Agent 327 op iPad

Hendrik IJzerbroot, alias Agent 327, is een stripheld met ietwat ouderwetse opvattingen. Zijn schepper Martin Lodewijk, striptekenaar te Rotterdam, niet. En dus is stripheld Agent 327 nu te bewonderen via het nieuwste snufje van Apple, de iPad.


De Nederlandse James Bond, maar dan soms wat naïever, emotioneler en opstandiger, begon zijn leven op papier, in het legendarische tijdschrift Pep. En heeft nu dus zijn digitale stadium bereikt.


Agent 327 was en is de held van alle stripliefhebbers in Nederland.

Zijn avonturen Dossier Leeuwenkuil, Dossier Hotel New York en Dossier Stemkwadrater behoren tot het beste wat de Nederlandse strip heeft voortgebracht. Ook het verhaal De Golem van Antwerpen, oftewel Dossier nr 15, is nu op de iPad te ondergaan. Het zijn 88 pagina’s, mede geïnspireerd op de Bokito-affaire.


Ilse Weg :
:D Leuk om Maritn Lodewijk te zien.! Iets uit mijn jeugd! Samen met mijn buurmeisje zijn we heeel lang geleden op bezoek geweest bij hem!

zaterdag 19 feb 2011

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties