Nieuw stuk Hotel Modern en oeuvreprijs

8287-nieuw-stuk-hotel-modern-en-oeuvreprijs


(van onze redactie)

Al twee decennia weet het Rotterdamse gezelschap Hotel Modern met een knappe combinatie van video, enscenering, beeldende kunst en inhoud boeiend en verbluffend poppentheater neer te zetten. In december gaat van hen het nieuwe stuk 'Ons Wereldrijk' in première. Daarin gaat het over de oerwouden en rijstvelden, de tempels, vulkanen, dorpjes en moskeeën van koloniaal Nederland. De verhalen van die tocht komen -trademark van Hotel Modern- simultaan 'live' en geprojecteerd tot leven. Bovendien werd het gezelschap begin deze maand gelauwerd met de Wim Meilinkprijs.


De Wim Meilinkprijs is de oeuvreprijs voor Poppenspel. In het juryrapport van de NVP-UNIMA staat: “Herman Helle, Arlène Hoornweg en Pauline Kalker van Hotel Modern hebben in 20 jaar een oeuvre opgebouwd van memorabele miniatuurvoorstellingen die ingrijpende verhalen invoelbaar maken. Hotel Modern is beroemd geworden met een eigenwijs, luchtig en tegelijkertijd diepzinnig spel met spullen, filmbeeld en illusie. De spelers maken live animatiefilms op het toneel. Het publiek ziet de filmbeelden op een scherm, maar het ziet ook de makers, terwijl zij de scènes zorgvuldig opbouwen en camera’s door de decortjes bewegen.

Hotel Modern - Ons wereldrijk. (Frot: Hotel Modern)

grote thema's
Legendarisch zijn De Grote Oorlog en Kamp, waarin de gruwelen van de eerste en de tweede wereldoorlog worden verbeeld met een vingercamera in een miniwereld met poppetjes van ijzerdraad, stof en klei. Ook memorabel is de skyline van koelkasten uit Heden Stad of de mensheid verbeeld als garnalen in Garnalen Verhalen. Hotel Modern vertaalt de grote mensenwereld in het kleine alledaagse. Onze diepste angsten en verlangens worden teruggebracht naar de hanteerbaarheid van een houtje en een touwtje. En in die wereld mag de toeschouwer mee en de eigen fantasie en gevoelens de vrije loop laten. Hoe onwaarschijnlijk alledaags en groots is dat.”

Kamp (Foto: Leo van Velzen)

300 jaar Indische geschiedenis
Binnenkort krijgt het oeuvre waar het juryrapport over spreekt dus uitbreiding met het stuk 'Ons Wereldrijk'. Hotel Modern richt daarmee haar blik op de opkomst en ondergang van ‘Ons Indië’. Hotel Modern volgt het gewelddadige spoor van de ondernemende Nederlanders, die zich in 300 jaar het hele eilandenrijk toe-eigenen en zien hoe ze uiteindelijk na een bloedige guerrilla-oorlog het land weer moeten verlaten. Zo ver zijn we nog niet: het verhaal begint in 1597 als het eerste Nederlandse schip aankomt.

''Ons Wereldrijk" gaat van 13 december 2019 t/m 14 maart 2020 op tournee. Meer info op www.hotelmodern.nl

Ons wereldrijk (Foto Hotal Modern)

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender: RV&M
emailadres: contact@vandaagenmorgen.nl

woensdag 18 sep 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Stad en platteland

Het verhaal is van Annie Proulx. Het staat in 'Heart Stories'. Het gaat over Lime, een jongeman met rood haar en een soort innerlijk vuur dat erop lijkt 'of hij snel van binnen op aan het branden is'.

Een vuur dat sommige vrouwen aantrekkelijk vinden. Lime is met zijn vriendin Charlotte buiten de stad gaan wonen. Ze droomden dat ze daar een handeltje in Peruviaanse poncho's op konden zetten. Dat plan mislukt, maar dankzij het geld van de ouders van Charlotte overleven ze. Lime heeft in de heuvels een groep verlopen eenzelvige landbouwers gevonden die op woensdagavond fantastische zelf geschreven muziek maken. Hillbillymuziek, origineel en ontroerend goed gespeeld. De muzikanten zijn stug en weinig spraakzaam, maar ze staan hem toe dat hij meespeelt. Hij ontdekt dat de zangeres, een goed in het vet zittende, maar mooie jongedame, de schrijfster van de songs is. Haar vader speelt ook mee. De enige keer dat hij overdag langs komt, is zij alleen. Hij verleidt haar. Als haar huisgenoten waaronder haar vader, thuiskomen van het werk op het land en hen ontdekken, roept hij dat hij van haar houdt. Op dat moment ontdekt hij dat de man waarvan hij dacht dat het haar vader was, haar echtgenoot is. Hij rent voor zijn leven en keert er nooit meer terug.

  • Nieuw

  • Reacties