Lezing en films over ‘onbekend’ N-Korea

(Door Jim Postma)

ROTTERDAM – Over het land Noord-Korea en bevolking van zo’n 24 miljoen mensen is in ons land weinig bekend. Dit laatste stalinistische bolwerk op aarde is hermetisch voor de buitenwereld afgesloten.


Rotterdam-mer,radiojournalist en schrijver Henk Weltevreden(onder meer VPRO en radio Rijnmond)houdt om die reden een lezing met film en foto’s over het land in het NIVON-Centrum aan de Dirk Smitsstraat 76 (bij de Linker Rottekade) op zondag 17 april om 13.30 uur.

Eerder hield Weltevreden dergelijke lezingen voor de HOVO in de Erasmus Universiteit. Dit leidde vorig jaar tot een cultureel bezoek aan Noord-Korea met een groep van 20 Rotterdammers. Ook voor dit jaar, in augustus en september, wordt vanuit Rotterdam een reis gepland naar het land van ‘de Grote Leider’ Kim Il Sung die Noord-Korea het ‘arbeidersparadijs’ noemt.

De weinige Westerlingen die er geweest zijn spreken over ‘Alice in Wonderland’, onder het mom van ‘dat willen ze je laten geloven’. Met 1,2 miljoen manschappen onder de wapenen heeft de Grote Leider wel na Amerika en China het derde grootste leger ter wereld.


De lezing en film van aanstaande zondag kost 5 euro. Inschrijven, wegens beperkte capaciteit, via e-mail j.postma@vandaagenmorgen.nl

Volgende maand staat er in Rotterdam het Noord-Koreaanse filmfestival gepland, dat momenteel in Groningen draait.


Mishu Westerveld :
Ik kom wel. Lijkt me interessant. Tot zaterdag dan.
Groetjes Mishu

donderdag 14 apr 2011

Henk Weltevreden :
Heel goed Jim, we wachten af. Dank ! Juche groet...
Amice H

zaterdag 09 apr 2011

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties