NIEUWS

Give peace chance

6731-give-peace-chance

Erasmus’ Klacht van de Vrede 500 jaar;

Lezing door Peter van den Dungen

Erasmus: Uitvinder van Vredesopvoeding en een Cultuur van Vrede

Zaterdag 28 oktober 2017 van 10.45 tot 12.30 uur

Centrale Bibliotheek Rotterdam

In de Erasmusweek verzorgde Huis van Erasmus vorig jaar de uitgave van een tekst uit het jaar 1515, de Dulce Bellum Inexpertis ofwel Zoet is de oorlog voor wie hem niet kennen… Dit jaar jubileert de befaamde vredespublicatie van Erasmus uit 1517, de Querela Pacis of Klacht van de Vrede. Daarin laat Erasmus Vrouwe Vrede te keer gaan tegen zich christelijk noemende volkeren die elkaar te vuur en te zwaard bestrijden, en op het slagveld aan beide kanten het Onze Vader bidden. Hij had die satirische benadering al (1511) bij Vrouwe Zotheid in de Lof der Zotheid toegepast. Zijn betoog werd in 1917, dat jaar uit de Eerste Wereldoorlog dat we dit jaar eveneens herdenken, bittere werkelijkheid. Tijdens de lezing voert ‘een’ Erasmus de voordracht op van een soldaat die het Onze Vader bidt.

Peter van den Dungen maakt duidelijk hoe Erasmus de eerste was die de mensen in Europa ‘vrede’ leerde. Erasmus was zelfs de ‘uitvinder’ van het begrip ‘vrede’. Van den Dungen was 25 jaar algemeen coördinator van het Internationale Netwerk van Vredesmusea, dat van Guernica en Den Haag tot aan Hiroshima functioneert. Wat kan Rotterdam met deze Klacht van Erasmus? Daarmee eindigt Van den Dungen, en hij nodigt een ieder uit daarover met ons in discussie te gaan en initiatieven te nemen.

Gezien de te verwachten belangstelling wordt aanbevolen dat u zich tevoren aanmeldt. Indien u van de gratis lunch van de Bibliotheek gebruik wilt maken, kunt u dat bij uw reservering aangeven. U kunt zich aanmelden door te klikken op Ctrl + https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/actueel/evenementen/evenement/6092-lezing-klacht-van-de-vrede-500-jaar-give-peace-a-chance.

En daarna het onderstreepte reserveren@bibliotheek.rotterdam.nl.

Uiteraard bent u ook zonder aanmelding van harte welkom. Na afloop is er gelegenheid om op deze dag aan de Human Library en om aan de permanente Erasmus Experience in de bibliotheek deel te nemen. De toegang is gratis.

Verdere gegevens:
De lezing heeft plaats in het Bibliotheektheater naast de Centrale Bibliotheek van Rotterdam, op de geboortedag van Erasmus (1466), dat is 28 oktober. Inloop vanaf half elf met koffie. De lezing begint om 11.00 uur en duurt drie kwartier, onderbroken door de voordracht; en daarna volgt drie kwartier discussie. Om 14.00 uur volgt op deze plek een vredesbijeenkomst van gebouw De Heuvel over geweldloze communicatie met Jan van Koert.

Informatie bij Huis van Erasmus:
Leo Molenaar (0614988424) en Hendrik Verweel.

Lees verder

Eerste openbare w.c. uit ‘Zeiknota’

Eerste zelfreinigende toiletunit in Rotterdam Wethouder Joost Eerdmans (o.a. Buitenruimte) heeft de eerste zelfreini[...]

Chinese schrijfster in Rotterdam present

6727-chinese-schrijfster-in-rotterdam-presenteert
TIJGERKOP VAN MINGFANG WANG De eerste Chinese schrijfster in Nederland in 25 jaar www.mingfangwang.nl Op d[...]

Café Ari slaat een nieuwe weg in

6726-caf-ari-slaat-een-nieuwe-weg-in
Rotterdamse horeca icoon(Ger Koedam Sr en Jr) start jubileumjaar met onthulling kunstwerken van Jules Deelder en Hans[...]

Tuschinski geëerd met Rotterdamse straa

6720-tuschinski-ge-erd-met-rotterdamse-straatnaam
Ook vernoeming joodse ondernemers Weisbard en Soesman De joodse bioscoopondernemer Abraham Tuschinski (1886 - 194[...]

PvdA: ‘Eneco niet in de uitverkoop’

6717-pvda-eneco-niet-in-de-uitverkoop
“Gooi Eneco niet in de uitverkoop, hou vast aan duurzaamheid en banen!” De PvdA Rotterdam, Den Haag en Dordr[...]

Sweet Seventy Party Hansje de Reuver (70

6715-sweet-seventy-party-hansje-de-reuver-70
Hansje de Reuver geeft ter gelegenheid van haar 70e verjaardag een party in café Steijn op zondag 17 september va[...]

Dockwise Vanguard wacht op goed weer voo

6709-dockwise-vanguard-wacht-op-goed-weer-voor-transport-hermod
(Door Tie Schellekens) Rotterdam staat aan de vooravond van een zeer bijzonder transport; een fraai staaltje Ho[...]

Pas op met financiële adviseurs!

6704-pas-op-met-financi-le-adviseurs
(Door Hans Roodenburg) De financiële adviseur heeft het weer gedaan terwijl hij/zij ook alleen maar zijn (goed be[...]

Lees-Kabinetlezing Frits Korthals Altes

6703-lees-kabinetlezing-frits-korthals-altes
(Interviewer Bram Peper) Frits Korthals Altes, advocaat van beroep, beschrijft in Zeven politieke levens de belang[...]

Gigantisch fiasco basisschool het Open V

6702-gigantisch-fiasco-basisschool-het-open-venster
Gigantisch fiasco voor de Rotterdamse gemeentekas als ook voor de kinderen van het Open Venster De gemeente Rotter[...]

Social media

KOPSTOOT

Nagekomen Pinksterverhaal

(door Torcque Zaanen)

Er waren eens twee broers. De oudste, een harde werker, fanatieke kerkganger, geen slecht woord over te zeggen. Zijn broer daarentegen zoop als een ketter, hoerde en snoerde, werkschuw, en deed alles wat God (of de priesters) verboden hadden. De oudste broer waarschuwde de jongste dat als hij zo door zou gaan, hij nog eens in de “Hel” zou komen. De jongste lachte hem dan alleen maar uit.

Op een dag was het zover. Na het drinken van z’n laatste borreltje werd de koets geprepareerd om hem naar zijn laatste rustplaats te begeleiden die, gezien zijn levensstijl, niet meer en niet minder dan de “Hel” betekende. Na enkele jaren in de “Hel” doorgebracht te hebben besloot hij op een dag wat verkoeling te zoeken en de benen te strekken. Na een kleine wandeling kwam hij bij een stenen muur die volgens zijn gevoelens weleens de scheiding tussen “Hemel” en “Hel” zou kunnen zijn.

Bij nader onderzoek ontdekte hij zowaar een stoffig raampje. Hij maakte het schoon en toen hij er doorheen kon kijken, kreeg hij bijna een hartstilstand. Het leek het er even op dat hij voor de tweede keer de kraaienmars zou blazen. Want wat zag hij daar, door dat smoezelige raampje... ja, z’n oudste broer, de broer die altijd zo netjes was geweest, hard gewerkt had, altijd trouw naar de kerk ging, die broer stond daar met een bezem in z’n handen, bezweet als een otter de grond te boenen.


Om de aandacht te trekken van z’n broer klopte hij met een rond slingerende bierfles zo hard hij kon op het raampje. Als bij toeval keek zijn broer op om te zien waar dat geklop vandaan kwam en zo keek hij zijn jongere broer in de ogen. Wat een verrassing, ja, hij was er wel blij mee, het was alleen jammer dat de afscheiding ertussen zat.

Ook al ging het moeilijk, ze konden toch nog wat ervaringen uitwisselen. De oudste broer maakte zich ook nu nog zorgen over z’n broertje, maar deze wuifde alle zorgen weg door te zeggen dat hij het enorm getroffen had: ‘al mijn vrienden en vriendinnen zijn hier, de hoertjes, de kroegbaas, ja eigenlijk iedereen en we vermaken ons best, alle drank is gratis, lekker eten en noem maar op, nee ik heb het best naar mijn zin.’

‘Maar tussen twee haakjes, wat doe jij daar in hemelsnaam met een bezem in je handen?’ ‘Nou, ja,...eh, kijk…’ begon z’n oudste broer verlegen, ‘het is hier erg groot en de boel moet schoon gehouden worden. Iemand moet het toch doen.’ ‘Hoe bedoel je, doen die anderen dan helemaal niks?’ De oudste broer keek hem vragend aan: ‘Hoe bedoel je: die anderen, welke anderen?’ ‘Nou gewoon,.. de anderen.’ ‘Nou nee,.... er zijn geen anderen, ik ben hier helemaal alleen.’ En hij nam zijn bezem weer op en veegde rustig door alsof hij zijn hele leven niets anders had gedaan.


  • Nieuw

  • Reacties