Wan Pipel (The making of the Republic of Suriname)

8197-wan-pipel-the-making-of-the-republic-of-suriname


(van de Redactie)

De jaarlijkse Pleinbioscoop in het Museumpark is weer van start gegaan. T/m 25 augustus worden er tal van films vertoond. Een normaal ticket kost € 6, het huren van een stoeltje € 1. Er zijn echter kortingen. Het programma en overige informatie vindt u hier:
http://pleinbioscooprotterdam.nl

Vandaag & Morgen beweegt graag mee met de ‘flow’ in deze stad. Vandaar deze link naar de film Wan Pipel die in zijn geheel op YouTube is gezet. Maakt geen onderdeel uit van de programmering van de Pleinbioscoop – die is een beetje een ratjetoe, voor elk wat wils – maar een interessante en gratis aanvulling onzerzijds.


Wan Pipel (Eén Volk) speelt net nadat Suriname in 1976 onafhankelijk is geworden. Het is een film over diversiteit, in de eerste plaats tussen Surinamers onderling; in de film knoopt de Creoolse Surinamer Roy een relatie aan met de Hindoestaanse Rubia. Zijn Nederlandse vriendin Karin kan alleen maar toekijken. Zij symboliseert de bakra’s – Hollanders - die niets begrijpen van andere culturen (maar wel goed zijn als geldschieters).

Wan Pipel was de eerste speelfilm van Suriname na de onafhankelijkheid. De film had een budget van 1,25 miljoen euro maar de recette-opbrengsten waren te gering om uit de kosten te komen. Dat betekende het einde van de samenwerking tussen producenten Wim Verstappen en Pim de la Parra, die destijds opereerden onder de naam Scorpio Films.

Het scenario is van Pim de la Parra en Rudi F. Kross; de hoofdrollen worden vertolkt door Borger Breeveld, Diana Gangaram Panday en Willeke van Ammelrooy.

De film wordt elk jaar op Onafhankelijkheidsdag op de Surinaamse staatstelevisie vertoond vanwege de boodschap: als Roy wordt teruggeroepen naar Suriname omdat zijn moeder op sterven ligt, besluit hij in het land te blijven om dat te helpen opbouwen. Tegelijkertijd maakt de film de weg vrij voor gemengde koppels.

Hoofdrolspeelster Diana Gangaram Panday overleed in 2016 en was trots op het feit dat ze de weg had vrijgemaakt voor interraciale koppels. Borger Breedveld is nog steeds actief in de Surinaamse film- en televisiewereld, en niet geheel onomstreden vanwege zijn vriendschappelijke banden met Desi Bouterse.

Jan Tak :
Desiré Delano Bouterse van goedkope drugsdealer op de Kruiska tot president . . .
Het zou een begin van een modern een sprookje kunnen zijn maar het werd voor velen een drama, vandaar een Surinaams gezegde:
"Als de bron de kreek vervuild krijg je nimmer drinkwater"

woensdag 14 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties