Theater op straat en in haven bij de Kaap


(van onze redactie)

Op zaterdag 24 augustus 2019 kun je tijdens Straattheater Festival Rotterdam niet alleen op het Deliplein genieten van fantasievol theater-, dans- en circusvoorstellingen maar ook van verrassende acts op het water van de haven. Ze zijn te zien vanaf de brug over Rijnhaven die Katendrecht met de Wilhelminapier verbindt. Straat en haventheater dus, vooral ook voor een jong publiek, bij de Kaap.


aria op het water
Op het water in een enorme baljurk van paraplu’s zingt een sopraan beroemde aria’s van onder meer Mozart en Puccini. Gracieus voortbewogen door twee haaien betovert De Drijvende Diva het publiek met haar zuivere stem. Is het een droombeeld van een verdwaalde dame, of toch een sirene? 'De Drijvende Diva' roept associaties op met waternimfen en schipbreukverhalen: het spookbeeld van een dwalende dame op zee, verdronken in een vroegere tijd.

Op de foto: Straattheater Welkomthuis (Foto: Martijn van Hennik)

acrobaten
Even verderop het Deliplein zijn dan onder anderen, acrobaat Milan Seegers met zijn gedresseerde kunstkip, de spectaculaire ' Neo Fanfare 9X13' band met uitgekiende choreografie, indrukwekkend muzikaal talent en silent storytelling, een spannende circusworkshop voor jong en oud van Circus Rotjeknor en Panama Pictures van twee charismatische performers met hun mengvorm van capoeira, urban, acrobatiek en dans, te beleven.

rubberbootje
Op de haven is dan een speciale water-editie van de voorstelling Multiples van Directie & Co, een theater-collectief dat theatrale situaties uit het alledaagse haalt, te zien, zoals vier identieke mannen die allen in hetzelfde rubberbootje willen stappen om een dagje te gaan vissen.

kapsalon

nuf =fun
Terug naar het Deliplein zingen De Nuffe Tantes kleurrijke liedjes. Geholpen door vernuftige kostuums, poppen, decors en voice-overs van Karin Bloemen en Tony Neef, steken zij hun persoonlijke verhaal in een nuf jasje: Durf te kiezen voor wat je écht wil! Theatermaaksters Floor van der Poort en Irene Schouten weten als geen ander op humoristische wijze in de huid te kruipen van de tantes Roos en Greet! Weet je wat dat eigenlijk betekent, Nuf!? De tweelingzussen Roosje en Greetje hebben de Kapsalon en dat leidt van het een naar het ander tot de dames er Rotterdams genoeg van krijgen! “Eenuf is eenuf!”

trampoline
Verder een eigenzinnige trampoline show, een kleurrijk theaterliedjesprogramma, Spectaculair acrobatisch duet, een muziektheaterfanfare in een hotel lobby, ondeugende liedjes in een vogelhuisje, een dans act in een glazen kooi. Slechts een greep uit wat er te beleven is tijdens Straattheater Festival Rotterdam op 24 augustus. Kinderen kunnen op avontuur gaan tijdens een speciale straatsafari die hun creativiteit en fantasie prikkelt en ze onderdeel van het geheel maakt.

gratis en met de pet
Het festival is gratis en iedereen is welkom. Enkel voor het vogelhuis Mees en de kindersafari betaal je een klein toegangsbedrag. Je hoeft vooraf geen kaartjes te kopen. Er wordt ook met de pet rond gegaan t.b.v. het voortbestaan van het festival en de artiesten.


Jeroen Waardenburg :
Kijk dat zijn nou weer is leuke dingen zo in het tijdsbestek van de naderende nazomer.Dat het volk tot moge stromen.

donderdag 22 aug 2019

van de uitgever :
Voor financiering is RV&M afhankelijk van bijdragen van lezers, sympathisanten, advertenties etcetera. U kunt Rotterdam Vandaag & Morgen al steunen met een bijdragen vanaf €2 per maand of een eenmalige bijdrage met een bedrag dat u kiest op bankrekening nummer NL55INGB 0009 2593 29 t.n.v. Stichting Third Road o.v.v. Support V&M

donderdag 22 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Joost Swarte in de Kunsthal & Meijer Wery op de Oude Binnenweg


Fotograaf Wim de Boek stuurde ons ter gelegenheid van de expositie van tekenaar Joost Swarte in de Kunsthal - zie elders in deze krant - een foto toe van de muurschildering van jazzsaxofonist Meijer Wery, die aan de Oude Binnenweg hangt. De muurschildering werd onthuld in 2017 en is gemaakt door Joost Swarte. Sinds 2013 verschijnen op en rond de Oude Binnenweg regelmatig portretten van overleden Rotterdamse jazzmuzikanten. Samen vormen ze een ‘jazzy’ route over de meest Rotterdamse straat van Rotterdam.

In de jaren dertig was Meijer Wery was saxofoondocent aan de Muziekscholen Maatschappij ter Bevordering der Toonkunst (directeur Willem Feltzer). Het muzieklyceum van Willem Feltzer startte in april 1929 als eerste in Nederland een jazzopleiding met o.m. Meijer Wery en trompettist Eddy Meenk als jazzdocenten.

In het begin van de jaren dertig maakte Meijer Wery deel uit van The Famous Band van de slagwerker en accordeonist Philip Willebrandts. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde Meijer Wery basklarinet in het Joods Symfonieorkest en wist hij te ontsnappen uit de Hollandsche Schouwburg waar de joden werden bijeengebracht om op transport gesteld te worden naar de vernietigingskampen. Nadat het hem gelukt was zich als ‘half jood’ te laten registreren, kon hij gaan werken bij het Goois Symfonieorkest. Meijer Wery overleed 14 oktober 1978 op 86-jarige leeftijd in Rotterdam.

Zie ook: http://www.r-jam.nl/portfolio/meijer-wery-door-joost-swarte/ en www.kunsthal.nl

Foto van de muurschildering is van Wim de Boek.

(van de redactie)

  • Nieuw

  • Reacties