David Bowie's LAZARUS komt 3 weken naar Rotterdam

8237-david-bowie-s-lazarus-komt-3-weken-naar-rotterdam

(Van onze redactie)

Op zondag 1 september is toneelregisseur Ivo van Hove te zien in de laatste aflevering van VPRO Zomergasten. Het gesprek zal zeker ook over zijn laatste productie gaan.

Samen met de begin 2016 overleden superster David Bowie creëerde Van Hove de bijzondere voorstelling Lazarus, die vanaf 22 april 2020 drie weken lang in het Oude Luxor Theater te zien zal zijn. Geïnteresseerden moeten er snel bij zijn. De kaartverkoop is al gestart.


Hoewel Lazarus pas in oktober in première gaat, zijn de kaarten voor Bowie's laatste meesterwerk niet aan te slepen. De voorstelling zou in eerste instantie slechts drie maanden te zien zijn in het Amsterdamse DeLaMar Theater, maar nu al is de speelperiode verlengd naar een half jaar. Nog altijd is er sprake van een grote run op kaarten. Om deze reden is Albert Verlinde, producent en algemeen directeur van Stage Entertainment Nederland, in gesprek gegaan met het Luxor Theater in Rotterdam.

Met de legendarische concerten van David Bowie in de Kuip in het geheugen gegrift kan Rotterdam niet achterblijven als speelstad van Bowie's requiem, vond ook de producent. Het oude Luxor Theater is slechts één van de vier theaters waar Lazarus dit theaterseizoen te zien zal zijn. Vanaf 22 april 2020 is deze bijzondere voorstelling, voor een exclusieve periode van drie weken, in het oude Luxor Theater te zien. De kaartverkoop is nu gestart.

David Bowie's laatste meesterwerk
Lazarus is het laatste meesterwerk van popster, kunstenaar, stijlicoon en fenomeen David Bowie. In december 2015 beleefde de ongeneeslijk zieke Bowie de première van het stuk, een maand later overleed hij. Lazarus is zijn testament, zijn muzikale totaalkunstwerk. Het muziekblad Rolling Stone bejubelde Lazarus als "Wild, fantastical, eye-popping. A surrealistic tour de force."

Velen zijn het er over eens: Lazarus is must see theater. Een mysterieuze, aangrijpende emotionele rollercoaster. Anders dan alles wat je ooit zag. In Lazarus ontmoeten we Bowie's alter ego, Thomas Newton (Dragan Bakema, zie kopfoto), dat ons meeneemt door zijn leven, dromen en obsessies. Daarnaast zijn o.a. Noortje Herlaar, Pieter Embrechts en Holly Mae Brood op het toneel van het oude Luxor Theater te zien. Lazarus is een reis die wordt omlijst door songs als 'Absolute Beginners', 'Changes', 'Heroes' en 'This is not America'. Ook hoor je het nummer 'Lazarus', dat op Bowie's allerlaatste album Blackstar is uitgebracht.

Ivo van Hove
David Bowie creëerde het stuk samen met Ivo van Hove. Van Hove, regisseur en directeur van Internationaal Theater Amsterdam, maakte over heel de wereld gelauwerde voorstellingen met topacteurs als Jude Law en Bryan Cranston.

Lazarus wordt in Nederland geproduceerd door Stage Entertainment Nederland in samenwerking met Robert Fox en Jones/Tintoretto Entertainment en The New York Theatre Workshop.

Voorstelling: LAZARUS. David Bowie's laatste meesterwerk

Speeldata: 22 april t/m 10 mei 2020

Locatie: oude Luxor Theater

Tickets en info: www.luxortheater.nl

Foto Dragan Bakema: wikipedia.org

Foto Bowie: persbericht Stage Entertainment Nederland

van de uitgever :
WORD DONATEUR VAN RV&M. Maak een vaste bijdrage per maand (vanaf €2,-) of een eenmalige bijdrage naar keuze over naar NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

Afzender : RV&M
emailadres contact@vandaagenmorgen.nl

vrijdag 30 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties