Verboden af te blijven!

Donderdag 13 november, is het nieuwste boek van de internationaal bekende zorgvernieuwer prof.dr. Hans Becker onder de titel ,,Verboden af te blijven!”overhandigd aan oud-minister Pieter Winsemius, voorzitter van het Sociaal Platform Rotterdam. Hans Becker, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Humanitas Rotterdam gaat in het boek uitgebreid in op het doel en de functie van de herinneringsmusea .

Het is om het kort samen te vatten het gebruik maken van de geur van gisteren in de vorm van gebruiksvoorwerpen en andere attributen uit voorbije tijden, die zowel voor jong als oud een feest van herkenning zijn. Dat geldt niet alleen voor geboren Nederlanders. De praktijk bij Humanitas leert dat ook voor de eerste gastarbeiders en de eerste Surinamers en Antilianen bijvoorbeeld het zien van een ouderwetse kolenkachel of een Singer naaimachine een feest van herkenning is.

Het herinneringsmuseum dient niet alleen professionele en semi-professionele doelen, maar is ook uitstekend te gebruiken in het onderwijs van lagere school tot voortgezet onderwijs, op sociaal maatschappelijk gebied en in de ouderenzorg. Ook kan een rol worden gespeeld bij het opzetten en beheren van historische verzamelingen op lokaal niveau.
De ruim 350 afbeeldingen in het nieuwe boek moeten voor alle 40 plussers een feest van herkenning zijn. Op internet staat een kort filmpje over het boek met een korte rondleiding door een van de musea: www.eburon.nl/verboden _af _te _ blijven


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties