Talkshow over Anna Blaman tribunaal

8309-talkshow-over-anna-blaman-tribunaal


(van de redactie)

In 1949 werd schrijfster Anna Blaman op een scandaleuze manier behandeld tijdens een tribunaal over haar werk en openlijke homoseksualiteit. Blamankenner Hans Sibarani leidt op zondag 29 september, de dag van de Rotterdam Pride, een talkshow over dit tribunaal.


Anna Blaman was een pseudoniem voor de Rotterdamse schrijfster Johanna Petronella Vrugt. Ze schreef haar eerste roman, ‘Vrouw en vriend’, in 1941 maar werd pas na de oorlog bekend. In 1948 werd haar boek ‘Eenzaam avontuur’ gepubliceerd, dat was gebaseerd op haar persoonlijke ervaringen. Ze kwam openlijk uit voor haar lesbische aard. Het boek werd met wisselende reacties ontvangen. Simon Vestdijk noemde het een meesterwerk, maar in religieuze kringen ontstond grote deining over de erotische passages in het boek.

In 1949 wilde een Rotterdamse boekhandelaar bij wijze van verkoopstunt een tribunaal over het boek organiseren. Daar bleken vooral de tegenstanders aan het woord te komen en werd Anna Blaman aangeklaagd op grond van literaire gebreken. Het tribunaal mondde uit in een literair schandaal, waarbij de reputatie van Blaman werd beschadigd.

De Nederlands-Surinaamse schrijver Albert Helman trad op als aanklager tijdens het proces – volgens het NRC uit die tijd op een hoogst onfatsoenlijke manier. (Foto rechts)

De in 1960 overleden schrijfster werd later gerehabiliteerd en het jaar 2010, vijftig jaar na haar overlijden, werd uitgeroepen tot ‘Anna Blaman jaar’. Bij de Heemraadssingel, dicht bij haar voormalige woonadres, werd een kunstwerk onthuld: een door kunstenares Maria Roosen ontworpen motorfiets omdat Blaman in de jaren veertig al motor reed, in die tijd geen gebruikelijke hobby voor vrouwen.

Hans Sibarani leidt op zondag 29 september, de dag van de Rotterdam Pride, een talkshow bij DIG IT UP waarbij wordt terug gekeken op de betekenis van het tribunaal en Anna Blaman. Ook tekenaar Gemma Plum en singer-songwriter Plattèl zijn aanwezig. Het programma over het tribunaal start om 15.00 uur aan de Schiedamsedijk 62-A.

Op de dag van de Rotterdam Pride eindigt een fietstocht langs locaties van de door DIG IT UP gemaakte Rotterdamse Roze Kaart bij de galerie. Zie voor meer informatie hierover rotterdam-pride.com. Het is tevens de laatste dag waarop de door DIG IT UP samengestelde expositie ‘Out in Rotterdam’ is te bezoeken.

Portret van Anna Blaman in de De Vliegerstraat, recht tegenover haar oude woonhuis

Meer over het tribunaal over Anna Blaman is te lezen via deze link: https://www.dbnl.org/tekst/_pas002199801_01/_pas002199801_01_0096.php

Info over de talkshow:
DIG IT UP - Rotterdamse Stadscultuur
galerie en erfgoedlab
Schiedamsedijk 62a - 3011 EH Rotterdam
woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur
www.digitup.nl
contact@digitup.nl

Kopfoto: Anna Blaman in 1955 – wikipedia.org
Foto Helman – wikipedia.org
Foto motorfiets - wikifrits - Eigen werk, CC0, wikipedia.org
Portret Blaman De Vliegerstraat – digitup.nl

Jan Jaap Vogel :
@Mark,

Het is geen vooringenomenheid.
Als religies (welke dan ook) ervoor zorgen dat er ongelijkheid ontstaat, dan vind ik dat slecht.
Deze tekst was een typisch voorbeeld van zo'n ongelijlkheid en volgends de tekst was deat religieus georienteerd.

Als een religie troost en geborgenheid geeft, dan is dat wat mij betreft mooi en goed. Als een religie zich op zo'n manier met de maatschapij gaat bemoeien, dat gaat me dat te ver.

Ook politieke systemen die ongelijkheid veroorzaken (en het communisme was zo'n systeem), keur ik daarom af.

woensdag 02 okt 2019

Jan Jaap Vogel :
Oscar Wilde heeft twee jaar gevangenis met dwangarbeid gekregen voor "Sodomy".
Hij is dus veroordeeld en terecht later gerehabiliteerd. ER is zelfs een gedenksteen voor hem in Westminster Abbey.

woensdag 02 okt 2019

Jeroen Waardenburg :
In Engeland zijn de schrijver Oscar Wilde en wetenschapper Alain Turing ook postuum gerehabiliteerd voor dat wat hen is aangedaan omdat ze homofiel waren.CITAAT.

