‘Laatbloeiers exposeerden in Walenburg’

Ger van den Dungen en Tonny de Korte toonden werk

(Door Jim Postma)

ROTTERDAM - Ger van den Dungen (56) is zeker een ‘laatbloeier’ als het gaat om zijn kunstenaarschap.

Met schilderen en tekenen is hij al tientallen jaren bezig, maar voor het eerst laat hij nu zijn werken in het openbaar zien.


Afgelopen zaterdag 8 en zondag 9 september exposeerde hij twaalf acrylschilderijen in café Walenburg aan de Walenburgerweg. Daarna zijn de doeken te bewonderen in zijn Rotterdamse atelier.


Van den Dungen heeft vanaf zijn kindertijd altijd graag geschilderd en getekend. Hij is de jongste van een gezin met 13 kinderen. Geld om naar de Kunstacademie te gaan was er helaas voor hem thuis niet bij. Toch ontwikkelde hij zich door zelfstudie in vele musea tot een niet onverdienstelijk kunstenaar.


Vaak abstract

Hij werkt met veel kleur en vaak abstract. De schilderijen van Ger van den Dungen zijn behoorlijk groot, gemiddeld een meter lang en breed. Zijn prijzen liggen heel schappelijk tussen de 175 en 250 euro.

Voorheen maakte hij grafstenen, zocht naar munitie in de duinen van Hoek van Holland en werkte als tuinman in het St. Franciscusziekenhuis. Als hobby verzorgt hij paarden. Daarnaast geeft hij teken- en schilderlessen in zijn atelier aan mensen met een ‘burn-out’ en een verstandelijke handicap.

Tonny de Korte

Tijdens hetzelfde weekeinde liet een andere ‘laatbloeier’, Tonny de Korte, eveneens in café Walenburg haar kunsten zien met sieraden. Ook zij is daar al vele jaren mee bezig, met name kettingen en het is eveneens voor het eerst dat zij daarmee in het openbaar exposeerde.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties