De nieuwe thuishaven van Gerard Cox

8183-de-nieuwe-thuishaven-van-gerard-cox (Door Han van der Horst)

Gerard Cox heeft een nieuwe thuishaven gevonden. Hij meert al een maand of wat aan bij De Telegraaf. Als columnist. In zijn jongste bijdrage spreekt hij de vrees uit dat je in deze politiek correcte tijden als cabaretier weer een blad voor de mond moet nemen. “Binnenkort valt elke grap die je maakt, onder discriminatie, racisme en of belediging”, staat er met grote letters boven.

Zo wentelt het rad der geschiedenis. Gerard Cox zal zich in de grote dagen van het Lurelei cabaret, meer dan een halve eeuw terug, geen moment hebben kunnen voorstellen dat hij ooit voor De Telegraaf zou schrijven, De Telegraaf, die de deftige Nieuwe Rotterdamse Courant uit zijn vaderstad uit principe nimmer bij name noemde maar consequent aanduidde als “een Amsterdams ochtendblad”.


Achteraf kan worden geconstateerd dat Gerard Cox toch hetzelfde pad heeft gekozen als Jaques Gans. Dat was destijds een columnist bij De Telegraaf, die er groot op ging te allen tijde precies te schrijven wat hij wilde.

Jacques Gans
Jacques Gans vond in zijn jonge jaren de CPN nog te rechts. In de oorlog deed hij dappere dingen. Tegelijkertijd stelde hij de rechts autoritaire kringen rond Wilhelmina aan de kaak maar sinds 1955 leende hij zijn pen aan de Telegraaf. Een paar keer per week ging hij te keer tegen wat in die dagen van Drees en De Quay voor politiek correct doorging. Hier is een treffend voorbeeld, hier nog een.

ontevreden kleinburger
Gans muntte in deze columnistentijd een nieuw Nederlands woord dat het helaas in het algemeen spraakgebruik niet gehaald heeft: staatsruivenier. Zelf bleef hij zich tot zijn dood beschouwen als een soort revolutionair die lak had aan keurigheid, fatsoen en hypocrisie. En hij mocht in De Telegraaf inderdaad schrijven wat hij wilde. Dat kwam omdat zijn denkbeelden inmiddels precies pasten bij de ontevreden kleinburger die vindt dat hij leeggetrokken wordt door de overheid terwijl allerlei slampampers in de watten worden gelegd. Gans schreef niet alleen wat hij wilde. Hij schreef tegelijk wat De Telegraaf wilde horen.

Gans, de onverschrokken schrijver die van zijn hart geen moordkuil maakte.

Gans, de eeuwige bohémien.

Gans, de held van elke sigarenwinkelier die van zichzelf vond dat hij ook een origineel denker was.

Jacques Gans overleed plotseling in 1972. We zullen zien of Gerard Cox met dezelfde panache in zijn voetsporen weet te treden.

Lees hier het prachtige portret dat Max Pam (de zoon uit de beroemde Vader en Zoon strip van Peter van Straaten) op zijn site schreef van Jacques Gans.


Foto's:

Gerard Cox in 1964 ©wikipedia.org

Jacques Gans ©dbnl.org

Jan Tak :
Inderdaad Jeroen, zou beter zijn als we hier - als Rotterdammers onder elkaar, dus recht voor z'n raap zoals ooit bij de introductie van dit medium bedoeld - een nb. Rotterdams artiest met een bewezen trackrecord kunnen waarderen zonder dat "linksdraaieers" hun bakkes weer eens opentrekken om de artiest niet op artistieke kwaliteiten maar op zijn politieke mening af te branden.
En altijd weer komt het uit dezelfde hoek nl de zure bakkes van de Joop en consorten waar je nimmer op inhoud maar altijd op politieke kleur wordt beoordeeld.
Nou als er één Rotterdams artiest is die altijd aan de kant van de gewone Rotterdammer stond is het Gerard Cox een man met het hart op de tong, recht voor zijn raap, maar zonder de politieke bijbedoeling.


maandag 12 aug 2019

Jeroen Waardenburg :
Het zou beter zijn om het is over de artistieke verdiensten te hebben van Gerard Cox voor de Nederlandse toonkunst.

zaterdag 10 aug 2019

Arie Torcque :
Ja,... meneer jansen helemaal gelijk, en niet vergeten dat u een van de grootste bent....(zo heeft de "moderator weer wat te doen)

zaterdag 10 aug 2019

Jan Jansen :
Geachte heer van der Horst,

Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor de minne en platte reacties van mijn mede-reageerders. Hoewel 'Vandaag en morgen' mikt op hoger opgeleiden, kunt u aan het niveau van de reacties zien dat we hier te naken hebben met lager- en onopgeleiden. Ze weten niet beter.

Ik vind het wel erg vervelend voor u.

Bovenstaand stuk staan geen onwaarheden in. Of afzeikpogingen. Geen idee wat ze bedoelen. Het zal wel frustratie zijn; als je slimmer bent dan de rest vindt men je al gauw een lul.

vrijdag 09 aug 2019

Jeroen Waardenburg :
Over zuur gesproken. U komt niet verder dan een potje op de persoon spelen. U roept dat vd Horst iemand afzeikt... en wat doet u zelf? Afzeiken! U komt helemaal niet met inhoudelijk weerleggingen.CITAAT.

Wat hebt u zelf altijd gedaan Alfred Blokhuizen in Spijkenisse gevangen in u links politieke correcte spinnenweb.

En van vd Horst zeikt inderdaad Gerard Cox af,om dat Cox gewoon vindt wat hij vindt,zielig heel zielig.

vrijdag 09 aug 2019

Jan Tak :
Moderator (Kees? ik gok maar wat, als het niet zo is sorry, maar laat de moderator dan uit de kast komen:-) wat is er toch met dat zenuwachtige handje, waar is het recht op een eigen mening gebleven?

Natuurlijk snap ik dat er een ondergrens moet zijn mbt betamelijk taalgebruik maar dit wordt wel het andere uiterste. Hier modereert men niet meer op taalgebruik maar op een mening wat ik overigens, door de snelheid van het vlakgum, nu niet meer kan aantonen.
Het gaat er nu meer op lijken dat het "Ech Rotterdams-midden" nu richting het Pyongyang's links wordt opgeschoven.
Ik dacht dat we dat reeds lang achter ons hadden gelaten, mag een Rotterdammer svp in zijn "eigenste taal" en Linksom of Rechtsom een eigen mening uiten?

Dank U.

vrijdag 09 aug 2019

Arie Torcque :
Weggehaald door Moderator

donderdag 08 aug 2019

Jan Tak :
"Jan, ik kan het ook niet helpen"
Ik weet het Han en neem je niets kwalijk, maar deze site ie mooi af met de "schrik van Spikecity" :-)

donderdag 08 aug 2019

Han van der Horst :
Jan, ik kan het ook niet helpen dat je je in die sigarenwinkelier herkent. Kom tot rust. Neem een Alkaselzer. Dan hoef je die buik van je ook niet steeds vast te houden.

dinsdag 06 aug 2019

Alfred Blokhuizen :
Geachte heer van der Tak,

Ik wacht met spanning op de inhoudelijke reactie op het doorwrochte stuk van de heer van der Horst.

Ik schat zo in dat dat niet gaat komen.

dinsdag 06 aug 2019

Alfred Blokhuizen :
Beste mijnheer Tak.

Over zuur gesproken. U komt niet verder dan een potje op de persoon spelen. U roept dat vd Horst iemand afzeikt... en wat doet u zelf? Afzeiken! U komt helemaal niet met inhoudelijk weerleggingen.

De heer van der Horst schrijft buitengewoon goed onderbouwde stukken. Dat komt soms confronterend over, maar is verre van gezeik. Het heeft inhoud, in tegenstelling van wat u hier neerkalkt.

Misschien kunt u de moeite nemen om te weerleggen van wat vd Host schrijft, in plaats van zelf zeer zuur en verbaal agressief reageren.

dinsdag 06 aug 2019

Jan Tak :
Weggehaald door Moderator

maandag 05 aug 2019

Schrijf uw reactie
Type de code over:


Social media

KOPSTOOT

Nolet Distillery als bezoekersattractie

(door Kees Versteeg)

Nolet is een familiebedrijf met een rijke historie. Het bedrijf bestaat al sinds 1691 en ondertussen is de elfde generatie aan zet.

Nolet is meer dan de beroemde kolengestookte distilleerketel nummer 1. Fraai aan het bedrijf is niet alleen het bewaren van het ambachtelijk erfgoed, maar ook de ultramoderne logistiek. Vanuit de bottelhal loopt onder de Buitenhaven een tunnel naar o.a. een volledig geautomatiseerd magazijn. Nolet oogt zoals heel Schiedam zou moeten ogen: historische enerzijds, hypermodern anderzijds.

In bijgaande video leidt Bob Nolet, zoon van Carel Nolet, ons rond in de Schiedamse distilleerderij.

PS: onthoud ook het prachtige woord ‘engelendeel’: het deel jenever dat verdampt in het eikenhouten fust. Dat deel moet vastgesteld worden teneinde er geen accijns over te hoeven betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=bpAMenG0cUA


Nolet is elke werkdag op afspraak te bezoeken voor een rondleiding.

Zie https://www.noletdistillery.com/nl/welkom

Foto 1: noletdistillery.com

Foto 2: tunnel onder de haven - boele.nl

  • Nieuw

  • Reacties