Jana Beranová legt ‘stad in de watten’

Rotterdam-beelden van Willem van Hest


ROTTERDAM – Op vrijdag 29 april om 18.30 uur vindt er de presentatie plaats van de nieuwe gedichtenbundel van Jana Beranová in Letterencafé Tsjechov & Co in de Rotterdamse Delistraat 2 in de wijk Katendrecht.


De bundel genaamd ‘Stad in de watten’ is rijkelijk geïllustreerd met de mooiste Rotterdam-beelden van kunstschilder Willem van Hest.


Tijdens de presentatie zijn de dichter en de schilder als gast aanwezig op een literaire talkshow, genaamd Reading Heads. De regie is in handen van uitgeverij Douane. Aansluitend is er een borrel en kan de bundel worden gesigneerd.


Uit ‘Stad in de watten’ het volgende gedicht van Beranová:

‘De rivier stroomt naar zee,

fluistert dag en nacht

in alle talen van onze stad.’


Al jaren is Jana Beranová een van de dragende literaire figuren uit het Rotterdamse literaire wereldje. Onlangs is zij daarvoor onderscheiden met de Erasmusspeld. Van 2009 tot begin 2011 was zij de stadsdichter van Rotterdam. Volgens de uitgever van Douane ‘heeft zij met veel enthousiasme en plezier zich van haar taak gekweten. Het is met het gevoel van een gelukkig mens dat zij nu haar 17 stadsgedichten, verlucht met zes beelden van Willem van Hest, aan haar stadsgenoten kan presenteren,’ aldus Douane.


Het boekje ‘Stad in de watten’, ISBN 978-90-72247-42-1, telt 48 pagina’s en kost 7,50 euro.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties