Klaas Gubbels: ‘In de verte een zwaan’

(Door Jim Postma en Mishu Westerveld)

ROTTERDAM – In de Rotterdamse Provenierssingel is onlangs een metalen sculptuur onthuld van Klaas Gubbels (77), één van de meest bekende kunstenaarsin Rotterdam.Het drie meter hoge oranjekleurige beeld is getiteld: ‘In de verte een zwaan’.


Maar eigenlijk lijkt het object meer op een stel op elkaar gestapelde koffiepotten, zijn handelsmerk waar hij zowel binnen als buiten onze landsgrenzen beroemd mee is geworden.

Gerard Cox

De realisatie van het kunstwerk is tot stand gekomen in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst (CBK), de deelgemeente Noord en de bewonersvereniging Provenierssingel. Het was Gerard Cox, een oude bekende van Klaas Gubbels, die met oude sentimentele Rotterdamse liedjes als ‘Blonde Arie’, de sfeer er in bracht bij de tientallen uit de Rotterdamse kunstscène. Portefeuillehouder Ahmed Harika van de deelgemeente Noord wist te vertellen dat de jonge Gubbels opgroeide in het oude Noorden en daarom nog steeds een bijzondere band heeft met ‘zijn oude vertrouwde Provenierssingel’.

Gubbels werd op 19 januari 1934 in Rotterdam geboren. Daar volgde hij ook zijn opleidingen. Eerst van 1949 tot 1951 aan de Technische School, gespecialiseerd in reclame-schilderen. Een jaar later deed hij een avondcursus aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam. En van 1952 tot 1958 studeerde hij aan de academie ‘Kunstoefening’ in Arnhem. Daar volgde hij avondlessen in beeldhouwkunde.


Raakvlakken

De kunstenaar, die momenteel weer in Arnhem woont, is het meest bekend met zijn stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen. Gubbels heeft veel raakvlakken met internationaal bekende kunstenaars als Man Ray, Amedeo Modigliani, Giorgio Morandi, George Segal en Marcel Duchamp. Hij lijkt zeker door hun werken te zijn geïnspireerd of beïnvloed.

Voor zijn vertrek naar Arnhem was Klaas Gubbels in de 70er jaren nog verbonden aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Dit deed hij samen met andere schilders en grafici als Hannes Postma en beeldhouwer Kees Franse. In het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem is eind 2004 tot aan begin 2005 een grote retrospectieve expositie over hem en zijn werken gehouden.

Op latere leeftijd zijn de kunstwerken van Gubbels steeds meer abstract geworden. In eerste instantie valt dit te bezien als eenkennig door het beperkte aantal visuele thema’s. Maar volgens kunstkenners is dit ook weer juist de kracht en de charme van zijn werken. Voor zijn kunstobjecten gebruikt Klaas Gubbels een veelvoud aan technieken en materialen, zoals fotografie, litho, houtsnede, wandschildering, collage, objet trouvé, metaal en glas.


Bij defotocompositievan onze fotograaf Mishu Westerveld is Klaas Gubbels onder meer te zien op de foto linksboven (v.l.n.r.):. Op de middelste foto van boven zijn de kleurrijke schoenen te zien die de kunstenaar droeg tijdens de onthulling van zijn beeld in de Provenierssingel.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties