Poëzie Lagogo aan het meer en meer

8192-po-zie-lagogo-aan-het-meer-en-meer


(Door Edwin de Voigt)

Het mag wel wat meer en wat anders, het mag wel eens gratis en voor een breed publiek, het mag wel eens meer open, dat dichten. Meer gezelligheid, want diepgang hoeft niet saai en zwaar te zijn maar kan ook lichtvoetig en zonnig. Meer van dat. Poëzie aan het meer en meer, dat belooft festival Poëzie Lagogo!


Mij werd – als dichter maar vooral als organisator met netwerk – gevraagd het voortouw te nemen met dichters uit de buurt zoals Hester Knibbe en Von Solo, om het buurtfeestje Poëzie in het park (Argonautenpark) nieuw leven in te blazen. In een nieuw jasje, met een nieuwe naam, op een andere locatie en een andere datum. Met natuurlijk verse namen, op een prachtige poster die er zin in lijkt te hebben.

Poëzie Lagogo vindt plaats op de laatste dag van de zomervakantie, zondagmiddag 1 september. Omdat iedereen dan zo goed als terug is en nog even kan nagenieten op die mooie laatste echte zomerse zondag. Als ervaren eventmanager zoals dat tegenwoordig heet, nam ik als uitvalsbasis wijnbar Mendoza, zodat het met de drank voor dichters, heel belangrijk natuurlijk, wel goed zit. Maar vooral omdat het gelegen is aan de Bergse Voorplas die als decor gaat dienen voor dit festijn, dit meer ofwel ‘el lago’ aan de Mendoza, vandaar Lagogo. En het klinkt natuurlijk lekker VPRO-lollapalooza en we zijn à gogo.

Op de foto: Ingmar Heytze, een van de dichters

Behalve dichters is er ook een Mexicaans mariachi orkest, en een uitgebreid poëtisch kinderprogramma. De dichters zijn jong en ouder, landelijke en Rotterdamse bekendheden zoals Ingmar Heytze, Dean Bowen, Demi Baltus, Elfie Tromp, Jana Beranová en lokale helden zoals Luuk Guber, Jeroen Sloof en Piet Janssen. Ook de huidige Rotterdamse Poetryslam kampioen Ramona Maramis gaat en staat op Lagogo, en is er nog plekje vrij voor jong talent uit de buurt waar undercover nog druk voor gescout wordt. Menno Smit verzorgt de poëzieworkshops voor kinderen, het resultaat wordt live voorgedragen en tenslotte volgt er een silent poetry kinderdisco. Alles is gratis, behalve de drank.

Op de foto: 'Bergse Voorplas, het decor van de locatie’ (Bron foto: Edwin de Voigt)

Je kan ook bootje varen met een dichter. Zo’n boottochtje kun je winnen door een Lagogo steunkaartje van 5 euro te kopen bij boekhandel Maximus. Op de dag zelf krijg je te horen of je bij de gelukkigen hoort. Met je kaartje krijg je ook nog korting bij de boekenkraam op het festival. Kortom: het is alles voor de poëzie. Het is opvallen met een beetje een gekke naam, rare intermezzo’s, beetje Latijns Amerikaans, beetje jaren ’20 stijl met een muziekkiosk die opgebouwd wordt, toegankelijke dichters, dus niet alleen voor geijkte liefhebbers. Kinderen krijgen een belangrijke rol en het decor heeft misschien wel de hoofdrol, de Bergse Voorplas gaat Lagogo!

Poëzie Lagogo vindt plaats op zondagmiddag 1 september van 13.00 tot 18.00 op het gras naast wijnbar Mendoza, Weissenbruchlaan 149. En het is gratis toegankelijk.

Facebook Lagogo: https://m.facebook.com/events/2299286590136038

Jan Dullemond :
Groeten,
Een uitnodigend festival, zo te zien. Is er ook een Open Podium, o.i.d. voor niet-uitgenodigde Rotterdamse dichters?

Met vriendelijke groet, Jan Dullemond
(www.jandullemond.nl)

woensdag 21 aug 2019

Arie Torcque :
Als Manuel Kneepkens niet komt, kom ik ook niet.....

dinsdag 13 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Huis van Erasmus wil ster naar Erasmus vernoemd zien


Op 18 september heeft het bestuur van Huis van Erasmus bij het Nationaal Comité voor de naamgeving van de verre ster HAT-P6 en haar planeet HAT-P-6b de namen ervoor voorgesteld. Ons bestuur heeft allereerst het gevraagde thema waaronder deze naamgeving zou moeten passen, vastgesteld, zodat in een later stadium de namen voor nieuwe planeten in hetzelfde stramien kunnen passen. Ons thema luidt: kosmopolitisme.

Desiderius Erasmus geldt als de grootste Nederlander aller tijden. In het Europa van zijn tijd stond Erasmus ‘wereldwijd’ bekend en was “Heel de wereld is mijn vaderland” zijn lijfspreuk. Erasmus was een sterk pleiter van de vorming van wereldburgers die uitgaan van de vrije dialoog, het kritische denken, tolerantie, respect en verantwoordelijkheid. Universele idealen die het nog steeds waard zijn om uit en over te dragen. Erasmus’ kosmopolitisch denken stond bij hem hoog in het vaandel. Zijn kosmopolitisme is een begrip dat nog steeds waard is om wijdverbreid bekend en verspreid te worden. “Heel het heelal is mijn ruimte”.

Vandaar dat ons bestuur de volgende namen heeft voorgesteld:

Voor de ster HAT-P-6: Erasmus
Voor de planeet HAT-P-6b: Cosmopolitan (kosmopoliet)

Na 30 september 2019 gaat het Nationaal Comité alle inzendingen beoordelen en maakt een selectie. Die zal vervolgens aan de Internationale Astronomische Unie (IAU) worden overgedragen. Gaat ook de IAU met het voorstel akkoord, dan volgt in oktober ronde twee. Tijdens deze ronde mag het Nederlandse publiek gaan stemmen. In december zal de IAU bekend maken met welke namen HAT-P-6 en HAT-P-6b door het leven zullen gaan.

Namens Huis van Erasmus, www.huisvanerasmus.nl

Rein Heijne, bestuurslid

Foto HAT-P-6 – de grote ster in het midden: aladin.u-strasbg.f

  • Nieuw

  • Reacties