Booister eert folksinger Townes prachtig

(Door Dirk Mellema)

Jan Booister bewondert Townes van Zandt. Bovendien is voormalig Vrije Volk journalist Booister muzikaal en een geboren taalgoochelaar.


Hij maakte al eerder een CD in eigen beheer en nu is er zijn tweede. Makkelijk maakte hij het zichzelf niet.Hij vertaalde de teksten naar eigen inzicht, maar in de geest van Townes.


Voordat we verder gaan, moeten we eerst wat meer weten van Townes: een Amerikaanse (Texas) blanke folksinger met een fiks portie blues. Hij schreef zijn eigen songs, had een moeilijke jeugd en had natuurlijk de bijbehorende problemen met drugs inclusief alcohol. Hij bracht zo’n 18 LP’s/CD’s uit en overleed op de eerste dag van 1997. Een echte cultheld, nooit een hit, maar met een trouwe schare volgers. Een knappe man, zo te zien op You Tube.


Verschil

Rotterdammer Booister behoort tot de volgers, maar toch is er een verschil. Booister vertaalde de teksten niet, maar interpreteerde ze. Hij vertaalde ze naar eigen omgeving.

En dat levert leuke muziek op, die meer verdient dan de vergetelheid. Booister heeft een prettige beetje doorleefde stem.

Townes had de reputatie dat het glas half leeg was. Booister gaat daarin mee. Dat blijkt al uit de eerste seconden van de CD. “De regen doet zeer, somberheid daalt weer neer”, zingt Booister. Toch is er een verschil met Townes. Booister zingt vlekkeloos prachtige luisterliedjes, Townes ongepolijst. Het is maar waar je van houdt.


Vlekkeloos

Booister interpreteerde de tekst vlekkeloos, nergens is er een hapering waarbij je denkt: nu kun je horen dat het om vertaalde woorden gaat. Integendeel, wie weet dat het hier om al eerder in het Engels geschreven tekst gaat, krijgt bewondering. Booister heeft terecht de vrijheid genomen de zinnen naar zijn omgeving te vertalen.

De liederen gaan vooral over op pad gaan naar de vrijheid, het onbekende tegemoet, met natuurlijk het achterlaten van je liefje, met als troost: ,,Sluit je ogen, straks ben ik weer bij je.’’

Het rusteloze in de geest van de Amerkaanse schrijver Jack Kerouac in zijn boek ‘On the Road’, was Townes niet vreemd.

Jan Booister maakte een prachtige tweede CD, die groeit naarmate je er vaker naar luistert. Townes draait zich zeker niet in zijn graf om.

Voor bestellen van de CD zie de site:www.janbooister.nlDe foto bij de inleiding is van Pia van Noort.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Aforismen 4 (en slot): Desiderius Erasmus (circa 1466-1536)


(Door Kees Versteeg)

Frans Timmermans en Mark Rutte zijn de winnaars van de Europese verkiezingen. Je zou hun triomf een lichte comeback van de ‘floor managers’ kunnen noemen. Floor managers zijn bestuurders die macht hebben in de vorm van bevoegdheden en budgetten, en die in een gezond politiek systeem in hoofdlijnen aangestuurd worden door ‘cloud managers’, schrijvers en filosofen, die verantwoording dragen voor het uitdenken van De Ideeën – het geestelijk geraamte van een samenleving. Een volwaardig systeem kent denkers en doeners. Denkers en doeners horen bij elkaar als scheten en bruine bonen.

Maar ons politiek systeem is niet gezond. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1989 en de verschijning van het essay ‘Het einde van de geschiedenis’ van Francis Fukuyama, stuiten de denkers op de hoon van de uitvoerende macht. Ze zouden niet meer nodig zijn. Een Amerikaans type burgerlijk liberalisme zou de wereldgeschiedenis hebben gewonnen. ‘Wie een visie heeft, moet op zoek naar een oogarts’, smaalde Mark Rutte herhaaldelijk. Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel.

Ook Thierry Baudet, een beginnende cloud manager, beginnend want nog zonder serieuze oplossingen maar wel met begrip van de diepe crisis waarin Europa zich bevindt, leed een nederlaag, zij het een lichte. Terecht. We moeten de Europese Unie hervormen, niet verwerpen.

We zijn nog steeds in het voorspel. De roep om cloud managers zal steeds luider gaan klinken. Want dit Europa lijkt nog het meest op de Herald of Free Enterprise, de veerboot die wegvoer van de kade met de boegdeuren nog wijd open. De Britse premier Theresa May, die vandaag haar aftreden bekend maakte, kan erover meepraten. Ook de Tories lijken een zinkend schip, net als Labour trouwens.

Een andere cloud manager die ooit werd afgetroefd door de gevestigde macht, was Erasmus. De katholieke kerk – Het Kartel van de Middeleeuwen – stond hem in de weg. Maar hij deed een lovenswaardige poging om de kerk humaner te maken, en dat in schitterende taal.

De Heilige Geest is neergedaald in de gedaante van een duif, niet als een adelaar of havik.

Niets is goedkoper dan om zich van de ernstigste levensvragen met een dooddoener af te maken.

Men moet het huwelijk eerbiedigen, zolang het nog maar een vagevuur is, maar het ontbinden als het een hel wordt.

Wat een plompe geest! Ik vermoed dat het een Hollander was.

  • Nieuw

  • Reacties