Oscar Wilde is niet in de gevangenis gekomen omdat hij homo was maar door valse beschuldigingen tegen hem door toedoen van zijn vriend die van adel was.In de gevangenis wist men dat ook en hij werd goed behandeld,en zeer zeker voor die tijd.

Oscar Wilde heeft prachtige dingen geschreven maar is in Parijs straatarm gestorven en ligt daar ook begraven.

maandag 30 sep 2019

Mark Sakloo :
Gelukkig is de invloed van religies in de maatschappij minder geworden en het moet nog minder worden.aldus Jan Jaap Vogel.

Jan Jaap zal zelf van alles los zijn maar als men de statistieken bekijkt mondiaal groeit de religie en gelukkig maar het geeft verbinding.

Dat mensen vroeger niet voor hun geaardheid uit konden komen was de tijdgeest,en nergens ter wereld ook in toen 70 jaar sovjet dictatuur.

Op houden met je vooringenomenheid Jan Jaap Vogel, een beetje dom he.

maandag 30 sep 2019

Jan Jaap Vogel :
Gelukkig is de invloed van religies in de maatschappij minder geworden en het moet nog minder worden.
Dit soort processen zijn vanzelfsprekend schandelijk en zullen in de huidige tijd niet meer voorkomen. Er zijn echter nog partijen in de tweede kamer die terug willen naar meer invloed van religies in de maatschappij. Laten we allemaal waken voor deze waanzin.
In Engeland zijn de schrijver Oscar Wilde en wetenschapper Alain Turing ook postuum gerehabiliteerd voor dat wat hen is aangedaan omdat ze homofiel waren.

Of het werk van Blaman je al dan niet aanstaat, is een compleet andere discussie.

zondag 29 sep 2019

Jeroen Waardenburg :
NIET ZO AARDIG) Gedicht: C.B. Vaandrager • I remember Anna
Geplaatst op 13 juli 2019 17:00 door Raymond Noë
Op 13 juli 1960 overleed Anna Blaman (Johanna Petronella Vrugt).CITAAT.

Maar C.B.Vaandrager zei wel de waarheid in dat gedicht,tja en daar kunnen de meeste mensen niet tegen dan beginnen ze te steigeren.

zaterdag 28 sep 2019

Kees Versteeg :
De redactie van RV&M ontving de volgende tip van lezeres Gerda Ten Pierik.

Rien Vroegindeweij schreef in 2005 in de NRC een interessant stuk over Vaandrager, waarin onderstaand gedicht ter sprake komt. Citaat: 'Het gedicht, dat in 1964 in Gard Sivik werd gepubliceerd, is Blaman nooit onder ogen gekomen. Maar haar zus Corrie Lührs was het in het verkeerde keelgat geschoten. Zij zat in de jury van de Anna Blamanprijs en bezwoer dat zolang zij leefde die prijs niet aan C. B. Vaandrager zou worden uitgereikt.'
Zie https://www.nrc.nl/nieuws/2005/12/01/steeds-dichter-bij-de-exit-11050668-a595684

zaterdag 28 sep 2019

wim de boek :
NIET ZO AARDIG) Gedicht: C.B. Vaandrager • I remember Anna
Geplaatst op 13 juli 2019 17:00 door Raymond Noë
Op 13 juli 1960 overleed Anna Blaman (Johanna Petronella Vrugt).

I remember Anna

De de Vliegerstraat is een straat
waar ik zelden of nooit iets te zoeken heb.
Ik rij er langs, dat is alles.
Ik rij er regelmatig langs, dat is een feit,
en altijd moet ik even denken
aan Johanna F. Vrugt
en het benedenhuis op nr. 50a

Ik ben er 1,
hooguit 2 keer geweest.
Het stierf er van de katten.
Ze lag altijd in bed
of op een divan onder de dekens
Ze was altijd ontzettend hartelijk.
Ik vond haar ontzettend lelijk en ontzettend aardig.
Maar laten we eerlijk zijn:
schrijven kon ze niet.


Cornelis Bastiaan Vaandrager (1935-1992)
Made in Rotterdam, Gard Sivik 32

vrijdag 27 sep 2019

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

vrijdag 27 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties