NIEUWS

Iets minder gezond, maar wél gelukkig

6517-iets-minder-gezond-maar-w-l-gelukkig

(Door Hans Roodenburg)

In de regio Rotterdam-Rijnmond hebben mensen vaker gezondheidsproblemen dan in de rest van het land. Dat geld evenzeer voor Zuid-Limburg. Bijna 15.000 inwoners in de gemeente Rotterdam deden aan de vragenlijst mee van het nieuwe landelijke onderzoek naar de gezamenlijke Gezondheidsmonitor van regionale GGD’s, CBS en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van het ministerie.

Opvallend is dat in Rotterdam 58 procent van de 65-plussers een langdurige ziekte of aandoening heeft terwijl dat in de hele GGD-regio iets minder (51 procent) is. Daar staat echter weer tegenover dat 88 procent van de 65-plussers zich in Rotterdam gelukkig voelt en zelfs 92 van hen in de regio. De jongeren (19-64 jaar) scoren enkele percenten minder in gelukzaligheid. Overigens kan 9 procent in Rotterdam en 8 procent in de regio van de 65-plussers niet meer zelfstandig reizen met eigen of openbaar vervoer.

Een op de vijf ouderen hebben in Rotterdam een vorm van diabetes (suikerziekten). In de regio is dat wat minder. In de stad hebben bijna een op de twee mensen een verhoogd risico op een angststoornis of depressie terwijl de kans daarop in de regio en in heel Nederland lager ligt (respectievelijk 41 en 42 procent).

De regionale GGD Rotterdam-Rijnmond geeft de gezondheidssituatie goed weer in bijgaande grafische voorstelling. Vooral het verschil tussen de gemeente Rotterdam en de rest van de regio is groot. In alfabetische volgorde Albrandswaard, Barendrecht, Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree Overflakkee, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Ridderkerk, Schiedam, Vlaardingen en Westvoorne.

Op http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/nieuws/nieuwsbericht/resultaten-gezondheidsmonitor-volwassenen-2016-beschikbaar.html is per gemeente terug te vinden hoe de gezondheidssituatie daar is.

Opmerkelijk is dat 89 procent van de 65-plussers en 80 procent van hen die 19-64 jaar zijn in de gemeente Rotterdam een ruime voldoende geeft voor de woonomgeving. In de regio is dat respectievelijk 93 procent en 88 procent. Een ander opvallend aspect is dat circa 40 procent van jongeren van 17 tot 23 jaar last heeft van het gehoor na het luisteren van muziek.

Circa de helft van 65+ participeert is de samenleving. Werkt, geeft mantelzorg, doet vrijwilligerswerk of past op kleinkind. In de regio is dat hoger: 56 procent.

Daarom een interessante blik op de gezondheid van de GGD Rotterdam-Rijnmond. Mensen die vragen hebben kunnen die stellen op gezondheidsmonitor@rotterdam.nl.

Landelijk zijn Utrecht en Kennemerland de GGD-regio’s waar de gezondheidstoestand relatief het best is. In die twee gebieden zijn er vergeleken, met het landelijke gemiddelde, meer mensen die de eigen gezondheid hoger inschatten, minder mensen die een langdurige aandoening rapporteren en minder mensen die aangeven beperkt te zijn door een gezondheidsprobleem. In dat landelijke gemiddelde springen Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Limburg er dus iets minder goed uit.


Ouderen kunnen hun tijd nog gelukkig op het bankje doorbrengen.

Lees verder

Rotterdam eert Rotterdamse held Giovann

6516-rotterdam-eert-rotterdamse-held-giovanni-van-bronckhorst
Museum Rotterdam, het stadsmuseum van Rotterdam, vertelt het verhaal van de stad en haar inwoners. Hierbij worden the[...]

Gedicht ‘14 mei 1940’ opnieuw geplaa

6514-gedicht-14-mei-1940-opnieuw-geplaatst
Als stadsdichter schreef Jana Beranová een gedicht over het bombardement van Rotterdam. Het gedicht ‘14 mei 1940[...]

Groen licht voor ontwikkeling Feyenoord

6510-groen-licht-voor-ontwikkeling-feyenoord-city
Rotterdam bereikt opnieuw een mijlpaal. Na vele jaren waarin verschillende plannen voor een nieuw voetbalstadion de r[...]

Armoede, Heden, Verleden en Toekomst

6509-armoede-heden-verleden-en-toekomst
Rotterdam heeft als grote stad in Nederland relatief de meeste armen en daarmee samenhangend grotere schulden onder [...]

Saskia Stuiveling de ‘Pietje Precies

6507-saskia-stuiveling-de-pietje-precies-van-de-algemene-rekenkamer
donderdag 11 mei, deel een, vrijdag deel twee (Door Jim Postma) Bij de Algemene Rekenkamer stond Saskia St[...]

Ronald Sörensen beloond met Erasmusspel

6502-ronald-s-rensen-beloond-met-erasmusspeld
Ronald Sörensen is een politicus die het rauwe Rotterdamse geluid vertegenwoordigd heeft in de politieke arena van de[...]

Wie is Derek Otte, de nieuwe stadsdichte

6495-wie-is-derek-otte-de-nieuwe-stadsdichter-van-rotterdam
(Door Jan-Willem Schneider) Al jaren, volgens sommigen sinds de middeleeuwen al, bestaan er stadsdicht[...]

Ger 'Sax' van Voorden overleden

6493-ger-sax-van-voorden-overleden
(Door Marcel Strücker) Afgelopen dinsdag (24 april 2017) is de markante en Rotterdamse (tenor) saxofonist Ger van [...]

Boekpresentatie: De Boemerang van Oorlog

6492-boekpresentatie-de-boemerang-van-oorlog-en-geweld
Een hedendaagse samenspraak over Erasmus’ visie op oorlog en vrede Op uitnodiging van Huis der Zotheid zal het b[...]

Discovery brengt serie over ‘havenheld

6491-discovery-brengt-serie-over-havenhelden-van-rotterdam
(Door Hans Roodenburg) De gewone werkers in de Rotterdamse haven komen eindelijk in een televisieserie aan bod. Bi[...]

Social media

KOPSTOOT

NEIN, ZWEI! ..

Toen in 1982 ene Helmut Kohl de nieuwe Duitse Bondskanselier werd, was nog maar weinig over hem bekend. Van Duitse collega journalisten hoorde ik dat de nu bij zijn overlijden zo geprezen politicus erbarmelijk slecht Engels sprak. Later hoorde ik wat voorbeelden hiervan.

Kohl was op bezoek bij president Reagan en op weg naar het Witte Huis crashte de limousine van de voor hem rijdende Margaret Thatcher op de limousine van president Reagan. Thatcher stapte uit en sprak:,, I am so sorry." Reagan antwoordde beleefd:,, I am sorry too." Waarop de limousine van Kohl ook botste en de Bondskanselier uit de auto sprong:,, I am sorry Three " sprak Kohl trots.

Later in New York na een bijeenkomst van de VN ging Kohl in een Amerikaanse kroeg wat met zijn secretaresse drinken. Zij wilde sherry. De barkeeper vroeg: ,,Do you want dry sherry?".

Kohl met stemverheffing: ,,NEIN, ZWEI!"

Fotobijschrift: in 1995 bezocht de toenmalige Bondskanselier Helmut Kohl het monument van Zadkine in het hartje van onze stad. Geflankeerd door links toenmalig premier Wim Kok en rechts van Kohl toenmalige burgemeester Bram Peper.
  • Nieuw

  • Reacties