Kunstwerk Wigbold aanwinst Rotterdam

3578-kunstwerk-wigbold-aanwinst-rotterdam

Aan de voet van gebouw de Red Apple pronkt vanaf afgelopen zaterdag een prachtig kunstobject: de Filosofenbank. De bank is ontworpen door kunstenares, schrijfster en illustratrice Saskia Wigbold.


Na enige korte presentaties in het theater van de Bibliotheek Rotterdam door o.a. Wiep van Bunge (decaan filosofie Erasmus Universiteit) en Adrie van der Laan (conservator Erasmus collectie), toog het publiek richting Scheepmakershaven. Daar onthulden minister Ivo Opstelten (hij verving burgemeester Aboutaleb) samen met vice voorzittter Astrid Kooijmans van de deelraaad Rotterdam Centrum het fraaie object van vijf boeken met kleurrijke boekomslagen in de vorm van een bank.


De plek waar de bank staat is niet toevallig gekozen. In de zeventiende eeuw stond op dezelfde plaats het roemruchte café De Lantaarn, ontmoetingsplaats van denkers uit de Verlichting als Pierre Bayle, Bernard Mandeville en John Locke. De geest van Erasmus zal er ongetwijfeld hebben rondgewaard.

Kunstenares Saskia Wigbold liet zich door dit gegeven inspireren en ontwierp de Filosofenbank. Een eerbetoon aan voornoemde denkers waaronder Erasmus,Rotterdams grootste en bekendste denker. Allen zijn in de bank weergegeven! Op de omslagen is de connectie zichtbaar van de filosofen met de stad Rotterdam en hun gedachtengoed. De primaire kleuren doen denken aan schilders zoals Mondriaan. ,,Filosofie is tijdloos en dus past dit kleurgebruik daar goed bij,'' volgens Saskia Wigbold.

De Filosofenbank is een aanwinst voor de stad Rotterdam.

Tekst en foto's: Rinus Vuik

Bij de foto's: (1) Kunstenares Saskia Wigbold heet iedereen welkom. (2) Demissionair Minister Opstelten vervangt burgemeester Aboutaleb en (3) onthult het kunstwerk. (4) Astrid Kooijmans en Saskia Wigbold proberen de bank uit. (5) De gasten praten nog wat na. (6) Enkele genodigden willen de 'zit' van de bank ook even proberen.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties