Openingsavond Woordnacht: vrijdag 25 oktober in debatcentrum Arminius

8360-openingsavond-woordnacht-vrijdag-25-oktober-in-debatcentrum-arminius

(van de redactie)

Nelleke Noordervliet (foto), Dean Bowen, Micha Hamel, Kristien Hemmerechts, Manon Uphoff en Paul van der Gaag openen Woordnacht 2019 op vrijdag 25 oktober in Arminius, tijdens een avond die geheel staat in het teken van literatuur en stilte in verschillende dimensies.


Links Nelleke Noordervliet (foto Annaleen Louwes), rechts Anna Blaman

Nieuwe Blamanlezing en premières op 25 oktober
Nelleke Noordervliet spreekt na Kristien Hemmerechts (2016) en Adriaan van Dis (2018) de derde Anna Blamanlezing uit. Over stilte in een tijd van oorverdovende versnelling en polarisatie.

Rotterdams Stadsdichter Dean Bowen (foto: Rianne Zijderveld) werd voor zijn bundel Bokman genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs 2019 voor het beste debuut. Tijdens Woordnacht vertolkt hij een nieuw poëtisch tweeluik dat ruimte baant voor stilte.

Micha Hamel schreef Raak me aan, een tekst- en geluidscompositie voor een vrouwenstem en violist in opdracht van Woordnacht die tijdens de openingsavond in première gaat. Performers zijn Sofie Habets (stem) en Hadewych Hofland (viool).

Slotprogramma op 25 oktober: De stilte en de drift
Het recht om te verzwijgen, het verbreken van stilte en het doorbreken van taboes. Kristien Hemmerechts, Nelleke Noordervliet en Manon Uphoff spreken o.l.v. Paul van der Gaag over thema’s die te persoonlijk of te beladen zijn of waren om op papier te zetten: als slotakkoord van een niet te missen openingsavond.

Kristien Hemmerechts (foto: Diana Putters) en Manon Uphoff

Naast onderdelen rondom Stilte reserveert Woordnacht 2019 ruimte voor vrije voorstellingen en producties. Kijk op www.woordnacht.nl voor extra informatie en nieuwe programma's in de komende weken.

Update: Het lachen was genoeg: Vrouwkje Tuinman in galerie Cokkie Snoei op 26 oktober

In haar nieuwe, recent verschenen bundel Lijfrente doet Vrouwkje Tuinman onverbloemd verslag van de dood van haar levenspartner, F. Starik, en beschrijft ze het verlies en de leemte na zijn overlijden. Met haar rouw kwam ook de roem. Christiaan van Schermbeek spreekt in Het lachen was genoeg in Galerie Cokkie Snoei met Vrouwkje Tuinman over de dubbele betekenis van Lijfrente: als oogst van rouwverwerking die bij een breed publiek is aangeslagen. Vrouwkje Tuinman signeert na afloop van het programma.

Dichter Peggy Verzett ontvangt eerste Jana Beranováprijs

De Jana Beranováprijs 2019 wordt op zaterdag 26 oktober om 14.00 uur uitgereikt in Boekhandel Donner aan dichter Peggy Verzett, Zie bericht elders op deze site.

Tickets online verkrijgbaar - klik hier (Tickets Woordnacht)
* Early Word Tickets €15,- (UITVERKOCHT)
* Passe-partout €25,- (toegang beide dagen)
* Dagtickets vrijdag €15,-
* Dagtickets zaterdag €17.50,-

Woordnacht vindt plaats op de volgende locaties: Arminius, TENT, Galerie Cokkie Snoei, Goethe-Institut en Tsjechisch Centrum, Boekhandel Donner, Theater Rotterdam, Maaspodium en De Schouw.

Zie ook:
http://www.facebook.com/woordnacht
Facebook (http://www.facebook.com/woordnacht)
http://www.twitter.com/woordnacht
Twitter (http://www.twitter.com/woordnacht)
http://instagram.com/woordnachtfestival
Instagram (http://instagram.com/woordnachtfestival)
http://www.woordnacht.nl
Website (http://www.woordnacht.nl)

Kopfoto: Nelleke Noordervliet (wikimedia.org)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Ziel

“Op het einde van zijn leven, kon mijn vader niet meer communiceren, maar hij kende wel hele stukken poëzie uit het hoofd die hij opzegde terwijl we ze hem voorlazen. Je zag hem dan even weer oplichten. Anderen hebben dat met muziek of schilderkunst. Ik heb het talloze keren zien gebeuren en iedere keer was het diep ontroerend.”

Nicci Gerrard in een interview met Marnix Verplancke.

https://bazarow.com/

(van de redactie)


  • Nieuw

  • Reacties