NIEUWS

Rotterdam experimenteert met de straat van de toekomst

6758-rotterdam-experimenteert-met-de-straat-van-de-toekomst

Happy Streets gaat van start op de West-Kruiskade

Tot eind oktober experimenteert ‘Happy Streets’ op de West-Kruiskade met de stadsstraat van de toekomst. De West-Kruiskade is een drukke straat in de Rotterdamse binnenstad en niet een straat die bekend staat om lang te verblijven of even tot rust te komen. Happy Streets geeft de straat terug aan de omgeving en maakt samen plannen om de straat anders in te richten. Met tijdelijke experimenten wordt direct getest of iets werkt.

De stad verandert. Trends als meer voetgangers en fietsers in de binnenstad en minder autogebruik hebben gevolgen voor het gebruik en de inrichting van straten. “Rotterdam ontwikkelt zich in rap tempo. Meer woningen, meer bewoners, meer bezoekers en meer verkeer. Daardoor wordt de openbare ruimte in de stad een steeds kostbaarder bezit”, vertelt wethouder Pex Langenberg (o.a. Mobiliteit en Duurzaamheid). “Over nieuwe inrichtingen kunnen we natuurlijk lang nadenken. Maar door ermee te experimenteren, kunnen we het ook uitproberen. Dat past ook bij Rotterdam. Samen met bewoners bedenken hoe hun straat anders kan worden ingericht met tijdelijke maatregelen. Dit levert vervolgens input op voor een mogelijke permanente verandering in de inrichting van een straat of plein.” Deze aanpak sluit aan bij de ambitie van Rotterdam om de Binnenstad als City Lounge verder door te ontwikkelen. Hierin staan ontmoeten en verblijven met meer ruimte voor voetgangers en fietsers centraal.

Eerste experiment op de West-Kruiskade
Samen met de omgeving, stichting Happy Streets en de gemeente is er een invulling bedacht voor de West-kruiskade (Foto: Wikipedia). Via zuilen aan beide zijden van de straat merk je dat je het ‘Happy Streets-gebied’ ingaat. Sommige parkeerplaatsen worden omgetoverd tot ruimtes om te zitten of te spelen, met veel groen. Op het Tiendplein komt een lichtbos waarbij het licht reageert op beweging en zorgt voor een veiliger gevoel. Er komt een tijdelijk fietspad (gemaakt door de buurtbewoners zelf) van kleurrijke stippen over de gehele West- Kruiskade en het Josephplein wordt binnenkort ook een echt plein met een terras en een plek waar fietsers een coffee-to-go kunnen halen. Om bij dit soort experimenten de leerervaringen goed in beeld te brengen zijn DRIFT/Erasmus Universiteit en de Veldacademie betrokken bij de monitoring en evaluatie. Het experiment op de West-Kruiskade duurt tot eind oktober en zal navolging krijgen in andere straten.

Laat vandaag de stad van morgen zien
De inzet is om vaker en voor langere periodes te gaan experimenteren in de stad. Denk aan een tijdelijke andere inrichting van een plein of een flexibele afsluiting van een straat. Voorbeelden van eerdere geslaagde experimenten zijn bijvoorbeeld de terrasvlonders voor de horeca, die tijdens het terrasseizoen een parkeerplaats voor hun zaak kunnen inrichten als extra terras. Begonnen als experiment en inmiddels definitief Rotterdams beleid. Door samen met partijen uit de stad experimenten en initiatieven te ontwikkelen is er een andere aanpak ontstaan waaruit nieuwe inzichten, plannen of beleid kunnen volgen. Een aanpak waarmee Rotterdam steeds meer een experimentenstad wordt en snel kan inspelen op de veranderende stad.

Bron foto: Tripadvisor.nl

Lees verder

Jubileum in storingen nieuwe Botlekbrug

6756-jubileum-in-storingen-nieuwe-botlekbrug
(Door Hans Roodenburg)
In de nacht van vrijdag op zaterdag (7 op 8 oktober 2017) was er al weer storing nummer 102 aan de nieuwe ruim twee j[...]

‘Alsof er een eik uit de kunstwereld

6751-alsof-er-een-eik-uit-de-kunstwereld-is-weggevallen

Hans Sonnenberg (1928-2017) (Door Jim Postma) “Het voelt alsof er een eik uit de kunstwereld is weggevall[...]

Casper van Eijck Rotterdammer van het Ja

(Door Janny Kok)
Stichting Overleven met Alvleesklierkanker directeur Sjoerd Zwanenburg nam afgelopen zaterdag de honneurs waar voor c[...]

‘Ari’ lijkt een beetje op ouderwets

6746-ari-lijkt-een-beetje-op-ouderwetse-soci-teit
(Door Jim Postma) Inmiddels zeer bekend Rotterdams café Ari aan de Nieuwe Binnenweg 142a (hoek Mathenesserlaan) h[...]

Zuid-Hollandse geweldsslachtoffers en he

6742-zuid-hollandse-geweldsslachtoffers-en-het-schadefonds-geweldsmisdrijven
Op maandag 2 oktober is het de Internationale Dag van de Geweldloosheid. Het Schadefonds Geweldsmisdrijven roept dan [...]

Begroting Rotterdam 2018:‘Stad staat v

6741-begroting-rotterdam-2018-stad-staat-voor-vele-uitdagingen
Het college van B&W heeft de laatste begroting van deze bestuursperiode vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraa[...]

Sfeervolle en goed bezochte herfstmarkt

6738-sfeervolle-en-goed-bezochte-herfstmarkt-in-arboretum-trompenburg
(door Zettie Leeuwenburgh) Rotterdam - Wat een pret zullen de bomen in het Arboretum Trompenburg tijdens de herfs[...]

Amsterdammers kopen huis in Rotterdam

6735-amsterdammers-kopen-huis-in-rotterdam
(Door Hans Roodenburg) Steeds meer Amsterdammers kopen een woning in Rotterdam. Vooral het centrum van Rotterdam [...]

‘Zomer boven café Centraal’

6734-zomer-boven-caf-centraal
(Door Jim Postma) ROTTERDAM-NOORD – Onder de nieuwsgierige en kritische ogen van een deel van de ‘Rotterdamse [...]

Give peace chance

6731-give-peace-chance
Erasmus’ Klacht van de Vrede 500 jaar; Lezing door Peter van den Dungen Erasmus: Uit[...]

Social media

KOPSTOOT

Nagekomen Pinksterverhaal

(door Torcque Zaanen)

Er waren eens twee broers. De oudste, een harde werker, fanatieke kerkganger, geen slecht woord over te zeggen. Zijn broer daarentegen zoop als een ketter, hoerde en snoerde, werkschuw, en deed alles wat God (of de priesters) verboden hadden. De oudste broer waarschuwde de jongste dat als hij zo door zou gaan, hij nog eens in de “Hel” zou komen. De jongste lachte hem dan alleen maar uit.

Op een dag was het zover. Na het drinken van z’n laatste borreltje werd de koets geprepareerd om hem naar zijn laatste rustplaats te begeleiden die, gezien zijn levensstijl, niet meer en niet minder dan de “Hel” betekende. Na enkele jaren in de “Hel” doorgebracht te hebben besloot hij op een dag wat verkoeling te zoeken en de benen te strekken. Na een kleine wandeling kwam hij bij een stenen muur die volgens zijn gevoelens weleens de scheiding tussen “Hemel” en “Hel” zou kunnen zijn.

Bij nader onderzoek ontdekte hij zowaar een stoffig raampje. Hij maakte het schoon en toen hij er doorheen kon kijken, kreeg hij bijna een hartstilstand. Het leek het er even op dat hij voor de tweede keer de kraaienmars zou blazen. Want wat zag hij daar, door dat smoezelige raampje... ja, z’n oudste broer, de broer die altijd zo netjes was geweest, hard gewerkt had, altijd trouw naar de kerk ging, die broer stond daar met een bezem in z’n handen, bezweet als een otter de grond te boenen.


Om de aandacht te trekken van z’n broer klopte hij met een rond slingerende bierfles zo hard hij kon op het raampje. Als bij toeval keek zijn broer op om te zien waar dat geklop vandaan kwam en zo keek hij zijn jongere broer in de ogen. Wat een verrassing, ja, hij was er wel blij mee, het was alleen jammer dat de afscheiding ertussen zat.

Ook al ging het moeilijk, ze konden toch nog wat ervaringen uitwisselen. De oudste broer maakte zich ook nu nog zorgen over z’n broertje, maar deze wuifde alle zorgen weg door te zeggen dat hij het enorm getroffen had: ‘al mijn vrienden en vriendinnen zijn hier, de hoertjes, de kroegbaas, ja eigenlijk iedereen en we vermaken ons best, alle drank is gratis, lekker eten en noem maar op, nee ik heb het best naar mijn zin.’

‘Maar tussen twee haakjes, wat doe jij daar in hemelsnaam met een bezem in je handen?’ ‘Nou, ja,...eh, kijk…’ begon z’n oudste broer verlegen, ‘het is hier erg groot en de boel moet schoon gehouden worden. Iemand moet het toch doen.’ ‘Hoe bedoel je, doen die anderen dan helemaal niks?’ De oudste broer keek hem vragend aan: ‘Hoe bedoel je: die anderen, welke anderen?’ ‘Nou gewoon,.. de anderen.’ ‘Nou nee,.... er zijn geen anderen, ik ben hier helemaal alleen.’ En hij nam zijn bezem weer op en veegde rustig door alsof hij zijn hele leven niets anders had gedaan.


  • Nieuw

  • Reacties