Booister eert folksinger Townes prachtig

(Door Dirk Mellema)

Jan Booister bewondert Townes van Zandt. Bovendien is voormalig Vrije Volk journalist Booister muzikaal en een geboren taalgoochelaar.


Hij maakte al eerder een CD in eigen beheer en nu is er zijn tweede. Makkelijk maakte hij het zichzelf niet.Hij vertaalde de teksten naar eigen inzicht, maar in de geest van Townes.


Voordat we verder gaan, moeten we eerst wat meer weten van Townes: een Amerikaanse (Texas) blanke folksinger met een fiks portie blues. Hij schreef zijn eigen songs, had een moeilijke jeugd en had natuurlijk de bijbehorende problemen met drugs inclusief alcohol. Hij bracht zo’n 18 LP’s/CD’s uit en overleed op de eerste dag van 1997. Een echte cultheld, nooit een hit, maar met een trouwe schare volgers. Een knappe man, zo te zien op You Tube.


Verschil

Rotterdammer Booister behoort tot de volgers, maar toch is er een verschil. Booister vertaalde de teksten niet, maar interpreteerde ze. Hij vertaalde ze naar eigen omgeving.

En dat levert leuke muziek op, die meer verdient dan de vergetelheid. Booister heeft een prettige beetje doorleefde stem.

Townes had de reputatie dat het glas half leeg was. Booister gaat daarin mee. Dat blijkt al uit de eerste seconden van de CD. “De regen doet zeer, somberheid daalt weer neer”, zingt Booister. Toch is er een verschil met Townes. Booister zingt vlekkeloos prachtige luisterliedjes, Townes ongepolijst. Het is maar waar je van houdt.


Vlekkeloos

Booister interpreteerde de tekst vlekkeloos, nergens is er een hapering waarbij je denkt: nu kun je horen dat het om vertaalde woorden gaat. Integendeel, wie weet dat het hier om al eerder in het Engels geschreven tekst gaat, krijgt bewondering. Booister heeft terecht de vrijheid genomen de zinnen naar zijn omgeving te vertalen.

De liederen gaan vooral over op pad gaan naar de vrijheid, het onbekende tegemoet, met natuurlijk het achterlaten van je liefje, met als troost: ,,Sluit je ogen, straks ben ik weer bij je.’’

Het rusteloze in de geest van de Amerkaanse schrijver Jack Kerouac in zijn boek ‘On the Road’, was Townes niet vreemd.

Jan Booister maakte een prachtige tweede CD, die groeit naarmate je er vaker naar luistert. Townes draait zich zeker niet in zijn graf om.

Voor bestellen van de CD zie de site:www.janbooister.nlDe foto bij de inleiding is van Pia van Noort.


Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties