NIEUWS

Internationale bedrijven zorgen voor banengroei in 2017

7030-internationale-bedrijven-zorgen-voor-banengroei-in-2017

Buitenlandse bedrijven als Nuctech, Rambus en Helinox Inc zorgden in 2017 voor 1020 banen in Rotterdam door zich in de stad te vestigen of uit te breiden. Samen zijn deze 51 bedrijven goed voor een verwachte investering van 537 miljoen euro. Zowel het aantal nieuwe banen als het aantal investeringen in de stad steeg ten opzichte van het jaar ervoor en zijn het resultaat van Rotterdam Partners, verantwoordelijk voor de citymarketing en acquisitie van (inter)nationale bedrijven in de stad.

In totaal kozen 181 internationale bedrijven deze collegeperiode ervoor om zich in Rotterdam te vestigen of hun bedrijf uit te breiden. Samen waren zij goed voor ruim 3000 nieuwe banen en een miljard euro aan investeringen. Ook werden deze collegeperiode meer dan duizend banen behouden voor de stad, dankzij de bemiddeling van Rotterdam Partners.

Wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie): “Het is geweldig om te zien dat het aantal internationale bedrijven dat de afgelopen jaren voor Rotterdam koos enorm is gestegen ten opzichte van de jaren ervoor. De stad profiteert zichtbaar van de toenemende populariteit. Aantrekkelijk zijn is één ding, aantrekkelijk blijven een ander. Het is van groot belang dat we die stijging vasthouden. Internationale bedrijven leveren banen op voor Rotterdammers, direct en indirect. Het brengt kapitaal naar de stad, maar ook kennis en innovatie.”

De meeste nieuwe bedrijven kwamen net als voorgaande jaren uit Azië en zijn vooral actief in de Maritieme en Offshore sector. De Smart Industry en IT sector zorgden in 2017 met 336 banen voor de meeste groei, gevolgd door de Agro-food sector met 271 nieuwe banen. Het waren vooral de marketing & saleskantoren, distributiecentra en hoofdkantoren die naar Rotterdam kwamen. Voor de nieuwe vestigers waren net als voorgaande jaren de goede fysieke en digitale connectiviteit, de aanwezigheid van de haven, de gunstige vierkante meterprijs, het internationale netwerk en het innovatieve klimaat reden om naar de regio Rotterdam te komen.

“Rotterdam profiteert zichtbaar van haar aanhoudende populariteit en een aantrekkende economie. Toch is het voor de stad geen gelopen race. De internationale concurrentie tussen steden neemt toe. Steden wereldwijd maken de komende jaren meer tijd en geld vrij voor economische ontwikkeling en voor de acquisitie van buitenlandse investeringsprojecten. Dat geldt met name voor steden en landen in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. Als Rotterdam wil meespelen in concurrentie met West-Europese steden dan zullen we als stad echt moeten opschalen,” stelt Jeroen Kuyper, directeur Rotterdam Partners.

Deze week werd tevens bekend dat Rotterdam de achtste plaats bezet in de top tien van de ‘Large European Cities of the Future 2018/2019’ op de Foreign Direct Investment Index (fDi-index), de gezaghebbende ranglijst van het internationale zakendagblad The Financial Times.

Aantrekkelijke stad
De aanhoudende populariteit van Rotterdam is ook te zien in het toenemend aantal expats dat zich meldde bij het Rotterdam Expat Centre. Ruim 1360 nieuwe expats werden hier in 2017 ingeschreven in Rotterdam, een paar honderd meer dan het jaar ervoor. Eerder werd al bekend gemaakt dat ook het toerisme in de Maasstad in 2017 weer steeg. Ruim 1,1 miljoen hotelgasten deden de stad aan, tien procent meer dan het jaar ervoor.

Lees verder

Inwoner Hoogvliet wint een ton

7029-inwoner-hoogvliet-wint-een-ton
Inwoner uit Hoogvliet wint 100.000 euro bij BankGiro Loterij Amsterdam, 16 februari 2018 – Een grote verrassing voor[...]

Veertig procent minder uitstoot van roet

7027-veertig-procent-minder-uitstoot-van-roet-door-verkeer-in-drie-jaar-tijd
Rotterdams maatregelenpakket luchtkwaliteit 2015-2018 heeft stevig resultaat De lucht in Rotterdam is schoner en[...]

Pay010 is dé betaalapp voor parkeren in

7026-pay010-is-d-betaalapp-voor-parkeren-in-rotterdam
Rotterdam heeft nu als eerste grote stad in Nederland een app met dezelfde functie als de betaalautomaat op straat. M[...]

Mars tegen de armoede in Pauluskerk

7023-mars-tegen-de-armoede-in-pauluskerk
Woensdagavond 21 februari 2018 vanaf 19:30 uur Pauluskerk Kerkzaal, Mauritsweg 20 in Rotterdam. U bent van [...]

Grootste wasplaats trucks in Rotterdam

7021-grootste-wasplaats-trucks-in-rotterdam
Hercuton heeft van HB Truckwash Maasvlakte opdracht gekregen om in Rotterdam de grootste vrachtwagen wasplaats van N[...]

Rotterdamse economie op volle toeren

De economie van Rotterdam blijft zich positief ontwikkelen. De stad wordt steeds aantrekkelijker om in te wonen, te b[...]

Groei haven dankzij containers

7017-groei-haven-dankzij-containers
Gezond financieel resultaat Havenbedrijf. Containeroverslag motor achter groei Rotterdamse haven. Een bijzonde[...]

450.000 huishoudens in de schulden

7016-450-000-huishoudens-in-de-schulden
Schuldenproblematiek in Maastricht en Rotterdam zondag in Kwesties op NPO Radio 1 Uitzending: zondag 18 febru[...]

Documentairefestival

Selectie Dutch Movies Matter bekend Zes Nederlandse geëngageerde documentaires zijn geselecteerd voor Dutch Movie[...]

Bespaar energie nu

7009-bespaar-energie-nu
Duurzaam wonen in 5 stappen Wil je ook groener leven en het verschil maken voor het klimaat? Begin dan met een e[...]

Social media

KOPSTOOT

De geschiedenis van waterThe history of water

‘The history of water’
has never been written

Until today

The history of water
is now being written
by a small fountain
at the end of Henszlemann Imre utca,
in the city of Budapest,
Hungary

- with bright blue water from the Danube

And what a page-turner it is!

(Piccalilly)


  • Nieuw

  • Reacties