens op als hun vertrouwenspersoon. Je blijft jarenlang met zijn of haar wel en wee verbonden, daarnaast met gezinsleden en overige familie. Het is een heel leuk vak, vroeger lichamelijk zwaar, maar al met al een hele eer om met mensen ook hun emotionele momenten mee te maken,’’ aldus Anky Erlings.

Vlnr: Huisarts Anky Erlings, haar opvolgster Maaike Visser en oud stadsdichter Jana Beranová.Een gevleugelde uitspraak van haar is: ,,De wereld is mijn vaderland!’’ De leus dus van de beroemde Rotterdammer Erasmus.
In haar voormalige patiëntenpraktijk kwamen ook mensen uit de hele wereld samen, getuige haar veelkleurige afscheidsreceptie.

Wegwijzer Beranová
Oud-stadsdichter Jana Beranová, met jarenlang Erlings als haar huisarts, bracht een origineel afscheidscadeau, een wegwijzer met gedichten.
De wegwijzer, door beeldend kunstenaar Guido Marsille in roestvrij staal vervaardigd, verhuist in mei van de Centrale Bibliotheek naar het wijkpark in het Oude Westen, vlakbij het standbeeld van de Reus van Rotterdam.
Beranová droeg enkele van haar gedichten op de wegwijzer voor:
,,Loop ik langs de bouwput op het Kruisplein/ zie ik de man met de gele helm/ die een gat praat in de straat./
Ga ik rechtsaf naar de Drievriendenstraat/ woont daar die vrouw die al zeventig jaar/ de sleutels bewaart van haar verwoeste haard.’’

Jana Beranová sloot af met een knipoog naar Anky Erlings met eveneens haar tekst:
,,Ja./ Rotterdam is het centrum van de wereld/ en heel toevallig wonen wij daar.’’

Wilma Klatten :
Leuk om m'n oude baas terug te zien. Aantal jaren gewerkt als doktersassistente bij Anky. Geniet van je pensioen!

woensdag 02 maart 2016

Reint Laan :
Dr. Erlings heeft mijn hart gestolen vanwege de manier waarop zij mijn ouders als huisarts door moeilijke tijden heeft geleid! Dit is al zo'n twintig jaar geleden, maar voor mij onvergetelijk!

dinsdag 16 apr 2013

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

Over de schrijver

Jim Postma

Jim Postma (Rotterdam, 29-02-1948) is samen met Geert-Jan Laan in 2008 de papieren weekkrant Rotterdam Vandaag & Morgen begonnen, later gevolgd door deze elektronische krant.

Beide initiatiefnemers werkten daarvoor jarenlang als onderzoeksjournalisten bij de toenmalige dagkrant Het Vrije Volk.

Jim Postma werd in die tijd ook bekend van zijn dagelijkse rubriek ‘Stukgoed’, over de kleine dingen in het leven, die voor velen toch bijzonder belangrijk zijn. Zoals ‘normen en waarden’.

In dit kader onderscheidt hij zich de laatste paar jaar in weekkranten als columnist en recensent in het Rotterdamse kunstwereldje.

Ooit begon hij in 1965 als jong journalist bij de dagkrant De Rotterdammer en vertrok daarna voor zeven jaar naar Afrika als correspondent, onder meer voor Radio 1 en 2.

In de negentiger jaren, na het verlaten van het gefuseerde Het Vrije Volk begon Jim Postma met het maken van televisiedocumentaires. Een hele bekende, die hij samen maakte met fotograaf/filmer Paul Stolk, werd ‘Een rustige Jaarwisseling’ voor de NOS/NOB. (Waarderingscijfer 8.2 en met 2.4 miljoen kijkers).

Hieruit volgde de campagne voor jonge vuurwerkslachtoffers, ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’. Dit leidde in die tijd tot aanzienlijk minder slachtoffers.

Andere televisiedocumentaires van Jim Postma, onder meer gemaakt in Afrika en in Mongolië, werden uitgezonden via de VARA, EO, AVRO/TROS, de BRT en CNN.

KOPSTOOT

The funny side of the moon

Neil deGrasse Tyson @neiltyson

Turns out, there never was a Man on the Moon, only a Woman in the Moon. And her name is Wilma.
  • Nieuw

  • Reacties