Poëzie Lagogo aan het meer en meer

8192-po-zie-lagogo-aan-het-meer-en-meer


(Door Edwin de Voigt)

Het mag wel wat meer en wat anders, het mag wel eens gratis en voor een breed publiek, het mag wel eens meer open, dat dichten. Meer gezelligheid, want diepgang hoeft niet saai en zwaar te zijn maar kan ook lichtvoetig en zonnig. Meer van dat. Poëzie aan het meer en meer, dat belooft festival Poëzie Lagogo!


Mij werd – als dichter maar vooral als organisator met netwerk – gevraagd het voortouw te nemen met dichters uit de buurt zoals Hester Knibbe en Von Solo, om het buurtfeestje Poëzie in het park (Argonautenpark) nieuw leven in te blazen. In een nieuw jasje, met een nieuwe naam, op een andere locatie en een andere datum. Met natuurlijk verse namen, op een prachtige poster die er zin in lijkt te hebben.

Poëzie Lagogo vindt plaats op de laatste dag van de zomervakantie, zondagmiddag 1 september. Omdat iedereen dan zo goed als terug is en nog even kan nagenieten op die mooie laatste echte zomerse zondag. Als ervaren eventmanager zoals dat tegenwoordig heet, nam ik als uitvalsbasis wijnbar Mendoza, zodat het met de drank voor dichters, heel belangrijk natuurlijk, wel goed zit. Maar vooral omdat het gelegen is aan de Bergse Voorplas die als decor gaat dienen voor dit festijn, dit meer ofwel ‘el lago’ aan de Mendoza, vandaar Lagogo. En het klinkt natuurlijk lekker VPRO-lollapalooza en we zijn à gogo.

Op de foto: Ingmar Heytze, een van de dichters

Behalve dichters is er ook een Mexicaans mariachi orkest, en een uitgebreid poëtisch kinderprogramma. De dichters zijn jong en ouder, landelijke en Rotterdamse bekendheden zoals Ingmar Heytze, Dean Bowen, Demi Baltus, Elfie Tromp, Jana Beranová en lokale helden zoals Luuk Guber, Jeroen Sloof en Piet Janssen. Ook de huidige Rotterdamse Poetryslam kampioen Ramona Maramis gaat en staat op Lagogo, en is er nog plekje vrij voor jong talent uit de buurt waar undercover nog druk voor gescout wordt. Menno Smit verzorgt de poëzieworkshops voor kinderen, het resultaat wordt live voorgedragen en tenslotte volgt er een silent poetry kinderdisco. Alles is gratis, behalve de drank.

Op de foto: 'Bergse Voorplas, het decor van de locatie’ (Bron foto: Edwin de Voigt)

Je kan ook bootje varen met een dichter. Zo’n boottochtje kun je winnen door een Lagogo steunkaartje van 5 euro te kopen bij boekhandel Maximus. Op de dag zelf krijg je te horen of je bij de gelukkigen hoort. Met je kaartje krijg je ook nog korting bij de boekenkraam op het festival. Kortom: het is alles voor de poëzie. Het is opvallen met een beetje een gekke naam, rare intermezzo’s, beetje Latijns Amerikaans, beetje jaren ’20 stijl met een muziekkiosk die opgebouwd wordt, toegankelijke dichters, dus niet alleen voor geijkte liefhebbers. Kinderen krijgen een belangrijke rol en het decor heeft misschien wel de hoofdrol, de Bergse Voorplas gaat Lagogo!

Poëzie Lagogo vindt plaats op zondagmiddag 1 september van 13.00 tot 18.00 op het gras naast wijnbar Mendoza, Weissenbruchlaan 149. En het is gratis toegankelijk.

Facebook Lagogo: https://m.facebook.com/events/2299286590136038

Arie Torcque :
Als Manuel Kneepkens niet komt, kom ik ook niet.....

dinsdag 13 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties