13e Kunstroute Kralingen-Crooswijk & Expositie fotograaf Ben Wind

8308-13e-kunstroute-kralingen-crooswijk-expositie-fotograaf-ben-wind

(van de redactie)

De dertiende Kunstroute Kralingen-Crooswijk kent meer variatie dan ooit. Er zijn nieuwe en verrassende locaties met poëzie, optredens, workshops en vooral heel veel kunst. Ook de inwendige mens wordt daarbij niet vergeten: er is een culinaire route waar naast kunst ook van een lekker hapje kan worden genoten.


Gelukkig hebben veel mensen een goed gevoel bij kunst. De dertiende kunstroute heeft dan ook veel medewerking gekregen van nieuwe en verrassende locaties voor het programma. Zo vindt de opening plaats in The Student Hotel, een plek waar jong en oud elkaar op donderdag 3 oktober gaan ontmoeten. De openingsspreker houden we nog even geheim, maar het is een zeer goede bekende uit de Rotterdamse kunstwereld die bovendien zelf in Kralingen-Crooswijk woont.

In het weekend van vrijdag 4 tot en met zondag 6 oktober gaat de kunstroute vervolgens helemaal los. Er zijn exposities en manifestaties in onder meer het Heinekengebouw in Crooswijk, de plasmolens en de karottenfabriek aan de Kralingse Plas en bij locaties als de Boezemstraat 187 (waar het kunstenaarscollectief Karmijn exposeert), Zo Gezegd in de Hoflaan en de tuin van het Hofje van Gerrit de Koker. In samenwerking met Kunstuitleen Rotterdam worden workshops gegeven bij verschillende zorgcentra en in de Arentschool, waar leerlingen hun kunstwerkjes bovendien kunnen laten zien in de Botanische Tuin Kralingen. Maar ook verschillende kunstenaars organiseren workshops, dus zelf meedoen is op meerdere locaties mogelijk. Bekende kunstroute-locaties als Pro Rege en Nivon Rotterdam zijn weer bolwerken van kunst en culturele activiteiten en in De Esch vindt op zondag 6 oktober het evenement ‘Veertig jaar HAL 4’ plaats, met een middag vol herinneringen aan wat er in veertig jaar allemaal in dat theater gebeurde.

Ten slotte wordt de inwendige mens niet vergeten: er zijn deze kunstroute meer locaties dan ooit waar niet alleen kunst is te bewonderen, maar waar ook van een speciaal kunstroute-hapje of aanbieding is te genieten. Je kunt voor deze culinaire route onder meer terecht bij Locanta, De Bakkerswinkel en de plasmolens, waar een lekker kruidig vers hapje wordt gemaakt.

De dertiende Kunstroute Kralingen-Crooswijk eindigt op vrijdag 11 oktober met een kunstveiling bij Fleurs Depot, een markant bedrijf in de IJsclubstraat waar na de veiling met een drankje feestelijk wordt afgesloten.

Zie voor het gehele programma

www.kunstroutekralingencrooswijk.nl en

https://www.facebook.com/kunstroutekc/

EXTRA: Havenwethouder Van Gils opent expositie Ben Wind

Pers- en havenfotograaf Ben Wind (1953-2010) was een grootheid als het ging om foto’s over de Rotterdamse haven. Dat is ook de reden waarom havenwethouder Arjan van Gils de expositie over hem op vrijdagavond 4 oktober opent. De tentoonstelling duurt tot zondag 6 oktober.

Wind overleed in het harnas, terwijl hij in juni 2010 in een helikopter de ‘Tour du Port’ volgde, een wielertourtocht ter ere van de tourstart die dat jaar vanuit Rotterdam plaatsvond. Zijn havenfoto’s zijn te zien tijdens een expositie van de Kunstroute Kralingen-Crooswijk in het voormalige Heinekenkantoor aan de Crooswijksesingel.

Ben Wind werkte in de jaren ’80 als fotograaf voor onder meer voor het Algemeen Dagblad. In de jaren negentig werkte hij veelal voor bedrijven als Nedlloyd en het Gemeentelijk Havenbedrijf, waarvoor hij de Rotterdamse haven vastlegde.

Hij zocht daarbij zijn perspectief vanuit boten in de haven, maar ook vanuit avontuurlijke plekken zoals havenkranen en vliegtuigen. Dat laatste werd hem fataal, toen een helikopter op zondag 27 juni crashte op de Maasvlakte. Wind zat aan boord, samen met onder meer collega’s Rob Cloosterman en Ed Oudenaarden. Alleen Oudenaarden overleefde de crash en heeft er invaliditeit aan overgehouden).

In 2011 nam Ellen Wind, de weduwe van Ben en steun en toeverlaat, het initiatief om zowel het fotoboek ‘Een echte Ben Wind’ samen te stellen als een galerie te openen waar het werk van haar overleden partner en vele andere kunstuitingen zijn te zien.

Tijdens de Kunstroute Kralingen-Crooswijk is een door Ellen Wind, fotograaf Einar Been en Marcel Koeleman gekozen selectie te zien van het werk van Ben Wind.

Foto Heinekengebouw: Door Avalphen - Eigen werk, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=16436311

Foto Fleurs Depot ia van www.kunstroutekralingencrooswijk.nl

Foto Ben Wind is afkomstig uit het oorspronkelijke overlijdensbericht op RV&M:

http://www.vandaagenmorgen.nl/nieuws/algemeen/ben-wind-1953-2010-haven-fotograaf-in-hart-en-nieren.html

Foto Galerie Wind ((Noordereiland) is van www.galeriewind.nl

Jana Beranová :
Ben Wind was in de jaren tachtig de vaste fotograaf van Jim Postma bij Het Vrije Volk. Vooral op het gebied van 'de onderwereld' en 'veiligheid' gingen ze wekelijks samen op pad. Twee bevlogen mannen, ieder op zijn eigen manier.

vrijdag 27 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties