Heropening Out In Rotterdam

8185-heropening-out-in-rotterdam

(van de redactie)

Presentatie over gay bars en ontmoetingsplekken in de stad

De expositie ‘Out in Rotterdam’, over honderd jaar geschiedenis van de gay scene in de stad, wordt op zondag 11 augustus heropend met deels nieuw materiaal.

Evan van der Most geeft diezelfde middag een presentatie over gay horeca en ontmoetingsplekken in Rotterdam.

De in juli door Paul van de Laar geopende expositie ‘Out in Rotterdam’ is aangevuld met nieuw materiaal, ingeleverd door bezoekers van de DIG IT UP galerie & erfgoedlab. De expositie geeft een beeld van de ontwikkeling van de gay gemeenschap in de stad, vanaf de allereerste homogroepering in 1919 tot de vervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog en de naoorlogse discriminerende Algemene Politie Verordening. Vanaf eind jaren zestig ontstond verzet, werden er Roze Zaterdagen georganiseerd en kwam er uiteindelijk een Rotterdam Pride, die in september weer gaat plaatsvinden. Out in Rotterdam brengt deze ontwikkeling over de laatste honderd jaar in beeld.


Zondag 11 augustus wordt een middag vol activiteiten. Niet alleen is de expositie aangevuld, ook de Rotterdamse Roze Kaart gaat die dag online. Verder geeft Evan van der Most een presentatie over gay bars en ontmoetingsplekken in Rotterdam, een onderwerp waar hij onderzoek naar heeft gedaan. De Cosmo Bar bestond al in de jaren dertig en is waarschijnlijk tot de sluiting in 2016 de oudst gay bar in Nederland. Maar er zijn ook tal van andere plekken in de stad waar gays elkaar in heden en verleden hebben ontmoet.

Out in Rotterdam is te bezoeken tot en met 29 september, het slotweekend van het Rotterdamse lhbt festival Rotterdam Pride. Tot die tijd vinden nog verschillende activiteiten plaats, zoals lezingen, vertoningen, reünies en demonstraties. DIG IT UP galerie & erfgoedlab is te vinden aan de Schiedamsedijk 62a en is geopend op woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang tot de expositie is gratis. Voor de activiteiten hanteren we PAY WHAT YOU WANT of betaal wat je kan. Reserveren kan op contact@digitup.nl. Kijk voor actuele informatie op https://digitup.nl/agenda/

Agenda Out in Rotterdam

Zondag 11 augustus, 15.00 uur: Presentatie gay bars en ontmoetingsplekken, heropening Out in Rotterdam

Evan van der Most deed onderzoek naar Rotterdamse gay ontmoetingsplekken en horeca en doet hiervan verslag. Tevens heropening Out in Rotterdam met deels nieuw materiaal en online Rotterdamse Roze Kaart.

Zondag 25 augustus, 15.00 uur: Lezing en reünie Cosmo Bar

Rishi Badal, voormalig dj en bezoeker van Cosmo Bar, vertelt over 74 jaar geschiedenis van de langst bestaande gay bar van Nederland en hoopt veel oud bezoekers te mogen verwelkomen!

Vrijdag 20 september, 16.00 uur: Bibliotheekcollege

Simone da Silva geeft in de bibliotheek een lezing met beelden over de geschiedenis van 100 jaar gay Rotterdam. Daarna vindt in de centrale hal de opening plaats van de door IHLIA samengestelde expositie With Pride.

Dinsdag 24 september, 20.00 uur: Lezing 100 jaar gay Rotterdam

Herhaling lezing Aad Koster aangevuld met nieuwe informatie.

Donderdag 26 september, 20.00 uur: Presentatie gay bars en ontmoetingsplekken

Herhaling van de presentatie door Evan van der Most, aangevuld met nieuwe informatie.

Zondag 29 september, 15.00 uur: het tribunaal tegen Anna Blaman

Blamankenner Hans Sibarani interviewt gasten over het scandaleuze tribunaal uit 1949 dat collega's aanspanden tegen Anna Blaman (1905-1960), openlijk homoseksueel en de bekendste naoorlogse auteur uit Rotterdam.

Met medewerking van o.a. tekenaar Gemma Plum en singer-songwriter Plattèl.

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties