'Instinct' openingsfilm NFF, fraai regiedebuut Halina Reijn

8324-instinct-openingsfilm-nff-fraai-regiedebuut-halina-reijn


(door Ronald Glasbergen)

Op 28 september opende de film 'Instinct' regiedebuut van actrice Halina Reijn, het Nederlands FilmFestival. Veel is goed aan de film die voor het grootste deel in een TBS kliniek speelt. Dat goede wordt gedragen door enerzijds de regie en het acteerwerk van de hoofdrollen van Carice van Houten, Marwan Kenzari en Pieter Embrechts en anderzijds door de visuele kwaliteit van de film met de camera van Jasper Wolf en de artdirection van Lieke Scholman.


Er wordt nadrukkelijk voor gewaarschuwd, zodra het ontdekt wordt worden onmiddellijk maatregelen genomen, toch wordt gemiddeld een half dozijn keer per jaar een 'verboden' relatie ontdekt die ontstaan is tussen een TBS-er en een verzorger, therapeut of bewaker in een TBS-kliniek. Actrice bij Toneelgroep Amsterdam en in meer dan twintig speelfilms Halina Reijn wilde met dat gegeven van verboden liefde een film maken. Ze vond een producent en schreef samen met Esther Gerritsen het verhaal over psychologe Nicoline, die met een berg ervaring komt te werken als begeleider in de plaats van handeling, een TBS kliniek. Nicoline wordt door Carice van Houten gespeeld als kwetsbaar in haar privéleven, competent en zelfverzekerd in haar werk. Zij moet daar ene Idriss - door Marwan Kenzari neergezet als een knappe, ondoorzichtig sluwe, vechtsporter- beoordelen over zijn mogelijke voorwaardelijke vrijlating. Idriss is voor meerdere, soms uiterst gewelddadige, verkrachtingen veroordeeld tot TBS. Volgens haar collega's in het begeleidingsteam gaat het goed met Idriss. Hij toont inzicht in zijn eigen handelen, heeft gevoel voor humor. Nicoline echter heeft vanaf seconde 1 een soort instinctief wantrouwen tegenover Idriss. Ze ziet hem als manipulatief. Ze wil niet dat hij op vrije voeten komt. Ze weet dat Idriss de verkrachtingen pleegde na eerst de vrouwen in kwestie weken lang geweldloos het hof gemaakt te hebben. Ondanks dat wantrouwen ontstaat er een relatie van wederzijdse aantrekking-afstoting.

Instinct (Fotograaf: Janey van Ierland)

Het point-of-view van de film is Nicoline . Van haar wordt over haar privéleven getoond dat ze een zeer innige relatie met haar van liefde en begrip overlopende moeder heeft en hoe ze een relatie krijgt met de sporttherapeut van de inrichting Alex (Pieter Embrechts). Het is allemaal, effectief -soms heel mooi- en dicht op de huid gefotografeerd, in grote lijn goed geacteerd zeker door beide hoofdrolspelers. Het plot is duidelijk genoeg, de motivatie is dat niet. Onzekerheid als keuze, zeg maar als instinct. De beweegredenen van het karakter van Nicoline zijn ambivalent gehouden. Daar is wat voor te zeggen of het dramaturgisch werkt is een andere vraag. Aan het begin van de film waar ze sollicitatie afrond zegt ze geen vast contract te willen hebben omdat ze over niet al te lange tijd vrij wil zijn om te ontsnappen. Aan haar bezitterige moeder?

In het persdossier bij de film citeert Halina Reijn, Alex van Warmerdam. Hij ''heeft eens tegen me gezegd dat een film op een gegeven moment terug begint te praten. En dan is ie klaar. En dan kan je wel willen dat het iets anders is, maar dat is dan wat er ontstaat.”

Die gedachte lijkt het echte 'instinct' achter de film.

'Instinct' van Halina Reijn met Carice van Houten en Marwan Kenzari draait vanaf 3 oktober in de bioscoop

Instinct (Fotograaf: Kris Dewitte)

Halina Reijn (Foto: Wikimedia Commons)

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties